Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Do 2020. uredit će se Murvička ulica

28.05.2018. 13:07
Do 2020. uredit će se Murvička ulica


U našem timu u Mjesnom odboru Jazine II okupili smo ekipu koja želi napraviti promjenu u kvartu, pa smo tako kroz protekle četiri godine uspjeli ostvariti neke planove. Prvo smo vratili veliku dvoranu u prostorijama MO-a te smo ju obnovili i uredili, dobili prostoriju od 90 kvadrata u kojoj smo priredili nekoliko izložbi, može se igrati šah. Trenutno dvoranu koriste plesna udruga Nimeta, Dragon teatar te umirovljenici za rekreaciju, započeo nam je priču Nikola Zorić o tome kako su on i nekolikica entuzijasta odlučili urediti i podići kvalitetu života u svom kvartu.


Do mjesnih odbora se malo drži
Inače, u MO Jazine II živi oko 5.000 stanovnika. To je mjesni odbor koji obuhvaća prostor kojeg omeđuju ulice Ante Starčevića i Dr. Franje Tuđmana, Put Stanova i Ulica Hrvoja Ćustića. Jedan dio u obiteljskim kućama, a drugi u stambenim zgradama.
– Naša filozofija je – koliko je jak MO toliko je jak grad. Međutim, problem je što se do mjesnih odbora malo drži i to je pomalo neozbiljno. Trebalo bi više decentralizirati mjesne odbore i učiniti ih financijski neovisnijima, trebaju biti malo više autonomni. Pola mjesnih odbora nema uvjeta za rad, nemaju interneta, imaju računala od prije 25 godina … Samo našom voljom i zalaganjem smo uspješan MO, kazao je Zorić istaknuvši kako su tijekom protekle četiri godine inzistirali na uređenju prometnica, od kojih je Murvička ulica najveća problematična točka. Kaže kako im je obećano kako će do 2020. godine ta ulica biti uređena.
– Na našu inicijativu postavljena su ogledala u poprečnim kvartovskim ulicama, uredili smo igralište u Ulici sv. Vinka Paulskog, pokrenuli smo inicijativu za promjenu rasvjete u Novogradiškoj ulici, vodimo brigu o uređenju kvarta, jer želimo da je sve sređeno. Sad smo imali problem s nepokošenom travom koja je narasla do metra visine, što je nedopustivo s obzirom da želimo biti miran i uredan kvart u širem centru grada. Ne smije se dogoditi da trava nije pokošena i da ima kovrova, rekao je Zorić istaknuvši kako žele standard u kvartu i uređene zelene površine. Osim uređenja zelenih površina dodao je kako će nastojati urediti da se u dijelu kvarta gdje su obiteljske kuće promet uredi na način da sve ulice budu jednosmjerne.


Buka s gradilišta
– Trenutno Grad radi studiju prometa u tom dijelu kvarta, te bi poprečne ulice bile jednosmjerne čime bi se smanjio promet, dobilo bi se više parkirnih mjesta i dobili bismo uredniji i mirniji kvart, zaključio je Zorić.
Njegov kolega iz Mjesnog odbora Jazine II Jure Bosna istaknuo je problem na koji su ukazali građani u Novogradiškoh ulici, a koji imaju problema s velikim gradilištem na prostoru nekadašnje Tvornice kruha.
– Dio naših stanovnika tamo ima apartmane i nije im jasno kako to gradilište može imati dozvolu za rad tijekom cijelog ljeta. Naime, prošle su godine dobijali loše recenzije zbog tih radova jer su se gosti žalili na buku. Ljudi su nas pitali kako to gradilište ima dozovlu za rad preko ljeta, a ostali moraju prestati s radovima, rekao je Bosna još neke od problema s kojima se susreću građani ovoga kvarta.
Kao još jedan od planova koji žele ostvariti naveli su uređenje vanjskog vježbališta gdje je nekada bio zog za boće. Nadaju se da će do ljeta uspjeti urediti igralište odmah uz postojeće novo dječje igralište. Između njih bi se srušio zidić te bi se postavile sprave na kojima bi i odrasli mogli vježbati.
Za kraj je Zorić istaknuo kako bi se svi trebali više angažirati u mjesnim odborima bio život u gradskim četvrtima bio ljepši, organiziraniji i sadržajniji.