Filipjanski KUD "Sveti Roko" podupire i hrvatska predsjednica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Prepoznat Susret hrvatskih KUD-ova iz iseljeništva
Sa svojim posjetima, nastupima u inozemstvu, KUD "Sv. Roko" ustrajno pridonosi i promociji Republike Hrvatske, ali i izgradnji čvršćih veza Hrvata izvan RH sa matičnom domovinom, kazao je Ive Eškinja Lantana
Ostat će lijepe uspomene na boravak hrvatskih inozemnih KUD-ova u rumunjskom Klokotiću

Za Općinu Sv. Filip i Jakov, KUD Sv. Roko te njegovog predsjednika i utemeljitelja Ivu Eškinju, zvanog Lantana, već je  odavno poznato da kroz brojne projekte intenzivno iz godine u godinu  usmjeravaju svoje aktivnosti na promidžbu i snažniju vidljivost hrvatske  kulture kao i na očuvanje hrvatskog jezika, kulture i filipjanske tradicijske baštine izvan Republike Hrvatske.

Pjesma u Rumunjskoj

- Sa svojim posjetima, nastupima u inozemstvu KUD Sv. Roko ustrajno pridonosi i promociji Republike Hrvatske, ali i izgradnji čvršćih veza  Hrvata izvan RH sa matičnom domovinom, kazao je Ive Eškinja Lantana.

U jednom takvom pohodu Hrvatima u Rumunjskoj u Klokotićima,  obogatili su posjet pjesmom i druženjem, a članovi KUD-a "Sveti Roko"  tijekom svog višednevnog boravka susreli su i predsjednicu Republike  Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović. U mjesnoj crkvi Klokotića, u crkvi  Svetoga Filipa i Jakova, zaorila se zajednička pjesma članova KUD-a  “Sveti Roko“ i članova KUD-a “Klokotić”, a u čast predsjednice održan je  prigodni program, uručen joj je poklon, a nakon povratka u Hrvatsku i  poziv da sudjeluje u jednoj od manifestacija koje KUD organizira ovog  ljeta.

Naime, na blagdan Sv. Roka, 16. kolovoza 2018. godine, te Dana  Općine Sv. Filip i Jakov, KUD Sv. Roko priređuje susret hrvatskih KUD-  ova iz iseljeništva (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije,  Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Crne Gore i Srbije/Vojvodina), kao znak zahvalnosti za gostovanja KUD-a kod njih.

- Na svojim gostovanjima imali smo prilike bolje upoznati mjesta i ljude i odraditi cjelovečernje programe koji su nagrađeni velikim aplauzom  i srdačnošću domaćina da smo, kako rekoše sami, bili nositelji hrvatskog  glasa i kulturnog bogatstva svojoj braći Hrvatima izvan domovine. U svrhu toga pisali smo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović zamolbu za  pokroviteljstvo i nazočnost susretu hrvatskih KUD-ova iz iseljeništva, rekao je Eškinja.

Na Sv. Roka

Budući da je predsjednica upoznata s intenzivnim sudjelovanjem  KUD-a "Sv. Roko" u promociji hrvatske kulture u što spada i potpisan  sporazum o bratimljenu Grada Mohača i Općine Sv. Filip i Jakov te suradnja i zajedništvo s udrugama i župama Hrvata u Rumunjskoj, što predstavlja doprinos razvijanju dobrosusjedskih odnosa, na odgovor predsjednice se nije trebalo dugo čekati.

- S velikim zadovoljstvom prihvaćam pokroviteljstvo nad Susretom hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz iseljeništva koji će se održati  16. kolovoza u Sv. Filipu i Jakovu. Posebno me veseli što se na tim susretima trudite okupite hrvatska društva iz svih dijelova Europe koji će se uz  glazbu i ples okupiti na blagdan Sv. Roka, stoga vama i vašim suradnicima želim puno uspjeha u organizaciji sljedeće manifestacije i daljnjem  radu uz srdačne pozdrave, odgovorila je predsjednica Kolinda.

Susret hrvatskih KUD-ova iz iseljeništva održat će se ovog ljeta u sklopu sad već tradicionalne manifestacije “Do budućnosti po tragovima  vlastite prošlosti“, originalnog proizvoda, koji će, osim interesantnog povijesnog i etnološkog prikaza ljudi s otoka, priobalja i zaleđa, sa sudjelovanjem jedanaest država poprimiti i veći internacionalni karakter.

Ocjena: 
Prosječno: 2.3 (3 glasova)