Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Inicijativa Živog zida: Proglasimo Zadarsku županiju područjem slobodnim od GMO-a

29.05.2018. 19:54
Inicijativa Živog zida: Proglasimo  Zadarsku  županiju   područjem  slobodnim od  GMO-a


S ciljem da se cjelokupno područje Zadarske županije proglasi područjem slobodnim od GMO-a te na taj način zaštite i domaći  proizvođači, Jasminka Adžić Sikirić i Josip Plazibat, županijski vijećnici  Živog zida, na idućoj će sjednici Županijske skupštine tražiti da se na  dnevni red uvrsti njihov prijedlog odluke o zabrani uvođenja u okoliš genetski modificiranih biljaka i životinja za koje je izdano dopuštenje u  svrhu uzgoja.
– Naš prijedlog je motiviran činjenicom da se u Hrvatskoj Zakon o  GMO (čl.52.), kojim je propisana obveza o deklariranju i označavanju  proizvoda, biljaka i životinja genetski modificiranog porijekla ne poštuje.  Ukratko, namjera nam je da se cjelokupno područje Zadarske županije  proglasi područjem slobodnim od GMO-a, a cilj da se hrana prodaje od  naših domaćih proizvođača u krugu od 10-15 kilometara od mjesta  proizvodnje. Tako bismo zaustavili globalizacijsko korporativno ludilo  kojemu je cilj pretvoriti čitavu Hrvatsku u jednu tvrtku, jedno polje koje  će biti tretirano otrovima, dok se naposljetku ne pretvori u pustinju,  obrazlažu svoj prijedlog Adžić Sikirić i Plazibat dodajući kako je poznato  da GMO usjevi uspijevaju na zemlji prve dvije godine, ali da potom svake  iduće godine traže eksplicitno više tretiranja otrovima, dok se na kraju  zemlja posve ne iscrpi od prirodnih minerala i ne postane kontaminirana.
Županijski vijećnici Živog zida ističu kako je Republika Hrvatska ulaskom u Europsku uniju morala dozvoliti sadnju i uvoz GMO hrane, ali da  je ostala mogućnost da određena područja uvedu zabrane. Kao primjer  navode Donju Stubicu u kojoj je  donesena odluka o zabrani uvođenja  genetski modificiranih biljaka i životinja za to područje.
– GMO je projekt koji će uništiti hrvatsku poljoprivredu i poljoprivrednike jer će se kreditno zaduživati uvjereni da će nakon dvije godine imati  iste prinose i neće računati na rapidno smanjenje. Dakle, mi smatramo  kako je cilj ovog projekta u konačnici oduzimanje zemlje poljoprivrednicima koji će se neizbježno naći u dugovima. Stoga upućujemo prijedlog  odluke o zabrani uvođenja u okoliš GMO organizama i proizvoda za područje Zadarske županije kako bismo prvenstveno sačuvali naše i zdravlje naše djece, jer je znanstveno dokazana povezanost GMO proizvoda s  kancerogenim i kroničnim bolestima, a zatim i zbog očuvanja naše zemlje i njene plodnosti. Živi zid smatra da jedino povratak ekološkoj  proizvodnji može očuvati zdravlje, prirodu i zdrav okoliš za sve nas i  našu djecu, poručuju Adžić Sikirić i Plazibat dodajući kako očekuju da će  njihov prijedlog podržati kolege iz vlasti jer vjeruju da je i njima jednako  stalo do zdravlja žitelja u Zadarskoj županiji i očuvanja zemlje od otrova  jednako kao i njima.