Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Jurin: Pred nama je najuspješnija godina zadarskog gospodarstva

28.05.2018. 13:58
Jurin: Pred  nama je  najuspješnija  godina  zadarskog  gospodarstva


"Jadranska Hrvatska – gospodarski trendovi i nove mogućnosti financiranja", tema je konferencije u sklopu Dana hrvatskih financijskih institucija, koja je održana u hotelu Kolovare u Zadru, a  na kojoj su se okupili svi čelnici financijskih institucija, počevši od viceguvernera Narodne banke, preko potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore, župana Zadarske županije te predstavnika brojnih banaka,  turističkih zajednica i lokalne samouprave.
– Prema još nepotpunim rezultatima za prošlu godinu, Zadarska je  županija na drugom mjestu od dvadeset županija po ostvarenoj dobiti,  odmah iza Dubrovačke. Ovi rezultati su znak nastavka pozitivnih trendova, a prema podacima koje sada imamo izgleda da je pred nama  najuspješnija godina zadarskog gospodarstva. Tako bilježimo porast  ukupnog prihoda, povoljne trendove u ekonomskoj razmjeni, a i zaposlenost u trgovačkim društvima je veća za deset posto, istaknuo je u pozdravnom govoru Dario Jurin, predsjednik HGK Županijske komore Zadar.
Naglasio je kako su u prošloj godini investicije u prometu, skladištenju  i turizmu bile veće za gotovo 40 posto, rezultati kakvi nisu ostvareni jako  dugo.
– Što se tiče rezultata u turizmu, oni su još bolji nego na ukupnoj razini. Uspoređujući turistički promet iz 2008. i kraja 2017. godine imamo  broj noćenja i broj turista za preko 90 posto veći, naglasio je pozitivne rezultate Jurin. 
Josip Zaher, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije istaknuo je kako HGK radi na umrežavaju gospodarstvenika i poduzetnika.
Božidar Longin istaknuo je izuzetne potencijale cijele Zadarske županije naglasivši bogate Ravne kotare, bogatstvo voda, u srcu Jadrana.
– Prirodni položaj županije nadopunili smo infrastrukturom te je turizam zadnjih 15-ak godina promijenio izgled cijelog kraja. Turizam danas  ulazi u zaleđe i u najdalje krajeve županije. Pred nama je u prvom redu  napraviti zaokret te moramo maksimalno brendirati turizam i dovesti  hotelske brendove na naše područje. Uloga županije je da pripremi plodno tlo za investicijski ciklus, pojasnio je Longin. Istaknuo je kako je on  optimist, ali jedinice lokalne samouprave moraju poraditi na infrastrukturi i moraju promijeniti prostorne planove, pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju koja će udovoljiti zahtjevima tržišta, odnosno investitora.