Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mladenu Malti zabranjena prodaja suvenira s gradskim grbom!

29.05.2018. 07:49
Mladenu Malti zabranjena  prodaja suvenira  s gradskim grbom!


Gotovo dva mjeseca nakon što je Grad najavio kako će ispitati koristi li gradski vijećnik, vlasnik Trgovačkog obrta "Malta", Mladen  Malta, nezakonito grb Grada, poznat je rezultat provedenog postupka.  Naime, nakon više upita Gradu posljednjih mjesec dana konačno smo  dobili njihov odgovor, a koji potvrđuje optužbe direktora Košarkaškog  kluba Zadar, Željka Žilavca, da Malta nezakonito koristi grb Grada. Iz  Ureda Grada o najnovijoj odluci nam kažu:
– Komunalni redar Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i zaštitu  okoliša Grada Zadra, postupajući sukladno članku 14. Odluke o grbu i  zastavi Grada Zadra („Glasnik Grada Zadra“, broj 9/95,16/95,1/96 i  21/10- pročišć.tekst), dalje – Odluka, uvidom na licu mjesta, dana 23.  travnja 2018. godine utvrdio da se u darovnom dućanu prodaju proizvodi/suveniri s tiskanim grbom Grada Zadra. Na tiskanim proizvodima/suvenirima nalazila se deklaracija proizvođača krojačko-trgovačkog  obrta iz Zagreba ( dalje – Obrt).
U provedenom postupku utvrđeno je da Obrt nema odobrenje za  upotrebu grba Grada Zadra koju propisuje Odluka, a koje odobrenje sukladno članku 11. i 12., a s njima u svezi čl.5.točke 3. Odluke donosi Gradonačelnik na obrazloženi zahtjev fizičke i pravne osobe ukoliko uporaba grba nije u suprotnosti s interesima Grada – kažu u Uredu Grada, navodeći i kakvu su mjeru donijeli u slučaju gradskog vijećnika i vkasnikaka obrta:
– Slijedom navedenog, a temeljem članka 108. Odluke o komunalnom  redu („Glasnik Grada Zadra“, broj 3/08 i 13/09), komunalni redar donio  je Rješenje kojim Obrtu zabranjuje proizvodnju i prodaju proizvoda/suvenira sa tiskanim grbom Grada za koja nema potrebno odobrenje – stoji  u odgovoru Grada.
Kako bi umanjio štetu koju je u javnosti izazvala vijest da nedopušteno koristi grb Grada, a čemu dodatnu težinu daje i činjenica da je gradski  vijećnik (nezavisni na listi Mosta), Malta je na zadnjoj sjednici Gradskog  vijeća gradskoj vlasti postavio pitanje kojim im jasno daje do znanja da  imaju na umu kako je on – redoviti platiša: 
– Mene zanima kolika su dugovanja Trgovačkog obrta Malta prema  gradu Zadru do današnjeg dana 11. travnja? Koliki je financijski iznos TO  Malta uplatio na račun Grada Zadra u 2017. godini? Da ne pitam druge  godine, da ne maltretiram djelatnike. I koje će mjere Grad Zadar poduzeti ukoliko Trgovački obrt Malta prestane plaćati zakup poslovnih prostora i bude u dugovanju, kojim će se metodama postupiti? – pitao ih je  Malta. 
Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, od pročelnika Uparavnog odjela za financije, Ivana Mijolovića, dobio je odgovor nakon provjere stanja analitičke kartice obrta Malta:
– Trgovački obrt Malta do dana 11. travnja 2018. nema dospjelih dugovanja prema Gradu Zadru, a na ime svih obveza u 2017. godini uplaćeno  je 254.431.53 kuna. Po eventualnim dospjelim a neplaćenim dugovanjima Grad Zadar poduzeti će sve instrumente prisilne naplate potraživanja prema dužniku predviđene pozitivnim zakonskim propisima – odgovorio mu je Mijolović.
Gradski vijećnik sve ovo nije htio komentitrati, ali je nakon Zahtjeva  KK Zadar da "bez odgode" prestane sa proizvodnjom i prodajom svih  proizvoda sa žigom, imenom, amblemom, simbolom, etiketom i logotipom KK Zadara, brzo iz izloga svojih suvenirnica povukao proizvode  s  grbom Grada.