Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjednici natjecanja pjevačkih zborova u Zadru Cardinal Singers iz SAD-a

28.05.2018. 06:49
Pobjednici natjecanja pjevačkih zborova u Zadru Cardinal Singers iz SAD-a


Zborski vikend u sklopu 11. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru završio je u veseloj i svečanoj atmosferi proglašenjem pobjednika i nadmetanjem za Veliku nagradu Grada Zadra u subotu 26. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar!
Međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu Jasenka Ostojić, predsjednica (Hrvatska), Zapro Zaprov (Makedonija), Damijan Močnik (Slovenija), Davor Bobić (Hrvatska) i Christian Balandras (Francuska) ali i brojnu publiku na samom Natjecanju i na završnoj svečanosti, u potpunosti su osvojili pjevači zbora CARDINAL SINGERS Sveučilišta u Louisvilleu iz SAD-a!
Zbor je u kategoriji mješovitih zborova pod vodstvom dirigenta Kenta Hatteberga osvojio 95 od mogućih 100 bodova i osvojio Zlatni križić opatice Čike.


Digli publiku na noge
Za Veliku nagradu grada Zadra u iznosu od 20.000,00 kuna američki zbor nadmetao se s Komornim zborom Glasis (Slovenija) koji su pod ravnanjem dirigenta Ernesta Kokota osvojili Srebrni križić opatice Čike te sa zborom Christophorus Cantorei (Njemačka) koji su s dirigentom Michaelom Nonnenmannom osvojili Brončani križić opatice Čike.
Odnijevši apsolutnu pobjedu Cardinal Singers za kraj su ponovno pjevali i podigli prepuno Kazalište na noge.
Drugu nagradu u kategoriji mješovitih zborova osvojili su sljedeći zborovi: Zbor Sveučilišta u Stockholmu (Stockholm, Švedska), Akademski pjevački zbor VSB Tehničkog sveučilišta Ostrava (Ostrava, Republika Češka) i Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu (Split, Hrvatska).
Treću nagradu u kategoriji mješovitih zborova osvojili su Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić (Zadar, Hrvatska), Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma (Zagreb, Hrvatska), Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum (Split, Hrvatska) i Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski (Čakovec, Hrvatska). Diplomu za sudjelovanje u toj je kategoriji dobio Vokalni ansambl Mater Libertatis (Zagreb, Hrvatska).
U kategoriji ženskih zborova drugu nagradu su osvojili Ženski vokalni ansambl Schola cantorum (Split, Hrvatska) i Vokalni ansambl Samoborke (Samobor, Hrvatska). U istoj kategoriji treću nagradu osvojio je Ženski zbor Dange (Klaipeda, Litva).


Povelja HDS-a Splićankama
Povelju Hrvatskog društva skladatelja koju je dodijelio hrvatski skladatelj Davor Bobić, za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja odnio je Ženski vokalni ansambl Schola Cantorum (Split, Hrvatska) i to za skladbu Vlade Sunka „Zdravo Marijo“.
Zadrani su ovog vikenda imali priliku uživati u natjecateljskom dijelu programa kojeg su po prvi puta pratili u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači te na ekranima na direktnom prijenosu ispred Kneževe palače. No zborovi su pjevali i na promenadnim koncertima na Forumu, Narodnim trgu, Morskim orguljama i Pozdravu suncu. Pjesma je bila sveprisutna na ulicama i trgovima Zadra, a osobito veselo bilo je na završnoj zabavi za sve sudionike u zadarskoj Ledani.
Organizatori su uputili zahvalu Gradu Zadru na apsolutnoj potpori Natjecanja, kao i zahvalu na pomoći Pomorskoj školi Zadar i Zadarskoj nadbiskupiji.
Sljedeće Natjecanje održat će se u svibnju 2020. godine.