Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šimunov: Taksi mjesta zauzeli su nam oni koji rade na crno

28.05.2018. 08:27
Šimunov: Taksi mjesta   zauzeli su  nam oni koji  rade na crno


Policija očito želi kažnjavati nas koji radimo legalno, a ne one koji rade nezakonito. Jutros su došli na Autobusni kolodvor uvoditi red, odnosno kažnjavati nepropisno parkirane taksiste, a nije ih zanimalo što su obilježena taksi mjesta zauzeli oni što rade na crno. Iako godinama pozivamo službe da provode kontrole i uvode red, to nitko ne radi. Dakle, policija i inspekcije su sukrivci za ovaj nered i kaos u taksi prijevozu, izjavio je Predrag Šimunov, sindikalni povjerenik zadarskih samostalnih taksista pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske u petak nakon što su prometni policajci njemu i nekim njegovim kolegama krenuli ispisivati kazne za nepropisno parkiranje na koje su, tvrdi, oni bili prisiljeni jer se na Autobusnom kolodvoru u isto vrijeme našlo 20-ak taksi vozila što je dvostruko više od broja obilježenih stajališta.


Uzaludni apeli
Šimunov tvrdi kako usprkos višegodišnjim apelima samostalnih taksista nitko ne kontrolira jesu li vozači taksija prijavljeni ili rade na crno, ali ni valjanost taksi dozvola za koje ističe kako se često koriste za vozila za koja nisu izdane. Pravni predstavnik u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar, Vedran Uranija, slaže se s mišljenjem samostalnih taksista te ističe kako je na zadarskim cestama trenutno možda i više od 50 posto onih koji rade na crno. Stoga apelira na relevantna državna tijela da rade svoj posao i da s ulica maknu ilegalce kako ne bi ispaštali taksisti koji legalno rade.
– Lani smo s pročelnikom Ivicom Katićem postigli dogovor i usuglasili se oko zaključka da se rad na crno u taksi službi može eliminirati ili barem svesti na manju mjeru jedino uz konzistentan koordinirani rad policije, gradskih komunalnih redara, Inspekcije rada i poreznih inspektora te Carine. Međutim, to nije provedeno u djelo. To se naprosto ne radi, pa stoga ispaštaju mali taksisti koji rade zakonito i plaćaju sve svoje obveze, a uz njih oštećen je i državni proračun, naglašava Uranija osvrćući se i na jučerašnji događaj na Autobusnom kolodvoru za koji ističe kako ne smije biti česta pojavnost, no jeste.


Žodan: Policija postupala po zakonu
– Na ulicama prevladavaju ilegalci pa se pitamo kako je to moguće?! Sezona samo što se nije zahuktala, a najavljena je najbolja ikada, pa se pitamo i kako će to izgledati kad bude u punom jeku, a da ne govorimo ukoliko bude usvojen prijedlog zakona o taksi prijevozu koji bi se uskoro trebao naći na glasanju u Saboru, rekao je Uranija te dodao kako će radi pronalaska rješenja i modela za zaštitu malih taksista zatražiti hitan sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem i pročelnikom Katićem. Većina samostalnih taksista, međutim, smatra kako se ključ rješenja nalazi u dobroj volji. Tvrde kako u nadležnim službama, a posebice u PU zadarskoj, jako dobro znaju tko krši zakon i na crno zarađuje taksirajući i to po imenu i prezimenu te registracijskim pločicama, no da očito ne žele ništa poduzeti već prijave drže u "najnižim ladicama uredskih stolova".
Suprotno njima, glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, tvrdi kako su prometni policajci na Autobusnom kolodvoru jučer ujutro postupali sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Što se tiče ilegalnih taksista ističe kako ih prometni policajci nisu zatekli te da onda nisu ni kontaktirali nadležnu inspekciju zbog sumnje u rad na crno.
– Ukoliko netko želi prijaviti sumnju u neko kazneno djelo može to učiniti putem aplikacije za mobilne telefone edojava. Preko te aplikacije, koju u realnom vremenu primaju policijski službenici u Operativno-komunikacijskom centru, moguće je poslati fotografiju i neke osnovne podatke o kaznenom djelu na koje se sumnja nakon čega će policijski službenici po tim prijavama i postupiti. Dakle, svaka prijava se provjerava, poručio je Žodan.




Kako uloviti ilegalce?
Zadarski samostalni taksisti nadležnim službama poručili su da ukoliko zaista žele sa zadarskih ulica ukloniti ilegalne taksi prijevoznike, to mogu učiniti na vrlo jednostavan način. Predložili su pojačane koordinirane akcije u luci Gaženica kad tamo pristane kruzer, te češće kontrole na gradskim frekventnijim taksi stajalištima poput onog na Liburnskoj obali ili Autobusnom kolodvoru, kao i češće kontole tijekom vikenda u noćnim satima.