Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uhićen jedan od napadača na Bugara kojem je u Zadru zapaljen BMW

28.05.2018. 11:37
Uhićen jedan od napadača na Bugara kojem je u Zadru zapaljen BMW


Uoči nove turističke sezone zadarska policija rješava repove prošle. Završeno je tako kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom koji je osumnjičen da je 12. srpnja prošle godine pirotehničkim sredstvom zapalio BMW bugarskog državljanina pri čemu je nastala šteta od oko 150.000 kuna, rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan na konferenciji za medije koju su sazvali tim povodom. O slučaju, koji još nije razriješen do kraja jer se još uvijek traga za više nepoznatih osoba koje su također sudjelovale u ovom događaju, govorili su Elis Žodan i voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.
Iako su u policiji potvrdili kako se ovaj događaj povezuje s navijačkim nasiljem, nisu željeli potvrditi je li uhićeni Zadranin pripadnik Tornada ili Torcide.
Do paljevine automobila došlo je u srpnju prošle godine oko 23 sata, a prema izjavama svjedoka u napadu je sudjelovalo desetak osoba. Na BMW bugarskog državljanina bačena je raketa koja je izazvala požar, a pri čemu je Bugar lakše ozlijeđen. Tog dana u Splitu je odigrana utakmica Hajduka i bugarskog kluba Levski te je policija odmah posumnjala kako su motivi napada upravo navijačke prirode, što je njihovo kriminalističko istraživanje i potvrdilo.
– Tijekom opsežnog kriminalističkog istraživanja koje je trajalo godinu dana surađivali smo i sa susjednim policijskim upravama, a obavljeno je preko 100 razgovora, 15 poligrafskih testiranja, pretraženo više stanova i drugih prostora, a sav pronađeni materijal vještačen je u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenje Ivan Vučetić u Zagrebu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sumnja se da je 25-godišnjak jedan od sudionika dosad nezapamćenog napada na prostoru naše policijske uprave, rekao je Bore Mršić.
A svoju sumnju policija je potkrijepila i "rekvizitima" koje su pronašli pretragom prostora koje je koristio ovaj 25-godišnjak među kojima je 25 što signalnih raketa, što drugih pirotehničkih sredstava kakva su se koristila u napadu, pa čak i jedan plinski pištolj. Inače, kako je rekao Žodan, ova sredstva nisu nedozvoljena za držanje ako ih se koristi u predviđene svrhe, ali nije dozvoljena njihova zloupotreba.
Protiv ovog 25-godišnjaka podnesena je kaznena prijava za izazivanje nereda, a ukoliko istraga Državnog odvjetništva, kojem je predan slučaj, rezultira optužnicom prijeti mu 6 mjeseci do pet godina zatvora.