Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za upis u prvu zadarsku katoličku osnovnu školu zainteresirani roditelji iz cijele županije

28.05.2018. 13:13
Za upis u prvu zadarsku katoličku osnovnu školu zainteresirani roditelji iz cijele županije


Nadbiskup Želimir Puljić i privremeni ravnatelj prve Katoličke osnovne škole „Ivo Mašina“, Don Roland Jelić, danas su nešto detaljnije predstavili javnosti pozadinu osnivanja nove stvarnosti u povijesti Zadarske nadbiskupije.
Nadbiskup Puljić kao utemeljitelj ove škole rekao nam je genezu ideje, razloge njenog osnivanja i tko je uopće Ivo Mašina.
Prije tjedan dana, don Roland Jelić je nakon pristigle dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja poslao obavijest kako Zadarska nadbiskupija donosi Odluku o osnivanju Katoličke osnovne škole „Ivo Mašina“, sa sjedištem u Zadru, Trg s. Stošije 2, i raspisao predupis djece u 1. razred školske godine 2018./19.
– Osnivanjem Katoličke osnovne škole, Zadarska nadbiskupija nastavlja svoj povijesni hod na kateheskom, evangelizacijskom i odgojno-obrazovnom polju, dajući svoj ulog i doprinos općem dobru društva, kazao je nadbiskup dodavši kako su Nadbiskupija i Kaptol svete Stošije preko „katedralnih i kaptolskih škola“ i brojnih redovničkih zajednica zadužili našu povijest odgojem brojnih generacija i izgradnjom institucija koje su i dan danas u službi odgoja i obrazovanja.
Privremeni ravnatelj,  Don Roland Jelić, dao je praktične upute za roditelje koji se interesiraju, dao je informacije što sve treba učiniti za upisati djecu u 1. razred Katoličke osnovne škole.
– Dopusnica je stigla u nezahvalno vrijeme jer su predupisi prvašića koji polaze na jesen u osnovne škole na području Zadarske županije bili gotovi već  s 31. siječnjem. Dosta je roditelja koji su dolazili informirati se o predupisu postavilo isto pitanje: Možemo li mi i dalje upisati odnosno prebaciti svoje dijete u Katoličku školu iako smo predupis napravili u drugoj školi?, kazao je don Roland Jelić, odgovorivši kako je moguće jer još niti jedno dijete nije upisano u niti jednu osnovnu školu.
– Upisi u Zadarskoj županiji održavaju se od 18. do 20. lipnja 2018. godine kada roditelji ispunjavaju upisnicu i ostavljaju je u školi u kojoj žele da njihovo dijete pohađa prvi razred, kazao je.
Ovih dana obavljeni su predupisi, kazao je don Jelić,  i mnogi roditelji su se javili i interesirali, i to ne samo iz grada nego iz cijele županije. Škola će za sada imati samo jedan razred, bez obzira na upisani broj učenika.
Tko je bilo Ivo Mašina?
Hrvatski mučenik Ivo Mašina rođen je na otoku Ugljanu u mjestu Preko. Bio je najblistaviji đak i um zadarske gimnazije. Zbog domoljublja uhićen je kao dio Preške „fašističke“ skupine, te osuđen na 15 godina zatvora. Priča je to slična onoj koju je prošao sav cvijet najbolje  hrvatske mladosti u komunizmu. 1961. ubijen je i zadavljen u 33. godini života u tamnici u Staroj Gradiški, a 1954. iz starogradiške mučionice  napisao je vjerom i ljubavlju prožeto pismo svojoj majci uoči Božića. U  rodnom Preku nalazi se spomen-poprsje od 1999., a njegov je grob na  Galovcu (Školjiću) pored franjevačkog samostana.