Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“MALI KRIŽ-VELIKA ŽRTVA” U tuzi se prisjetili djece koja nisu dobila priliku odrasti

28.05.2019. 12:48
“MALI KRIŽ-VELIKA ŽRTVA” U tuzi se prisjetili djece koja nisu dobila priliku odrasti


Predstavnici Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije sudjelovali su protekloga vikenda na 17. Susretu sjećanja na 402 poginule djece u Domovinskom ratu, koji je pod nazivom „Mali križ-velika žrtva“, održan u Slavonskom Brodu.
Na ovom tradicionalnom okupljanju, u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, okupili su se kao i svake godine roditelji, braća, sestre i ostala rodbina poginule djece kojoj je velikosrpska agresija prekinula djetinjstvo i oduzela mogućnost odrastanja.


Naziv spomenika "Prekinuto djetinjstvo"
Upravo "Prekinuto djetinjstvo" naziv je spomenika kod kojeg se svake godine u svibnju odaje počast najmlađim hrvatskim ratnim žrtvama. Obitelji ubijene djece dugo su čekale na izgradnju ovog spomen obilježja u Slavonskom Brodu, gradu u kojem je poginulo 28 djevojčica i dječaka, a spomenik je konačno svečano otkriven u svibnju 2016. godine.
U ovom je gradu inače 2000. godine postavljen spomenik "Djevojčica" ispred Osnovne škole „Hugo Badalić" koju je pohađao veliki broj djece stradale u Domovinskom ratu, pred kojim je 12 predstavnika zadarske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata također odalo počast.
– U Slavonskom Brodu naša dvanaesteročlana delegacija boravila je od 24. do 26. svibnja, te smo po dolasku najprije zajedno s predstavnicima slavonsko-brodske udruge zapalili 28 svijeća ispred spomenika "Djevojčica" kako bismo se prisjetili 28 djece ubijene u tom gradu, kaže Ljubica Krcić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, te ističe da su nakon prisustvovanja svetoj misi, služenoj u crkvi Svetog Trojstva u Slavonskom Brodu, brojna izaslanstva u spomen i sjećanje na 402 djece položila vijence i zapalila svijeće ispred spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“, nakon čega je u Glazbenoj školi Slavonski Brod održan prigodni program.
– Kao i svake godine obilježavanje stradanja najmlađih žrtava Domovinskog rata proteklo je dostojanstveno, te smo se u tuzi prisjetili djece koja nisu dobila priliku odrasti, kaže Ljubica Krcić, te dodaje da je za dan ranije imala dogovoreni susret s ministrom branitelja Tomom Medvedom, no sastanak je nažalost morao biti odgođen zbog ministrove bolesti. Ipak, ističe Krcić, udruge civilnih stradalnika imaju obećanja vladajućih da bi Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata trebao biti u primjeni do kraja ove godine, čime bi se konačno trebala regulirati sva prava civilnih stradalnika kako bi bili izjednačeni s pravima branitelja.


S područja Zadarske županije 22 djece
Predsjednica zadarske udruge ovom prigodom izražava zahvalu Zadarskoj županiji, Gradu Zadru i Općini Poličnik koji su financijski potpomogli njihov posjet Slavonskom Brodu.
Uz roditelje poginule djece, predstavnike Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i na ovogodišnjem susretu bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a vijence su položili i predstavnici mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
U prigodnom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je od svih žrtava koje je Hrvatska podnijela za slobodu, žrtva djece najveća, te kako za taj strašan zločin nažalost nitko nije odgovarao, zbog čega se „kao država moramo crvenjeti od stida".
Od 402 ubijene djece, 22 djece je s područja Zadarske županije.
– Na području Zadarske županije ubijeno je 20 djece i još imamo dvoje djece rođene u Zadru, a koja su poginula u Erveniku koji je tada bio u sastavu ondašnje Zadarsko-kninske županije, kaže još Ljubica Krcić.
Inače, ova udruga već dulje vrijeme radi na prikupljanju fotografija 22 poginula djeteta koje će biti trajno izložene kao zidna monografija u novim prostorijama udruge na adresi Brne Krnarutića 6, u blizini crkve sv. Krševana. Monografija bi trebala biti svečano otvorena u rujnu, a u pripremi fotografija, koje će sve biti u crno-bijeloj tehnici jednakog formata, angažiran je poznati zadarski fotograf Vjeko Surać.
Navedimo još kako je najmlađoj žrtvi od 402 poginule hrvatske djece bilo samo šest mjeseci, a najstarijoj 18 godina, te kako je od ukupnog broja ubijene djece njih 364 stradalo u izravnom bombardiranju i granatiranju, a ranjeno ih je 1044.