Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

S Kupa Zagreba vratili se sa sedam medalja!

28.05.2019. 13:05
S Kupa Zagreba  vratili se sa  sedam medalja!


Maketarska sekcija Udruge tehničke kulture  Faust Vrančić iz Obrovca prošlu je subotu nastupila na maketarskom  natjecanju Kup Zagreba i pritom nastavila niz uspjeha. Obrovački maketari su prvi put nastupili u svom najjačem sastavu – Jeronim Markulin,  Andre Biloglav i Nikola Markulin.


Jeronimova maketa japanskog lovca
Navedenim su redom nastupili u sve tri natjecateljske kategorije – djeca, juniori i seniori – te osvojili čak sedam medalja: pet zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu! Uz to, najmlađi član tima Jeronim Markulin osvojio je nagradu Best of Kids za svoju maketu japanskog lovca iz Drugog  svjetskog rata, čuvenog Zeroa, koja je proglašena najboljom maketom  svih dječjijih kategorija.
Ovo je bilo četrnaesto izdanje Kupa Zagreba, drugog po veličini maketarskog natjecanja u državi, iza čije organizacije stoji Zagrebački maketarsko modelarski savez. U četrdesetak kategorija natjecalo se nekoliko  stotina maketa hrvatskih, slovenskih, mađarskih i austrijskih maketara.  Natjecanje je održano u atraktivnom prostoru Nacionalne i sveučilišne  knjižnice u Zagrebu, a pokroviteljstvo mu je pružila i Croatia Airlines, nacionalna zrakoplovna trvtka. Želeći što više obogatiti program cjelodnevnog natjecanja, organizatori su priredili i vrlo zanimljiv Sat povijesti  na kojem su s publikom razgovarali Ivica Ivandić i Željko Ninić, vojni piloti HRZ-a.
Obrovački su maketari svoje medalje osvojili u kategorijama: djeca –  zrakoplovi u svim mjerilima (zlato i srebro), djeca – vojna vozila u svim  mjerilima (zlato i bronca), juniori – zrakoplovi u mjerilu 1/72 i manjem  (zlato), juniori – vojna vozila u mjerilu 1/48 i većem (zlato), te seniori –  vojna vozila u mjerilu 1/35 i većem (zlato).


Usmjerenost prema mlađim uzrastima
Inače, Jeronim Markulin je prvašić OŠ Šime Budinića iz Zadra, dok je  Andre Biloglav učenik, a Nikola Markulin njegov nastavnik u Gimnaziji  Franje Petrića u Zadru.
– Vrlo sam ponosan na naš uspjeh. Naše nagrade su rezultat višemjesečnog rada i pripremanja, a vrlo je značajno istaknuti našu usmjerenost  prema mlađim uzrastima. Naime, često se govori kako je u svjetskim okvirima maketarstvo hobi starijih generacija. Mislim da naš primjer to  opovrgava i lijepo je vidjeti kako i mi mlađi kroz ovaj predivan hobi imamo priliku širiti svoja znanja iz vojne povijesti, povijesti tehnologije, razvijati motoričke vještine, strpljivost i upornost, te svladavati razne likovne tehnike, što su samo neke od zabavnih i korisnih dimenzija ovog hobija. Sretni smo što naše napore prepoznaje i organizacijski prati vodstvo  Udruge tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca- kazao je kapetan  obrovačke maketarske sekcije Andre Biloglav.