Voditelj škole ronjenja E.A.Š. (50) pronađen mrtav u moru kod Ista

Slika korisnika mkvanja
Završena potraga za nestalim roniocem
Ilustracija/TZ GRADA ZADRA
U 10.45 sati službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli su beživotno muško tijelo uz obalu otoka Ista pa je traganje obustavljeno, a sva daljnja postupanja preuzela je Policijska uprava Zadarska

U moru kod Ista u utorak u 10.45 sati pronađeno je tijelo mrtvog muškarca za koje se sumnja da je iskusni ronioc iz Zaglava E.A.Š (50) za kojim se tragalo od ponedjeljka poslijepodne.

- Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetim koordiniranim aktivnostima u Zadarskom akvatoriju tijekom ponedjeljka poslijepodne i utorka ujutro u cilju pronalaska nestalog ronioca. Potraga je okončana, nažalost, pronalaskom tijela nestalog ronioca, izvjestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naveli su kako su službenici MRCC Rijeka pokrenuli koordiniranu akciju traganja u arhipelagu Dugog otoka za roniocem E.A.Š., državljaninom Republike Hrvatske, čiji su nestanak u ponedjeljak u 17.19 sati prijavili članovi ronilačke skupine koju je nestali vodio u uvali Brbišćica.

- Uz Lučku kapetaniju Zadar i lučke ispostave Sali i Božava u akciju traganja bile su uključene Pomorska policija Zadar, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Sali (DVD), pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te Obalna straža, čije zračne jedinice nije bilo moguće angažirati tijekom traganja u ponedjeljak zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru praćenog jakom južinom, stoji u izvješću resornog ministarstva uz napomenu kako je akcija traganja za nestalim roniocem započela netom po zaprimljenoj dojavi u arhipelagu Dugog otoka od uvale Barbišćica prema uvali Sakarun na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, sukladno smjeru vjetra i morskoj struji.

Oko 18.15 sati pripadnici DVD Sali pronašli su ronilačku opremu na obali Dugog otoka, nedaleko pozicije nestanka, ali ne i ronilačku brodicu u vlasništvu ronioca za kojim se tragalo nakon čega je nastavljeno traganje na kopnu, uz obalu otoka.

GSM triangulacijom putem signala utvrđeno je da ronilac u trenutku nestanka kod sebe nije imao mobilni uređaj već ga je ostavio u svom automobilu. 

Pripadnici HGSS-a koristili su zračne dronove, a MRCC Rijeka putem Obalne radio postaje ORP Splitradio odmah nakon dojave o nestanku započeo je emitirati poziv hitnosti (PAN-PAN) prema svim sudionicima u pomorskom prometu na području gdje je ronioc nestao. Po zalasku sunca, oko 20.30 sati, pomorsko traganje je bilo zaustavljeno u Velome Ratu, a onda se nastavilo u utorak ujutro na istoj poziciji u 5.30 sati kad su angažirane i zračne jedinice - zrakoplov tip "Pilatus" i helikopter iz sastava Obalne straže sa pripadnicima HGSS-a.

Oko 9.55 sati djelatnici Lučke kapetanije Zadar pronašli su napuštenu brodicu nestalog ronioca na poziciji jedne nautičke milje zapadno od otoka Škarda, pa su se u intenzivno traganje uključili i pripadnici interventne ronilačke jedinice Pomorske policije Zadar koji su pretraživali predio od pozicije nestanka prema sjeverozapadu u smjeru Ista, Molata i dalje, kao i obalno područje Velog Rata u smjeru jugoistoka i dalje.

U 10.45 sati službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli su beživotno muško tijelo uz obalu otoka Ista pa je traganje obustavljeno, a sva daljnja postupanja preuzela je Policijska uprava Zadarska.

Kako neslužbeno doznajemo, ronioc E.A.Š. vodio je članove ronilačke škole na tečaj ronjenja u uvalu Brbišćica, mahom strance. No, kad su oni izronili i vratili se na brod, nisu zatekli niti voditelja škole ronjenja, ni njegovu brodicu. Pretpostavlja se da je on skočio u more kako bi dohvatio brod koji se odvezao i kojeg je jaka južina počela odnositi, te da je tijekom tog pothvata nešto pošlo po zlu. Na Facebook profilu E.A.Š. svega par sati prije nestanka objavljene su fotografije s tog ronjenja u uvali Brbišćica ispod kojih se u večernjim satima oglasio i njegov brat koji živi u Kanadi s molbom za bilo kakvu informaciju o bratu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)