Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvaranjem trgovina već ove nedjelje krši se Zakon o radu: ‘Radnici moraju znati raspored tjedan dana unaprijed’

28.05.2020. 08:44


Većina trgovina ove će nedjelje, nakon popuštanja mjera Stožera civilne zaštite, ponovno biti otvorena. Dvije od njih, međutim, najavile su da još neće početi raditi, već će to učiniti tek od nedjelje 7. lipnja.
Radi se o Pevexu, koji je odlučio “dati svojim radnicima priliku da se dobro odmore”, te Kauflandu, odakle poručuju da “vjeruju kako su njihovi zaposlenici već isplanirali slobodnu nedjelju”.
Nagla odluka o ponovnom otvorenju trgovina i centara nedjeljom otvorila je još neke prijepore, između ostalog, one koji proizlaze iz Zakona o radu gdje stoji kako radnici moraju znati svoj raspored tjedan dana unaprijed ili prijete sankcije.
“Ovdje se to krši i zapravo se suspendira Zakon o radu. Osim toga imamo situaciju da ljudi koji će raditi u nedjelju dobijaju slobodne dane od danas do sutra. Bukvalno se zove ljude na telefon i kaže im se: “Nemoj dolaziti danas jer ćeš raditi u nedjelju”, izjavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sinidkata trgovine Hrvatske za RTL.
Kazna za svakog tog poslodavca koji je poslušao Stožer i promijenio raspored radnicima bila bi od 61.000 do 100.000 kuna. No u HUP-u kažu da to baš i nije tako.
“Isto tako imamo situaciju da smo praktično trgovine zatvarali preko noći pa ni tada nisu radnici bili obaviješteni sedam dana unaprijed”, kazao je Denis Ćupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.”Zakonom o trgovini se ne rješava pitanje rada radnika nedjeljom. Ovim zakonom će se samo zatvoriti vrata trgovina, ali radnici će moći raditi na punjenju skladišta, punjenju polica, prava radnika se reguliraju Zakonom o radu”, rekao je Ćupić.
Istim u kojem za sada nije regulirano koliko se više mora platiti rad nedjeljom.
U trgovini s početka priče, svi koji dolaze u nedjelju dobiti će 35 posto veću plaću za taj dan.
Ali, uvjerava ministar Horvat, tu radnici ne bi trebali ostati na cjedilu jer će inzistirati novim granskim kolektivnim ugovorom da rad nedjeljom košta 50 posto više.