PODGORCI I KORONAKRIZA Bolnici donirali 150.000 kuna, poslovnim subjektima oprostili preko 400.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Općina Starigrad pomaže gospodarstvo, ustanove i građane
Općoj bolnici Zadar donirali smo ukupno 150.000 kuna, Općina 50, Turistička zajednica 25 i Nacionalni park Paklenica 75 tisuća kuna. Svi poslovni subjekti oslobođeni su plaćanja naknada u iznosu od preko 400.000 kuna. Za 10 posto snižene su plaće svim djelatnicima Općine i općinskih ustanova, dok su se vijećnici odrekli tromjesečne naknade, kazao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad
Velimir BRKIĆ
Nacionalni park Paklenica zadarskoj bolnici donirao 75.000 kuna

Općina Starigrad (Seline, Starigrad Paklenica, Tribanj) svojim djelovanjem i radom u izvanrednim uvjetima pandemije koronavirusa itekako je opravdala razloge svoga osnivanja i postojanja otkako je Hrvatska u prosincu 1992. dobila novi zakonski okvir lokalne i regionalne samouprave te postojeći teritorijalni ustroj.
Osim činjenice da su se maksimalno pripremili kako bi općinske žitelje zaštitili od nove bolesti (dosad nisu imali niti jedan slučaj zaražene osobe), u Općini se ovih dana događa puno dobrih stvari.
- U sprječavanju širenja virusa te kako bi dodatno poboljšali i olakšali medicinsku skrb na području naše županije Općoj bolnici Zadar donirali smo ukupno 150.000 kuna. Općina je donirala 50.000 kuna, Turistička zajednica Općine Starigrad Paklenica na čijem je čelu direktorica Marjana Marasović, 25.000 kuna, dok je Nacionalni park Paklenica ravnateljice Natalije Andačić donirao 75.000 kuna, kazao je Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.

Dvije sjednice o paketima mjera

Općinsko vijeće Općine Starigrad pod predsjedanjem Marka Marasovića je održalo dvije sjednice, od čega i elektroničku sjednicu.
Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade RH i Općina Starigrad je na navedenim sjednicama OV-a donijela paket mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID-19, kako za gospodarstvo, djelatnike općinskih tvrtki i javnih ustanova te za građane.
- Roditelji ili skrbnici su u razdoblju od 16. ožujka 2020. godine oslobođeni sudjelovanja u cijeni programa Dječjeg vrtića Biograd, za petosatni program 400 kuna, a za 10-satni 700 kuna mjesečno, sve dok se dijete ne vrati u vrtić, a sve poslovne subjekte oslobodili smo oko 400.000 kuna godišnjih obveza, mjesečno oko 130 tisuća kuna, ističe Ramić.
Svi poslovni subjekti, kaže on, oslobođeni su komunalne naknade za poslovni prostor i zemljište koje služi za obavljanje djelatnosti u visini 50 posto utvrđene godišnje obveze.
- Poslovni subjekti, uključujući ugostitelje i iznajmljivače usluge smještaja, oslobađaju se od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i zemljište koje služi obavljanju djelatnosti za razdoblje od početka primjene pa do opoziva istih od strane nadležnih stožera. Plaćanja naknade za koncesijska odobrenja oslobađaju se zakupnici koji svoju zakupninu plaćaju kao dio koncesijskog odobrenja, a dio kao zakup poslovnog prostora te koncesionari za naknadu za koncesiju na pomorskom dobru koje je davatelj Općina Starigrad, objašnjava Ramić.

Općina i općinske ustanove

I zakupnici javnih površina se oslobađaju od plaćanja zakupnine od početka primjene iz citiranih odluka pa do opoziva istih od strane nadležnih stožera.
- Ukoliko su neke od navedenih obveza iz Odluke uplaćene u cijelosti za godišnje razdoblje ili preplaćene, isto će se računati kao podmirenje obveza budućih razdoblja, ističe Ramić.
Donesena je i Odluka o smanjenju plaće/naknade za dužnosnike Općine Starigrad.
- Plaća općinskog načelnika i naknada zamjenika načelnika smanjuje se za 10 posto kao mjera štednje za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine, kaže Ramić.
Osnovice za obračun plaće u iznosu od 10 posto smanjit će se ravnateljici i zaposlenicima u Dječjem vrtiću Osmijeh, Upravi i zaposlenicima u trgovačkom društvu Argyruntum d.o.o. te vatrogascima zaposlenim u DVD-u Starigrad, također od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Vijećnici se odrekli 21.300 kuna

Za navedeno razdoblje obustavit će se plaćanje naknade za rad članovima Općinskog vijeća, predsjedniku, dopredsjedniku i vijećnicima, koje se isplaćuju za sudjelovanje u radu na sjednicama OV-a.
- Općinski vijećnici su se u razdoblju od tri mjeseca odrekli ukupno 21.300 kuna vijećničkih naknada, naglasio je Ramić.
Vijeće broji 11 vijećnika. Mjesečna vijećnička naknada za devet vijećnika ponaosob iznosi 600 kuna što za tri mjeseca iznosi 1.800 kuna ili ukupno 16.200 kuna. Zamjenik predsjednika OV-a ima mjesečno 700 kuna te se za tri mjeseca odriče 2.100 kuna, dok predsjednik ima mjesečnu naknadu od 1.000 kuna te se odriče 3.000 kuna u korist općinskog proračuna ili u humanitarne svrhe.
- Vrijeme će pokazati koje još mjere treba poduzeti, spremni smo ih donijeti još čitav niz, zaključio je Ramić.
 

 

Vrtiću milijun kuna i izgradnja nove škole

Suvremeno opremljen Dječji vrtić Osmijeh, prvi uopće vrtić u Podgorju omeđenom Jadranskim morem i Velebitom, otvoren je prije nepunih 10 godina, 25. listopada 2010.
- U naš dječji vrtić upisano je ukupno 36 djece. Osim što roditelji mjesečno sufinanciraju u iznosu od 400 i 700 kuna, Općina godišnje sufinancira rad vrtića s oko milijun kuna, kazala je Ana Prstec Marasović, ravnateljica DV-a Osmijeh.
Osnovna škola Starigrad, matična škola u Starigradu Paklenici i Područna škola Tribanj-Kruščica ima ukupno 119 učenika, među njima i 15 prvašića.
- U današnjoj školskoj zgradi nastava se počela izvoditi školske godine 1952./1953. Pred nama je izgradnja moderne školske zgrade sa športskom dvoranom i svim pratećim sadržajima. Sva projektna dokumentacija je prikupljena, naglasila je Jadranka Marasović, ravnateljica OŠ Starigrad.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
:)

Monika