Provjerite sumnjivi osobni ili telefonski zahtjev nepoznatih "službenih" osoba!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
PU zadarska ukazuje na razne načine prijevara starijih osoba i savjetuje:
Dok jedna osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit. Drugi način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok..., upozoravaju iz PU zadarske
PU zadarska
Na području Policijske uprave zadarske tijekom 2020. godine zabilježena su tri kaznena djela prijevara

Na području Policijske uprave zadarske u utorak je zabilježena dojava kako je osobu starije dobi sa skrivenog telefonskog broja nazvala nepoznata muška osoba, predstavila se lažno kao djelatnik poslovne banke te je uputila da ode u banku i podigne novac, a da će sutra kod nje doći djelatnici policije koji će preuzeti novac, kako bi provjerili da li se radi o lažnim novčanicama.

Budući je osoba odmah o svemu obavijestila policiju te tako svojim odgovornim ponašanjem osujetila počinitelja, ovom prilikom upozoravaju se građani na moguće oblike prijevara i te im se daju savjeti kako ne bi i sami postali žrtvom prevaranata.

Lažni maseri, djelatnici banke...

Na području Policijske uprave zadarske tijekom 2020. godine zabilježena su tri kaznena djela prijevara na sličan način. Radilo se o internetskim prijevarama tipa romantične prijevare i prijevare po nazivu "zlatni lančić". U prvoj verziji osobe se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu, koje se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta. Osim takozvane romantične prijevare zabilježen je i slučaj prijevare sa "zlatnim" lančićem pa stoga policija upozorava sve građane, a osobito one starije životne dobi, da ne nasjedaju na prijevare te da budu oprezni, poglavito kod telefonskih poziva kada se druga strana predstavlja kao medicinski radnik ili bankovni službenik.

Napominju kako počinitelji spomenutih kaznenih djela imaju različite načine počinjenja.

- Prvi način je kada se počinitelj/ica osobama starije životne dobi (žrtvi) lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji najčešće nude besplatnu masažu, a sve kako bi samo ušli u stan. Dok jedna osoba masira žrtvu, druga osoba pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit. Drugi način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok i da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti. Ako osoba odbije posjet zaposlenice banke, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana, pojašnjavaju iz PU zadarske navodeći nadalje kao treći način slučajeve kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave kao zaposlenici poslovnih banaka i uvjeravaju žrtvu da kod kuće posjeduju novčanice kojima je istekao rok te da će doći na njihovu adresu kako bi im preuzeli novac za koji im tvrde da će im ga nakon provjere i vratiti.

Uvjeravaju žrtvu da će dobiti povrat poreza

Dodaju kako su takvi prevaranti uporni te da često nakon što ih žrtva odbije govoreći da se o njihovu novcu brinu ukućani, prevaranti prekinu telefonski poziv na par minuta te opet nazovu žrtvu i uvjere ju da su se čuli s ukućanima i da su oni odobrili predaju novca te da mogu slobodno predati novac osobi koja će doći na kućnu adresu.

- Četvrti način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave žrtvi kao policijski službenici koji su pronašli počinitelja kaznenog djela i da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu koje imaju u svom domu. Kada na adresu dođe lažni policijski službenik, žrtva joj lakovjerno predaje novčanice i nakit. Peti način je kada se počinitelj/ica lažno telefonski predstave žrtvi kao djelatnici Porezne uprave i uvjeravaju ih da su dobili povrat novca, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos. Tada na adresu dolazi lažni zaposlenik/ica Porezne uprave, a žrtva joj predaje novac, upozorava zadarska policija ističući kako najčešće ne postoje svjedoci počinjenja kaznenih djela jer počinitelji paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju te stoga upozoravaju osobe starije životne dobi da uvijek budu sumnjičave i nazovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjev nepoznatih "službenih" osoba.

Također, napomenuli su da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza kao i da policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. Istaknuli su kako u slučajevima da policijski službenici dođu na adresu stanovanja se oni predstavljaju službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument, odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta.

Policija stoga apelira na osobe koje se brinu o samcima starije životne dobi da im daju jasne upute kako da se ponašaju u spomenutim situacijama kako ne bi postali žrtve.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno