Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Psihopati” koji je bacio otrov u blizini dječjeg vrtića ide kaznena prijava zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje

28.05.2020. 13:22


U uvali Maestral, na području između Dječjeg vrtića Grigor Vitez i Doma za starije i nemoćne osobe na Sfingi prema riječima naših čitatelja sinoć je po zelenoj površini bačena još uvijek nepoznata vrsta otrova koja je koštala života jednu domaću mačku, ali i šumskog ježa.
Djelatnici PU zadarske dojavu o podmetnutom otrovu dobili su jutros oko 11 sati te je kako ističu, slučaj u obradi, a ukoliko se počinitelj otkrije protiv njega će biti podnesena kaznena prijava zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje. 
Osim policije, o velikoj opasnosti kako za životinje tako i za malu djecu, čiji vrtić se nalazi tik uz otrovane površine, ali i patkice u obližnjem bazenu koje najmlađi rado obilaze i hrane sa svojim roditeljima, o ovom suludom činu izopačenih pojedinaca obaviještena je veterinarska inspekcija, ali i komunalno redarstvo, do čije izjave nismo uspjeli doći do zaključenja članka. 
Roditelji male djece, ali i vlasnici kućnih ljubimaca trenutno su u velikom strahu s obzirom da se još uvijek ne zna o kakvoj vrsti otrova je riječ, te da li štetno djeluje isključivo na životinje ili se mogu otrovati i djeca kojima su zelene površine poželjno mjesto za igru. 
Naravno, ovo nije izoliran slučaj, već u nekoliko navrata smo pisali o podmetanjima raznih vrsta otrova po raznim gradskim kvartovima, a počinitelji gotovo nikada nisu pronađeni. Porazna je činjenica kako među nama žive "ljudi", odnosno bolje rečeno, psihopati, koji su u stanju svjesno oduzeti život živom biću samo zato jer ne vole životinje, jer obavljaju fiziološke potrebe na otvorenom prostoru, a možda iz čiste zadovoljštine i obijesti. Naravno, postoji i druga strana medalje, o neodgovornim vlasnicima pasa, no ubojstvo, a podmetanje otrova jest ubojstvo, taj problem ne rješava.
Sankcije ovog činjenja sasvim jasno opisuje Kazneni zakon RH koji u članku 205 definira kako je ubijanje ili mučenje životinja kazneno djelo. Stavak 1. navodi kako će onaj "tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama", biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine. U stavku 2. stoji da onome tko kazneno djelo iz stavka 1. počini iz koristoljublja prijeti kazna zatvora do dvije godine. Stavak 3. predviđa kaznu zatvora do šest mjeseci za onog tko "iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme", a stavak 4. predviđa oduzimanje životinje onome tko nad njom počini kazneno djelo.
No, usprkos zakonskoj odredbi i predviđenim kaznama, svako malo pojavi se novi psihopata koji na javne površine baci otrov, a jedina zaštita maloj djeci i četveronožnim dlakavcima jest ona koju im mogu pružiti njihovi roditelji, odnosno vlasnici te u eventualnoj ugrozi reagirati na vrijeme te spriječiti ono najgore.
Podijelite vijest dalje kako bismo na vrijeme upozorili sve roditelje s djecom koja dolaze hraniti patkice ili izlaze iz prostora dječjeg vrtića kao i one građane koji navedenom rutom šetaju svoje kućne ljubimce.