Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SVEUČILIŠNA INFRASTRUKTURA Projekt obnove stare Tehničke škole pomladit će grad

28.05.2020. 10:43


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prigodom svog nedavnog posjeta Zadru, uručio je rektorici Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijani Vican, ugovor za projekt »Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće«. Projektom ukupne vrijednosti 34.348.000 kuna predviđa se revitalizacija zgrade stare Tehničke škole – brownfield lokacija urbanog područja Zadar, čime se rješava problem nedostatnih prostornih mogućnosti namijenjenih visokom obrazovanju i znanstveno-istraživačkom radu.
Naime, Sveučilište u Zadru se vidi kao moderno međunarodno sveučilište koje je generator znanja i pokretač inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva te na načelu jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etičkih standarda. Za potrebe izvođenja nastavnih i znanstveno-istraživačkih aktivnosti koristi više od 21 tisuću m2 prostora na više lokacija u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, ali se njegovi odjeli društvenih i humanističkih znanosti za psihologiju, sociologiju, lingvistiku te etnologiju i antropologiju suočavaju s problemom nedostatka prikladnog i površinom dostatnog prostora za primjereno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Većinu nastavnog i znanstveno-istraživačkog rada na 27 sveučilišnih odjela i na sve tri razine studija – preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj, Sveučilište obavlja u prostorima takozvanog Starog kampusa.


Bit će to vrijedan resurs visokog obrazovanja
– Kao jedino moguće i prihvatljivo rješenje nameće se izmještanje navedena četiri odjela na brownfield lokaciju stare zgrade Tehničke škole, koja bi za potrebe izvođenja nastavne i znanstveno-istraživačke aktivnosti navedenih odjela bila rekonstruirana i opremljena adekvatnom informatičkom opremom, namještajem, nastavnim pomagalima i naprednim softverskim rješenjima, potrebnima za osuvremenjivanje rada studenata, akademskog i ostalog osoblja Sveučilišta, istaknula je rektorica Vican.
Projekt rekonstrukcije zgrade stare Tehničke škole odnosi se samo na dio toga građevinskog sklopa koji je zahvaljući financijskoj donaciji Paškvala Bakmaza iz 80-ih godina 19. st. sagrađen početkom 20. st. Taj dio sklopa s najvećim dijelom pripadajućega unutrašnjeg dvorišta koji je do 2004. koristila Tehnička škola, Zadarska županija je 2007. godine ustupila na korištenje Sveučilištu u Zadru. Sveučilištu je time dodijeljen prostorni resurs koji pridonosi rješavanju problema nedostatka primjerenog prostora za znanstveni i nastavni rad. Ujedno je učinkovit odgovor na pitanja neiskorištenosti zapuštene infrastrukture i degradacije urbanog okoliša. Opsežnim i sveobuhvatnim građevinskim zahvatima, postojeća brownfield lokacija koja se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Zadra i zbog svog lošeg stanja, predstavlja neposrednu opasnost za prolaznike te zapuštenim izgledom narušava turističke atrakcijske vrijednosti stare gradske jezgre, revitalizirat će se i pretvoriti u vrijedan nastavni i znanstveno-istraživački resurs visokog obrazovanja, na korist studenata, znanstvenika, djelatnika Sveučilišta i cijelog stanovništva gravitirajućeg područja.


Još bolji rezultati studiranja u Zadru
Postojeći prostor Starog kampusa u kojemu su smješteni odjeli društvenih i humanističkih znanosti nema zadovoljavajuću infrastrukturu ni dostatnu vremensku raspoloživost za ozbiljan znanstveno-istraživački rad, praktikume i timsko djelovanje, koji su neophodni za primjenu društvenih znanosti u znanstveno-nastavnom procesu. Budući da planirani projekt izgradnje Novog kampusa, koji je predviđen za smještaj budućih odjela prirodnih i tehničkih znanosti, neće pružiti mogućnost izmještanja dijela sveučilišnih odjela društvenih i humanističkih znanosti iz prostora Starog kampusa, njihovi će postojeći prostorni kapaciteti činiti nepremostivu prepreku daljnjem razvoju znanstveno-istraživačke i nastavne djelatnosti Sveučilišta.
– Revitalizacijom, odnosno rekonstrukcijom i opremanjem predavaonica, kabineta, laboratorija za kvalitativna sociološka istraživanja, kontrolne sobe Odjela za psihologiju, bihevioralnog laboratorija, EEG laboratorija i drugih sadržaja, omogućit će se premještaj preko 750 studenata i 60 zaposlenika Sveučilišta iz objekta Starog kampusa i ostalih dislociranih jedinica u nju. Na taj će se način uspostaviti vrhunski uvjeti i dostatni kapaciteti za izvođenje kvalitetnih i učinkovitih nastavnih i znanstveno-istraživačkih aktivnosti, postići će se rasterećenje zgrade Starog kampusa, zadovoljiti visokoškolski i znanstveni standardi kvalitete, objediniti sada dislocirani odjeli društvenih i humanističkih znanosti te revitalizirati brownfield lokacija. S razlogom se očekuje da će navedeno pozitivno utjecati i na bolje rezultate studiranja u Zadru, objasnila je rektorica Vican.




Neto površina rekonstruirane zgrade iznosit će 1.960 m2
Prema njezinim riječima, za očekivati je da će se omogućavanjem boljih uvjeta za studiranje, povećati i kvalitetnija ostvarenja zadarskih studenata, posljedično i njihova zaposlenost, a samim time, sve će to imati veće društvene i gopodarske odjeke.
– Također, uz bolje uvjete studiranja i zaposlenja grad će privući veći broj mladog stanovništva koji može utjecati na zaustavljanje zabrinjavajućega negativnog trenda rasta indeksa starenja. Projekt će doprinijeti društveno-gospodarskom razvoju otvaranjem novih radnih mjesta, a povećanjem atraktivnosti kulturnog identiteta grada Zadra povećanom broju turističkih dolazaka i noćenja i turističkog prometa, zaključila je rektorica Dijana Vican.
Podsjetimo, u tijeku su radovi na projektu »Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru«, koji će izgradnjom studentske menze sa studentskim paviljonima unaprijediti i kvalitetu studiranja studentima psihologije, sociologije, etnologije i drugih studijskih programa koji će se provoditi u rekonstruiranoj zgradi stare Tehničke škole.
Rekonstrukcijom i sanacijom postojeće građevine stare Tehničke škole zadržat će se izvorni gabariti južnog i zapadnog krila zgrade. Predviđeno je rušenje dograđenog ulaznog hola u suterenu s učionicom na prvom katu i izvedba novog holskog prostora. Sva vanjska stolarija na građevini izvest će se od drva sa završnim bojanjem bijelom bojom. Kod izrade prozora poštivat će se vrsta, veličina i oblik postojećih drvenih prozora. Neto površina rekonstruirane zgrade iznosit će 1.960 m2.