Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plavi rast prepoznat kao ekonomska prilika, izvor radnih mjesta i pokretač održivog razvoja

28.05.2021. 13:00


HGK – Županijska komora Zadar, u sklopu projekta Mistral, organizirala je online događaj National Learning Camp, na kojemu su se publici iz županijskih ustanova predstavili alati razvijeni u prošlogodišnjim pilot aktivnostima, natjecanju plavih poslovnih planova malih poduzeća te na matchmaking događaju Rethinking Tourism B2B. Predstavit će i nacionalnu studiju izrađenu tijekom projekta MISTRAL – Blue Growth Book.


HKG-ŽK Zadar sudjeluje s 306.160,00 eura
Događaj je započeo u 10 sati, a sastojao se od tri ključna dijela. U prvom se dijelu govorilo o samom projektu MISTRAL koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg MED. Projekt je započeo 1. veljače 2018., a trajat će do kraja travnja 2022. Ukupan proračun projekta iznosi 4.837.420,00 eura, a HKG-ŽK Zadar sudjeluje s 306.160.00 eura. Vodeći partner na ovom projektu je Regija Emilia-Romagna -Uprava za opće poslove, znanje, rad i gospodarstvo poduzeća, Italija.
Na jučerašnjem predavanju održanom u četvrtak o projektu je govorio voditelj Marko Jović koji je napravio kratak presjek projekta i predstavio dosadašnje rezultate.
– Opći je cilj projekta MISTRAL stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u domenama Plavog rasta rekao je Jović te nabrojao dosadašnje završene aktivnosti između kojih je izrada studije Blue Grow book u kojoj su sudjelovali svi partneri.
– Knjiga predstavlja stanja i mogućnosti u regiji, a može se pronaći na mrežnim stranicama projekta, rekao je Jović te riječ prepustio Vesni Vertovšek koja je predstavila studiju "MISTRAL Blue Growth Book" s fokusom na Hrvatsku i Zadarsku županiju.


Akvakultura, ribarstvo, obalni i pomorski turizam
– Danas je plavi rast prepoznat kao ekonomska prilika, izvor radnih mjesta i pokretač održivog razvoja za Europu. EU strategija plavog rasta definira i podržava projekte i okvir kako bi se otvorio potencijal mora i oceana te su širom Europe pokrenute razne inicijative, rekla je Vertovšek i dodala kako trenutačna učinkovitost inovacija područja Mediterana u sektoru plavog razvoja zaostaje za europskim prosjekom, a ukupni bi potencijal mogao biti bolje iskorišten.
– Izazovi mogu biti prevladani samo razvojem zajedničke vizije koja uključuje sve mediteranske zemlje za održivo korištenje morskih resursa, kazala je Vertovšek te je dalje predstavila ovu važnu studiju.
Sudionicima su se predstavili i stručnjaci za Plavo gospodarstvo i fondove Europske unije koji su imali razna predavanja o najvažnijim aspektima i izazovima koji se tiču Plavoga rasta i njegovih podsektora, akvakulture i ribarstva, obalnog i pomorskog turizma te plavih biotehnologija, a za kraj skupa sudionici su donijeli zajedničke zaključke o tome kako učinkovito doprinijeti alatima Strategije pametne specijalizacije (S3) i drugih politika u plavom gospodarstvu. Cijeli događaj, kao i raspravu vodila je Jadranka Pelikan, a neki od predavača bili su Bosiljka Mustać, Lav Bavčević, Ana Zubčić, Venci Lonić, Nenad Vertovšek, Ivan Župan.