Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Klape su biser u školjci

Autor: Dragana Glavočić

27.06.2009. 22:00
Klape su biser u školjci

Foto: Dragana GLAVOCIC



Tijekom večeri na pozornici, odnosno u akustičnoj školjci, izmjenjivale su se klape Karmen iz Turnja, Fortica iz Šibenika, Kondura i Kadena iz Zadra, Libar iz Privlake, Kontrada iz Posedarja, Oršulice iz Vodica, Kožino iz Kožina, Uzorita iz Sukošana, Ardura iz Zadra, Burin iz Biograda, Cantus iz Sv. Filipa i Jakova i Citadela iz Zadra
U Pakoštanima se u petak okupilo mnoštvo zaljubljenika u klapsku pjesmu. Naime, drugu godinu zaredom u Pakoštanima se održao festival klapa “Školjka 2009.” gdje se natjecalo 13 klapa, ženskih i muških iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Festivalu, koji se održavao ispred crkve Uzašašća Gospodinova, nazočili su načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, direktorica TZ Općine Pakoštane Danijela Vuleta, Ivan Šimunić pročelnik za društvene djelatnosti Zadarske županije, koji je festival ujedno i otvorio te brojni posjetitelji.
Festival “Školjka 2009.” organizirali su Općina Pakoštane, TZ Općine Pakoštane i muška klapa Pakoštane, kojoj je pripala čast da prva zapjeva mada ove godine nije sudjelovala u natjecateljskom dijelu. Tijekom večeri na pozornici, odnosno u akustičnoj školjci, izmjenjivale su se klape Karmen iz Turnja, Fortica iz Šibenika, Kondura i Kadena iz Zadra, Libar iz Privlake, Kontrada iz Posedarja, Oršulice iz Vodica, Kožino iz Kožina, Uzorita iz Sukošana, Ardura iz Zadra, Burin iz Biograda, Cantus iz Sv. Filipa i Jakova i Citadela iz Zadra. Svaka klapa izvela je po dvije pjesme, narodnu i svadbenu. Njihovo pjevačko umijeće ocjenjivao je stručni žiri u sastavu Ivo Nižić, Mojmir Čačija i Ljubo Stipišić Delmata, koji je ujedno predsjedavao. Izvedba klapa se bodovala i nagradila brončanom, srebnom ili zlatnom statuom školjke, ovisno o broju osvojenih bodova. Klape koje su dobile između 70 i 80 bodova nagrađene su s brončanom školjkom, one s 80 do 90 bodova srebrnom, a one najbolje s 80 do 100 bodova, zlatnom školjkom.
Dok je trajalo ocjenjivanje klapa, nazočne je zabavljala klapa Šufit, trostruki pobjednik festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Također, kao gost večeri nastupio je i bibinjski pjesnik Ante Sikirić.
Na kraju večeri proglašeni su pobjednici “Školjke 2009.”. Zlatnu plaketu i plaketu za Grand prix Festivala te veliku statutu školjke osvojila je muška klapa Cantus iz Sv. Filipa i Jakova.
Posebnost ovog festivala je bila pozornica u obliku školjke u čijoj su unutašnjosti klape pjevale, a njen je projektant Slavko Maksan. Voditeljica programa Tamara Šoletić kazala je da su klape u školjci kao kod kuće, a one su njen biser.
Sudeći prema viđenom, za očekivati je da će pakoštanska “školjka” imati vrlo važno mjesto u očuvanju dalmatinske klapske pjesme.