Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Biti vatrogasac je biti čovjek za druge

Autor: Alenka Festini

27.06.2010. 22:00
Biti vatrogasac je biti čovjek za druge


Zahvaljujući mnogim entuzijastima, paški vatrogasci kroz povijest su odgovorno i hrabro obavljali svoj posao, a natjecali su se i na raznim natjecanjima iz vatrogastva gdje su svojim znanjem i vještinom polučili dobre rezultate, rekao je Šime Vičević, zapovjednik paškog DVD-a te istaknuo kako danas u društvu djeluje 30-ak operativaca i četvorica profesionalnih vatrogasaca
Dobrovoljno vatrogasno društvo Paga obilježio je 75. godišnjicu postojanja. U prigodi jubileja u subotu je u prizemlju Kneževa dvora održana svečana sjednica, koju je predvodio Frane Fabijanić, predsjednik DVD-a Pag.
Nazočni su bili brojni paški vatrogasci kao i vatrogasci iz DVD-ova Povljane, Kolana, Luna, Novalje. Na svečanost su doši i Ante Fabijanić, paški gradonačelnik, Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika, Kažo Kolanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Valent Furmeg, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te ostali gosti.
Prvi i posljednji kornatski križ
– Dobrovoljno vatrogasno društvo Pag osnovano je 1935. godine na inicijativu 15-ak entuzijasta. Počeci vatrogastva u Pagu bili su povezani s nužnošću zaštite grada od požara. Trebalo je, stoga, organizirati tim vatrogasaca koji će brinuti o sigurnosti građana i njihove imovine. DVD Pag razvijao se s godinama te broji sve više članova – vatrogasaca dragovoljaca. Zahvaljujući mnogim entuzijastima, paški vatrogasci kroz povijest su odgovorno i hrabro obavljali svoj posao, a natjecali su se i na raznim natjecanjima iz vatrogastva gdje su svojim znanjem i vještinom polučili dobre rezultate, rekao je Šime Vičević, zapovjednik paškog DVD-a te istaknuo kako danas u društvu djeluje 30-ak operativaca i četvorica djelatnika koji profesionalno obavljaju posao vatrogasca. Vičević se i u ime DVD-a zahvalio Gradu Pagu i Vatrogasnoj zajednici Zadarske županije na potpori koja je nužna kako bi društvo kvalitetno funkcioniralo.
Paški gradonačelnik Ante Fabijanić istaknuo je važnost DVD-a i ulogu vatrogasca u Pagu.
– Paški vatrogasci su ljudi, koji dobrovoljni i organizirano u društvu stoje na raspolaganju gradu i građanima. Oni se nesebično zalažu za sigurnost svih građana i njihove imovine. Hvala svima paškim vatrogascima, svim generacijama ljudi koji su prošli kroz ovo društvo jer su kroz povijest svojim djelovanjem i hrabrošću spasili mnoge ljudske živote, njihovu i gradsku imovinu, rekao je gradonačelnik Fabijanić te dodao kako je Grad Pag ponosan što su paški vatrogasci nedavno sudjelovali u izgradnji prvog i posljednjeg od 12 spomen-križeva za dvanaestoricu vatrogasaca poginulih u tragediji na Kornatima 30. kolovoza 2007. godine.
Nazočnima se obratio i Vladimir Tičić-Doda, vatrogasac koji je u DVD Pag ušao 1948. godine, a od 1957. do 1995., punih 37 godina bio je zapovjednik ovog društva.
Drugi najstariji u županiji
– Pažani su kroz povijest bili dobri vatrogasci. Kroz društvo je niz generacija prošlo obuku vatrozaštite, stoga je od njegova osnutka, a tako je i danas, u slučaju većih intervencija na raspolaganju društvu bilo po 50-ak i više ljudi. Vatrogasac je časno zvanje jer nesebično pomaže svim ljudima u opasnosti, rekao je Vladimir Tičić-Doda.
Željko Šoša, županijski zapovjednik Vatrogasne zajednice, dodao je da vatrogasci djeluju ne samo kod intervencija gašenja požara. Oni su tu, prvi u slučaju prometnih nesreća, u slučaju poplava i gotovo uvijek kada je ljudski život u opasnosti.
– Mi smo ponosni na paški DVD, koji je iza DVD-a grada Zadra, najstariji u Zadarskoj županiji, rekao je Šoša.
– Ponosni smo jer DVD jako puno ulaže u mladež, što je jako važno kako bi društvo opstalo i na raspolaganju imalo veliki broj ljudi, hrabrih vatrogasaca, rekao je Kažo Kolanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije te poručio paškim vatrogascima da ih za 75. rođendan društva čeka nagrada – vatrogasna oprema.
Na svečanoj sjednici vatrogascima su dodijeljena priznanja i medalje za njihov rad u DVD-u Pag. Vatrogasci su istaknuli dobru suradnju sa svim DVD-ima na otoku Pagu te ostalim društvima iz Zadarske županije i šire. Naša suradnja ne poznaje granice županije, gradova i općina, već zajednički surađuju na sigurnosti svih građana i njihove imovine, poručili su.
Važno je reći kako je prije svečane sjednice, u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja paški župnik don Igor Ikić predvodio svečanu misu, a tijekom dana održan je prigodni domjenak na kojem su se vatrogasci i njihovi gosti ugodno družili, razmjenjivali lijepa iskustva. I dakako, domaćini su dobili brojne čestitke za 75. rođendan svog DVD-a.