Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Budući srednjoškolci prijave “odradili” bez nervoze

Autor: Anita Ćustić

27.06.2010. 22:00
Budući srednjoškolci prijave “odradili” bez nervoze

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Bez puno razmišljanja odlučila sam se za gimnaziju jer želim steći opće znanje kako bih mogla nastaviti daljnje školovanje u bilo kojem smjeru. Osim toga, jedan od presudnih faktora je i državna matura koja će mi sigurno biti jednostavnija nakon obrazovanja u gimnaziji, kazala je jedna učenica
Prve ovogodišnje prijave za upis učenika u srednje škole započele su danas , a trajat će još i sutra u vremenu od 8 do 16 sati. Razlog je to zbog kojeg su hodnicima zadarskih srednjih škola cirkulirali učenici nove generacije srednjoškolaca, koji su, nekolicina i uz pomoć roditelja, nervozno ispunjavali prijavnice. Odlučiti se za gimnaziju ili strukovnu školu te koje uvjete, odnosno koji broj bodova zahtijeva koja škola, ovi su učenici doznali i donijeli odluku proteklih mjeseci, pa dan za većinu nije bio stresan. Doznajemo to i u razgovoru sa samim kandidatima, od kojih će, kako se čini, samo rijetki s grčem u želucu iščekivati rezultate prijava.
Svjedodžbe ipak na vrijeme
Pa iako se može reći da je ovogodišnje upise u srednje škole obilježila “noćna mora” izazvana zakazivanjem servera e-matice Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, zbog čega su nastavnici osnovnih škola proteklih dana, ali i noći, pokušavali isprintati svjedodžbe učenika, kandidati s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da je ipak sve prošlo u redu, a svjedodžbe su dobili prije nego što su se počeli nervirati.
– Moja je kći svjedodžbu dobila sa zakašnjenjem od dva dana u odnosu na dan kad su ih planirali podijeliti, ali sve je prošlo uredno. Nismo bili previše zabrinuti oko toga jer znali smo da mora biti sve u redu. Ni danas nismo zabrinute jer ona je odlična učenica, ima 57 bodova tako da je prešla bodovni prag potreban za opći smjer Gimnazije Jurja Barakovića za koji se odlučila, kazala je majka buduće gimnazijalke Marije, koja je ispunjavala prijavnicu i bez treme upisivala svoje podatke i ocjene, mahom petice koje joj osiguravaju nastavak školovanja u željenom smjeru.
– Bez puno razmišljanja sam se odlučila za gimnaziju jer želim steći opće znanje kako bih mogla nastaviti daljnje školovanje u bilo kojem smjeru. Osim toga, jedan od presudnih faktora je i državna matura koja će mi sigurno biti jednostavnija nakon obrazovanja u gimnaziji, kazala je britko ova bivša učenica OŠ Šime Budinića, kazavši da vjeruje da je gimnazijski program nešto teži od onog u strukovnim školama, ali spremna je na to i ne strahuje od naleta prevelikih obveza.
Prilikom prijavljivanja društvo joj je pravila prijateljica koja se netom prije prijavila za upis u Medicinsku školu Ante Kuzmanića. Ova djevojka Antonija također je bivša učenica OŠ Šime Budinića, a za upis u ovu školu odlučila se jer smatra da će joj tamošnje obrazovanje pomoći za lakše upisivanje željenog Kineziološkog fakulteta.
Ekološki tehničar
Preveliku tremu nije pokazivala ni Ana Marija, koja je također ispunjavala prijavnicu za upis u opći smjer Gimnazije Jurja Barakovića, a, kako kaže, za svaki slučaj će se prijaviti i za upis u Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II.
– U našoj osnovnoj školi u Gorici svjedodžbe nisu kasnile ni dana tako da nisam imala nikakvih problema. Imam 55 bodova i prijavit ću se u ove dvije gimnazije pa ću odlučiti nakon rezultata, iako zbog dobrih ocjena ne strahujem. Puno je razloga zbog kojih sam se bez razmišljanja odlučila za gimnaziju, a to su uglavnom nastavni program, državna matura i široki izbor fakulteta, kazala je Ana Marija.
Na hodnicima susjedne Prirodoslovno-grafičke škole situacija je bila jednaka, učenici i roditelji proučavali su bodovni prag i ispunjavali prijavnice, ali bilo kakva nervoza u zraku i ovdje je izostala.
Majka budućeg srednjoškolca Santina pomagala je sinu ispuniti prijavnicu, a kako kaže, s obzirom da prelazi bodovni prag od 36 bodova ne strahuje previše od rezultata.
– Moj sin je završio OŠ Kruna Krstića i tamošnje probleme oko printanja svjedodžbi ne bih nazvala problemom jer je, i to samo za jedan dio učenika, podjela svjedodžbi kasnila sat vremena. Osim toga, za one koji su čekali svjedodžbu škola je organizirala ručak, tako da su prošli bolje nego oni koji su je dobili na vrijeme i tako ostali bez ručka, kaže u šali ova majka, napomenuvši da se s obzirom da Santino ipak nema broj bodova dovoljan za gimnaziju, odlučio za strukovnu, među kojima je, zbog zanimljiva mu programa odabrao Prirodoslovno-grafičku.
Kako kaže, prijavit će se za upis u smjer ekološki tehničar, jer mu nastavni program zvuči primamljivo, pruža kvalitetan rad i prespektivu.
Odlikaši pomaknuli bodovni prag
Kako kaže Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, svake godine već na prvom roku prijava popune sva mjesta, a prema današnjoj gužvi očekuje da će tako biti i ovaj put.
– Već danas do 12 sati u općem smjeru naše gimnazije nepopunjeno je ostalo tek šest mjesta, a u jezičnom desetak, tako da sam siguran da ćemo upise završiti u ovom roku. Gužva jest velika, a iskreno se nadam da neće biti puno razočaranih, jer volio bih da se svim onim učenicima koji su željeli upisati Gimnaziju Vladimira Nazora želja i ostvari, kazao je Šimičević, naglasivši da je bodovni prag za upis u ovu gimnaziju bio 50 bodova, no zbog velikog broja kandidata s odlučnim ocjenama prag se pomaknuo na 55 bodova.
No Ivan Dušević, ravnatelj Tehničke škole, navodi da današnje prijave nisu obilježile velike gužve, a nada se da će zainteresiranost sutra biti veća i da će, kao i do sad, dovoljan broj prijavljenih prikupiti u prvom upisnom roku.
– Gužve za sad nema, ne znam u čemu je problem, a čuo sam da nekim učenicima još uvijek nisu izdane svjedodžbe pa vjerujem da je u tome stvar. Do sad smo uvijek upise rješavali na prvom roku pa ne vidim drugi razlog zbog kojeg tako ne bi bilo i sada, kazao je Dušević, naglasivši da njegova škola upisuje pet odjeljenja po 28 učenika.
Kako je predviđeno, rezultati prvog upisnog kruga, odnosno ljestvica poretka, bit će objavljena na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole i to već u srijedu 30. lipnja, najkasnije do 14 sati. Dan kasnije, u četvrtak u vremenu od 8 do 16 sati vršit će se upisi učenika. Prijave u drugom upisnom krugu uslijedit će 5. srpnja, također, u vremenu od 8 do 16 sati, rezultati rangiranih učenika bit će objavljeni u utorak 6. srpnja, a konačni upis učenika predviđen je za dan kasnije u vremenu od 8 do 16 sati. Za sve one osmaše koji se iz bilo kojeg razloga ne upišu u srednju školu u vrijeme ljetnog upisnog roka i ove je godine predviđen jesenski upisni rok. Stoga će nakon objave nepopunjenih upisnih mjesta i rokova za upis i to na oglasnoj ploči i internetskim stranicama škole, najkasnije do 21. kolovoza, uslijediti prijave za upis i to u ponedjeljak 23. kolovoza u vremenu od 8 do 16 sati. Objava ljestvice poretka uslijedit će u utorak 24. kolovoza najkasnije do 12 sati, a upis učenika vršit će se u srijedu 25. kolovoza od 8 do 16 sati i u četvrtak 26. kolovoza od 8 do 12 sati.