Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dalmacija nudi mnogo više od čistog mora

Autor: Jelica Farkaš

27.06.2010. 22:00
Dalmacija nudi mnogo više od čistog mora


Imali smo još jedno ugodno iznenađenje, a to je poziv vašeg gradonačelnika da sudjelujemo na svečanosti kada je grad potpisivao Povelju o prijateljstvu s njemačkim gradom Kressbronnom. I ne samo što smo nazočili toj ceremoniji na Narodnom trgu, već smo bili pozvani i na zakusku, odnosno ručak, a tako nešto nismo doživjeli nikada i nigdje u svijetu, kazuju Nizozemci
Često se pitamo što to kod nas vole gosti koji u naš grad dolaze izvan špice turističke sezone, kada još u pravilu nema visokih temperatura, toplog mora i kompletne turističke ponude kakvu se većim dijelom čuva za samu špicu sezone. Iz razgovora s gostima iz Nizozemske doznajemo da imamo puno toga čega ni sami možda nismo dovoljno svjesni. Jer pogrešno je misliti da svi dolaze samo i isključivo zbog mora iako je ono bez sumnje veliki magnet. Ima još puno toga što se može vidjeti i doživjeti u vašoj lijepoj zemlji, posebno na ovom području koje mi posjećujemo po drugi put jer jednostavno nismo još uspjeli sve u potpunosti doživjeti, kazali su nam sugovornici Catharina i Steven Barneveld iz mjesta Meterena u pokrajini Gelderland u Nizozemskoj.
Svi govore engleski
– U našem mjestu živi i naša prijateljica Senka Mezin, a i ona tijekom ljeta boravi u Biogradu. Stoga i ne čudi što smo toliko lijepoga čuli o vašem mjestu i okolici da smo jednostavno morali doći. Prvi smo put Biograd posjetili prošle godine u rujnu i bilo nam je lijepo. No, ovaj put smo odlučili doći ranije. Svakako, prije sezone i velikih gužvi. Iznajmili smo apartman u privatnom smještaju i jako smo zadovoljni. Ono što nas je posebno privuklo jest činjenica da smo srdačno prihvaćeni. Gdje god se pojavimo, ljudi su srdačni i susretljivi, a to je danas rijetkost. Posebno nas se dojmilo uređenje grada, koji ima sve značajke suvremenog turističkog centra i prekrasno hortikulturno uređenje. Ne mogu se ne istaknuti iznimno čisto more i uređena plaža Dražica gdje se mi kupamo. Malo nas je zasmetalo postavljanje nekih sandolina jer otežavaju ulaz u more, ali i plaćanje tuširanja, čega prošle godine nije bilo. No, ako je to, kao što vi kažete, radi uštede, zbog neodgovornih gostiju koji ne paze curi li voda ili ne, onda to možemo razumjeti, kažu naši sugovornici.
– Moram naglasiti još nešto što smo primijetili, a to je da svi mladi govore engleski i gdje god dođemo možemo se bez problema sporazumjeti. To je velika stvar za turističko mjesto. U predsezoni dolazimo jer ne volimo previše gužve i vrućine. More nam je sad super za kupanje i nije hladno. Jer, ako mi, primjerice, usred ljeta na otočićima u blizini Amsterdama imamo temperaturu od 19 stupnjeva, onda vam je jasno da nam je u ovim vašim uvalama fantastično, kaže nizozemski bračni par koji s prijateljicom Senkom voli otići u razgledanje kulturnih znamenitosti mjesta i okolice. Bili su tako u Benkovcu, Ninu, Splitu, Vodicama, a također su ih se dojmila i događanja u samom Biogradu.
Kraj traženja
– Primjerice, onaj veliki gastrostol, koji je bio duž čitave rive gdje su se mogli kušati specijaliteti posebnost je koju vrijedi vidjeti. Isto tako, bili smo sudionici procesije koja je upriličena prigodom obilježavanja blagdana Svetog Ante, gdje smo se uključili i bili prihvaćeni kao da smo kod svoje kuće. Imali smo još jedno ugodno iznenađenje, a to je poziv vašeg gradonačelnika da sudjelujemo na svečanosti kada je grad potpisivao Povelju o prijateljstvu s njemačkim gradom Kressbronnom. I ne samo što smo nazočili toj ceremoniji na Narodnom trgu, već smo bili pozvani i na zakusku, odnosno ručak, a tako nešto nismo doživjeli nikada i nigdje u svijetu. Obišli smo dosta toga, kazuju simpatični sugovornici koji u Biogradu imaju svoj ritual – ispijanje nizozemske ranojutarnje kave nakon ustajanja, a potom izlazak u obližnji i uvijek isti kafić – Balun, gdje se odsjedi dio prijepodneva.
– Osoblje nas, dakako, već dobro zna jer za tri tjedna tko nas ne bi zapamtio? Tako čim dođemo već nam nose naše narudžbe. Znam ja i što je to balun, naučio sam, ponosno će Steven.
Nizozemci nabrajaju neke hrvatske riječi koje su naučili – dobar dan, kako ste, pola kruva, molim…
Stevena posebno, kaže, zabavlja prepucavanje na tržnici s prodavačicama koje ga također već dobro znaju i vole se šaliti. I Catharina zna poneku našu riječ. Na pitanje o cijenama hrane, pića i ostalih usluga nema nikakvih prigovora.
– Ma, sve je kao i kod nas. U turističkim je mjestima nešto malo skuplje u sezoni, no ništa što ne bi bilo podnošljivo. Niti u restoranima cijene nisu previsoke. Mislim da je tamo sasvim dobra ponuda i da su prihvatljive cijene. Sve što smo oduvijek željeli, a posebno putovati, sada kada smo u mirovini možemo si priuštiti, kaže Catharina. Steven je za radnoga vijeka bio vozač i puno je vozio kroz Hrvatsku tako da je dosta toga vidio i divio se, ali samo u prolazu.
– Kazao sam si više puta: kada budem u mirovini, sve ću to obići i pogledati! Dakako, s mojom suprugom. Sada možemo zajedno uživati, jer to smo i zaslužili. No, kako smo otkrili Biograd, čini mi se da je traženju došao kraj. Vidimo se i dogodine, poručio je Steven.