Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dalmatinska pisma u srcu Paga

Autor: Alenka Festini

27.06.2010. 22:00
Dalmatinska pisma u srcu Paga

Foto: Alenka FESTINI



Nastupilo je šest muških klapa: “Luminali” i “Navalia” iz Novalje, “Jargola”, “Pag” i “Sol” iz Paga te klapa “Povljana” iz Povljane. Od otočnih ženskih klapa nastupile su “Murtelice” iz Novalje i “Peružini” iz Paga. Gosti smotre bili su ansambl “Sv. Juraj” iz Paga i klapa “Maslina” iz Šibenika
U prekrasno uređenom prostoru srednjovjekovne kule Od Skrivanata u Pagu održana je Smotra klapa otoka Paga. Riječ je o manifestaciji koju paška sredina njeguje punih deset godina. Ovaj tradicionalni spektakl klapskog pjevanja okupio je osam otočnih klapa, koje su otpjevale svaka po dvije pjesme. Smotru su otvorila dvojica mladih pjevača pučkih napjeva iz Paga Marin Milić i Jure Kaurloto s pjesmom starom nekoliko stoljeća “Pagu, grade naša mila diko”. Potom su uslijedili nastupi muških klapa: “Luminali” i “Navalia” iz Novalje, “Jargola”, “Pag” i “Sol” iz Paga te klapa “Povljana” iz Povljane. Od otočnih ženskih klapa nastupile su “Murtelice” iz Novalje i “Peružini” iz Paga. Gosti smotre bili su ansambl “Sv. Juraj” iz Paga i klapa “Maslina” iz Šibenika. Posebno veliki aplauz mnogobrojne publike za svoj nastup dobila je klapa “Sol” iz Paga koja se tog dana vratila s ovogodišnjeg MIK-a, gdje su osvojili prvo mjesto po ocjeni publike s pjesmom “Boduli su duša od Kvarnera”. Nakon pojedinačnih, uslijedio je zajednički nastup s pjesmom “Da te mogu pismom zvati” kojom su se sudionici i publika oprostili od ovogodišnje Smotre klapa otoka Paga.
Spomenimo da je organizator smotre Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj Grad Pag. Scenografiju potpisuje Neven Stojaković iz tvrtke “Plan B”, tonski majstor bio je Tonći Tičić, a program je vodila Vlatka Vučić-Marasović.
Među brojnim uzvanicima Smotri su nazočili gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda, načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić, načelnik Općine Kolan Josip Zubović i drugi.
Najavimo da će “Paško kulturno ljeto” u organizaciji Centra za kulturu i informacije svečano biti otvoreno 30. lipnja u srijedu s početkom u 21 sat u Kneževu dvoru. Nastupit će sopranistica Danijela Pintarić uz pratnju pijanista Marija Čopora, plesni klub “Lana”-Cheerleading te klapa “Pag”. Istog dana na katu Kneževa dvora bit će otvorenje izložbe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba “Pradavno paško jezero”.
– Ta je izložba sigurno najatraktivnija tematska izložba ikad postavljena u Pagu, a bit će postavljeni pronalasci iz miocenskih naslaga na području Crnike stari oko 18 milijuna godina. Ova izložba bit će postavljena do 15. rujna, budući da se radi o zanimljivosti koja će privući mnoge posjetitelje tijekom ljeta, najavila je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu.