Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grand Prix vodičkoj klapi Bunari

Autor: Dragana Glavočić

27.06.2010. 22:00
Grand Prix vodičkoj klapi Bunari

Foto: Filip BRALA



Zlatna plaketa pripala je trima muškim klapama – Bibinju, Kontradi iz Posedarja i Bunarima iz Vodica
Ljubitelji klapske dalmatinske pjesme ovaj su vikend došli na svoje. Treći po redu Festival klapa “Školjka 2010.” održavao se u petak i subotu u Pakoštanima. Na središnjem trgu na pozornici u obliku školjke nastupilo je 12 klapa, šest muških i šest ženskih iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Klape koje su nastupile na prvoj natjecateljskoj večeri su muške klape “Ardura” iz Zadra, “Bibinje”, “Biograd”, “Bunari” iz Vodica, “Kožino”, “Kontrada” iz Posedarja, ženske klape “Barufa” iz Zadra, “Citadela” iz Zadra, “Karmel” iz Turnja, “Libar” iz Privlake, “Oršulice” iz Vodica i “Uzorita” iz Sukošana.
Voditeljica programa bila je Tamara Šoletić, a prigodnim riječima festival je otvorio zadarski dožupan Đani Bunja.
– S obzirom da potječem iz ovog kraja čast mi je otvoriti ovaj festival. Festival “Školjka” nam daje mogućnost da uživamo u biserima hrvatske riječi koja se ogleda pravo u klapskoj pjesmi, kazao je u uvodu Bunja te čestitao organizatorima što su smogli snage po treći put organizirati Festival klapa.
Klape je procjenjivao tročlani žiri u sastavu: predsjednik žirija Ljubo Stipišić-Delmata te članovi Ivo Nižić i Mojimir Čačija. Osim bodovne ocjene koju su sudionici dobili, klape su dobile i pisano mišljenje od svakog člana žirija nakon natjecanja.
Klape su nastupile u za tu prigodu posebno osmišljenoj akustičkoj školjci, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Školjka omogućava, kako je kazala voditeljica festivala Tamara Šoletić, da se klapa osjeća kao “kod kuće” i nema potrebe razmišljati o razglasu. Mikrofoni sa strane pozornice samo su pojačavali zvuk. Cilj festivala je, kazala je Šoletić, potaknuti razvoj klapske pjesme na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Prvu večer festivala otvorila je domaća muška klapa “Pakoštane”, koja upravo u svom mjestu vidno čuva tradiciju klapske dalmatinske pjesme. Klapa je izvela pjesmu “Moj dida i ja” u obradi Mojimira Čačije.
Klape su nastupale abecednim redom i svaka je izvela po dvije pjesme. Muška klapa Ardura iz Zadra pod vodstvom Dražena Habuša izvela je pjesme Dragi dragu, narodna u obradi Dušana Šarca i Nemoj vilo, nemoj draga, narodna u obradi Joška Ćalete.
Zadarska ženska klapa “Barufa” pod vodstvom Ive Mustać Klarić predstavila se s pjesmama “Moja jube”, autor glazbe je Zdenko Runjić a stihova Tomislav Zuppa, obradu za klapu osmislio je Rajimir Kraljević, te “Baška j’ malo selo”, narodna u obradi Ivice Frlete i Ive Mustać Klarić.
Iz Bibinja se predstavila istoimena muška klapa s voditeljicom Ivom Mustać Klarić, otpjevavši pjesme “Grlica je propivala”, narodna u obradi Igora Kuljerića i “Ostav’ se više mora”, glazba Boris Papandopulo, a autor stihova je Ivo Furčić.
Ženska klapa “Citadela” iz Zadra, pod vodstvom Jordanka Miloša, izvela je pjesme “U zemju latinsku” na stihove Jakše Fiamenga i glazbu Krešimira Magdića te “Pere se putem falijo”. Muška klapa “Biograd” otpjevala je pjesme “Ja odlazim draga” u obradi Duška Tambače i “Lipo ime”, glazbu potpisuje Mojimir Čačija, a stihove Jakša Fiamengo. Voditeljica klape je Katica Burić. Šesta po redu nastupila je ženska klapa “Karmel” iz Turnja pod vodstvom Glorie Krizman, a otpjevale su “Ti garoful” u obradi Dinka Fia i “Murtilica, lipo cviće” u obradi Nikole Buble. Iz Vodica pakoštanskoj publici predstavila se muška klapa “Bunari” s pjesmama “Sagradit ću kuću” u obradi istoimene klape i “Nima bez nje mira”, stihove potpisuje Bruno Vučković, a glazbu Marko Rogošić. Voditelj klape je Ivo Lise. Ženska klapa “Libar” iz Privlake predstavila se pjesmama “Zemlja”, autor glazbe je Mojimir Čačija, a stihova Jakov Dukić te “Spomeni se jedno vrime” u obradi Ljube Stipišića Delmate. Petar Čančara je voditelj klape.
Pod vodstvom Tomislava Pehara publici se predstavila muška klapa “Kontrada” iz Posedarja, koja je izvela “Golubice ča u kajbi stojiš” u obradi Duška Tambače i “Materin plač”, glazbu je osmislio Mojimir Čačija, a stihove Lucijan Brumnjak.
Ženska klapa “Oršulice” iz Vodica izvela je pjesme “Ovamo dođi sokole” u obradi Petra Tralića i “Meni fali muška ruka”, stihove potpisuje Pere Picukarić, a glazbu Đušan Šarac. Voditelj je Ivo Lise.
Iz Kožina pretposljednja je nastupila istoimena muška klapa pod vodstvom Ante Radosa i otpjevala “Intrade san popi”, autor glazbe i stihova je Ljubo Stipišić -Delmata i “Šetala se Jelica i Ive” u obradi Ivice Frlete. Ženska klapa “Uzorita” iz Sukošana nastupila je s pjesmama “Deveta ura”, glazbu potpisuje Krešimir Magdić, a stihove Mato Jerinić te “Nemoj šiti stara majko”, narodna u obradi Ante Barbače. Katica Burić je voditeljica klape. Tijekom zasjedanja žirija, nastupila je ženska klapa Luka iz Rijeke koja ove godine slavi 25 godina postojanja.
Brončanu plaketu osvojile su ženske klape Oršulice iz Vodica, Libar iz Privlake i Karmel iz Turnja. Srebrnu plaketu dobilo je šest klapa – muška klapa Kožino, ženska klapa Barufa Zadar, ženska klapa Citadela iz Zadra, muška klapa Biograd, ženska klapa Uzorita iz Sukošana i muška klapa Ardura iz Zadra. Zlatna plaketa pripala je trima muškim klapama – Bibinju, Kontradi iz Posedarja i Bunarima iz Vodica. Grand prix festivala te velika statua školjke pripala je muškoj klapi Bunari iz Vodica.
Revijalnu večer u subotu otvorila je klapa koja je prošle godine osvojila Grand prix festivala, Cantus iz Sv. Filipa i Jakova. Tijekom večeri nastupili su još i najtrofejnija ženska klapa Linđo, muška klapa Jelsa, trostruki pobjednik Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, ženska klapa Cesarica i muška klapa Sinj.