Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HDZ bi referendum po starom Ustavu

Autor: Novi list

27.06.2010. 22:00
HDZ bi referendum po starom Ustavu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Teza da se referendum mora provesti po starim odredbama ne dolazi u obzir, kaže dr. Zvonimir Lauc jer se “referendum održava kada Sabor dobije sve dokumente i utvrdi da je broj potpisnika dovoljan”
HDZ je usamljen u stavu da se na referendumu o Zakonu o radu treba voditi donedavnom ustavnom odredbom prema kojoj se odlučivalo većinom glasova, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Nedavnim ustavnim promjenama taj je članak promijenjen i sada je dovoljna većina od onih koji su pristupili referendumu. U prvom slučaju na referendum bi, da bi bio valjan, moralo izaći otprilike 2,25 milijuna birača, u drugom slučaju ne postoji nikakav minimalni prag za valjanost referenduma.
Restriktivna odredba
Koja se ustavna odredba treba primijeniti, pitali smo nekoliko članova saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, jedno od tijela koje bi moglo odlučivati o tom prijeporu. Emil Tomljanović iz HDZ-a kazao je da “treba ići po onim odredbama koje su važile u momentu kada je postupak za referendum započeo”. Budući da je postupak započeo prije ustavnih promjena, jasno je da je riječ o restriktivnijoj odredbi. Ustvrdio je da nema novih i starih ustavnih odredbi, jer “postoji Ustav i postoje ustavne odredbe koje ili jesu ili nisu na snazi” naglašavajući nužnost potrebe Ustavnog zakona za provedbu Ustava. Naime, Ustav stupa na snagu danom proglašenja, ali se mora donijeti taj Ustavni zakon, a “nema neposredne primjene Ustava bez potrebne ustavne infrastrukture, ustavnih zakona, zakona i drugih propisa”. Tomljanović je kazao da “nema automatizma stupanja na snagu ustavnih odredbi, a nije riječ samo o odredbi koja regulira referendum jer “što je s onim ustavnim odredbama koje stupaju na snagu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju”.
Pravni skandal
No, tako ne misli koalicijski partner HDZ-a, zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković. “Referendum je najveći izraz građanske svijesti i treba podržati ono što je povoljnije za građane, dakle novu varijantu”, kratko je izjavio. Ingrid Antičević Marinović iz opozicijskog SDP-a kategorično tvrdi da “referendum ide po novom”. Naime, “bio bi neviđeni apsurd, pravni i politički skandal da se nedavno usvojeni Ustav prekrši i silom većine primijeni zakon kojeg treba promijeniti”, smatra Antičević Marinović.
Vanjski član Odbora za Ustav iz redova stručnjaka dr. Zvonimir Lauc tvrdi, pak, da je situacija relativno čista.
“Ustavne promjene su stupile na snagu i Ustav se može i mora neposredno primijenjivati uključujući i promjene koje su sada utanačene”, kaže Lauc. Teza da se referendum mora provesti po staroj odredbi jer je u doba pokretanja procedure ona bila na snazi za njega ne dolazi u obzir jer se “referendum održava kad Sabor dobije sve dokumente i utvrdi da je broj potpisnika dovoljan”.
 


Političko samoubojstvo


Prema Ingrid Antičević Marinović iz opozicijskog SDP-a, ako odredba o referendumu vrijedi za pristupanje Europskoj uniji, onda vrijedi i za referendum o Zakonu o radu, a i jedno i drugo su državni referendumi. Provedba referenduma po staroj odredbi za nju bi bilo “silovanje Ustava i političko samoubojstvo”.