Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Invalidi po smart kartice u Lučko

Autor: Novi list

27.06.2010. 22:00
Invalidi po smart kartice u Lučko


Ne zna se kad će na snagu stupiti propis o izdavanju novih kartica. Iako u HAC-ovom dopisu stoji da moraju doći u Lučko, invalidi bi zahtjeve mogli slati i poštom
“Dobar dan, ja sam osoba s invaliditetom, dobila sam dopis da moja smart kartica za besplatnu cestarinu više ne vrijedi..”
“Tako je, ne vrijedi”.
“I tu piše da se na zna kad ću dobiti novu”.
“Tako je, ne zna se”.
Ovako je ukratko izgledao razgovor sa službenikom call centra Hrvatskih autocesta, na info broju 08000422, kod kojega smo jučer pokušali provjeriti nevjerojatnu informaciju da je HAC otkazao stare kartice za besplatnu cestarinu svim invalidima iako se još ne zna kada će na snagu stupiti propis kojim se regulira izrada i izdavanje novih kartica!
Svim osobama s invaliditetom koje su koristile HAC-ove smart kartice za besplatnu cestarinu ovoga tjedna stigao je dopis prema kojem, na temlju zakonskih promjena, njihove stare kartice prestaju vrijediti 22. lipnja.
Provodeći mjere štednje Vlade Jadranke Kosor, u Saboru je krajem svibnja promjenjen Zakon o javnim cestama te pravo na besplatnu cestarinu više nemaju sve osobe sa invaliditetom nego samo oni čiji je invaliditet od 80 do 100 posto i odnosi se samo na osobe s onesposobljenim donjim ekstremitetima. Slijepe osobe, tako, potpuno gube pravo na besplatnu cestarinu!
Problematičan dopis
Po nove kartice, stoji u HAC-ovom dopisu koje je jedan ogorčeni čitatelj dostavio našoj redakciji, oni kojima pravo na besplatne cestarine i dalje ostaje, mogu doći tek nakon što se ministar Božidar Kalmeta izradi i objavi novi Pravilnik.
– Provedbeni propis trebao bi biti objavljen u Narodnim novinama neposredno nakon stupanja na snagu Zakona, a što očekujemo početkom srpnja – stoji u HAC-ovom dopisu. Dodatan nemir kod osoba s invaliditetom pobudila je i napomena u dopisu da se po nove kartice treba doći u HAC-ov ured u Lučkom pokraj Zagreba.
– S obzirom na to da se u početku očekuju gužve na lokaciji Lučko, molimo vas da svoj dolazak u HAC odgodite ako vam to nije neophodno – stoji još u dopisu HAC-a.
Osobama sa invaliditetom koje uglavnom imaju mala primanja, a posebno onima koje žive daleko od Zagreba, dolazak u Lučko i plaćanje cestarine predstavlja izuzetan problem.
HDZ-ova zastupnica Ljubica Lukačić, pak, kaže kako su u HDZ-u svjesni problema koje je izazvao HAC-ov dopis i promjena prava za osobe sa invaliditetom, te najavljuje kako će ministar Kalmeta već idući tjedan izdati novi Pravilnik što će omogućiti početak slanja zahtjeva za nove smart kartice.
Refundiranje novca
– Pokušat ćemo dogovoriti i da se novac za eventualno plaćene cestarine refundira onima kojima pravo ostaje – kaže Lukačić.
HAC-ov službenik na info telefonu objasnio nam je, pak, kako nije nužno da osobe sa invaliditetom osobno dođu u ured u Lučkom nego svoje zahtjeve mogu poslati i poštom.
– Važno je samo da kopija rješenja o invaliditetu bude ovjerena kod javnog bilježnika, dok fotokopije prometne dozvole, knjižice vozila i osobne iskaznice ne moraju biti ovjerene – objašnjava službenik ono što u HAC-ovom dopisu invalidima nije bilo objašnjeno.
 


Poštanski troškovi “teški” kao cestarine


– Ovo je neviđen bezobrazluk i neosjetljivost države prema najranjivijoj skupini u društvu! Dok se provjere i izdaju nova rješenja proći će čitava ljetna sezona, što znači da će sve osobe sa invaliditetom morati plaćati cestarinu kod odlaska na odmor! Vlada je trebala barem odrediti prijelazni rok do stupanja na snagu ovih odredbi, a da ne govorim da je trebala pravo formirati prema primanjima i ostaviti ga svima koji žive od invalidnine i socijalne pomoći! Posebno je užasno što su pravo na besplatnu cestarinu ukinuli svim slijepim osobama – ljutito komentira SDP-ova zastupnica Vesna Škulić. Kaže kako je za novac kojim su plaćene poštanske usluge za dostavljanje obavijesti o prestanku važenja HAC-ovih kartica na 300 tisuća adresa, država komotno mogla plaćati cestarine slijepim osobama.