Pag bogatiji za osam novih čipkarica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_skola paske cipke_polaznice
Vještinu šivanja čipki nove čipkarice izučavale su osam mjeseci

Osam polaznica Čipkarske škole koja djeluje u sklopu Srednje škole Bartula Kašića dobilo je diplome o završenom stručnom osposobljavanju za zanimanje čipkarica. Čipkarsku školu ove godine su završile: Anica Bukša, Ivanka Grašo, Đurđica Janjić, Doris Paro, Vesna Rumora, Marija Škoda, Mirjana Tičić i Mirjana Tkalčec. Ove simpatične žene od listopada prošle godine vještinu šivanja čipke i ostale osnove paškog čipkarstva marljivo je vodila i podučavala gospođa Neda Špoler. Nakon podjele, prof. Milena Čemeljić, ravnateljica paške srednje škole istaknula je da čipkarska škola u Pagu djeluje od 1994. godine.

- U posljednjih šesnaest godina od kada čipkarska škola postoji, 140 žena dobilo je zvanje paška čipkarica. Ova nova generacija čipkarica govori o kontinuitetu izrade paške čipke te da uvijek postoji volja i želja kod žena u gradu Pagu za izradom ove jedinstvene rukotvorine, navela je prof. Čemeljić.

Gospođa Špoler koja se doista trudila prenijeti znanje vještine šivanja polaznicama čipkarske škole navela je kako je ponosna na svoje učenice.

- Ponosna sam na svoje čipkarice. Ovo mi je druga generacija. Prva je bila dobra, a ova druga mi je nadmašila sva očekivanja. Bile su vrijedne, nije bilo izostanaka, dolazile su bez obzira na kućne i poslovne obaveze, istaknula je gđa Špoler.

Važno je reći da je zanimanje za upis u Školu paške čipke godinama veliko, što potvrđuje da je sve više žena, uglavnom mlađih, zainteresirano za naučiti vještinu šivanja ove jedinstvene rukotvorine, nastale tankom iglom i koncem. Inače, u skladu s odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa polaznice po završetku škole dobivaju zvanje čipkarica što se upisuje u radnu knjižicu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno