Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Poštari” isporučili najbolji fišpaprikaš

Autor: Velimir Brkić

27.06.2010. 22:00
“Poštari” isporučili najbolji fišpaprikaš

Foto: Tomislav JERAK



Iako je Dalmatinca nadasve teško pobijediti u briškuli, Zagorca u beli, a Baranjca i Slavonca u spremanju fišpaprikaša, treće mjesto ipak je osvojila domaća ekipa znakovita imena “Bilo mi je vrime” za koju su kuhali Stipe Jerković i Mate Katuša
Fišpaprikaš ekipe Hrvatske poštanske banke d.o.o. proglašen je najboljim na petoj Ravnokotarskoj fišijadi u Benkovcu, održanoj ovog petka navečer na Dan državnosti. Natjecale su se čak 43 ekipe u spremanju fišpaprikaša, a ekipa HPB-a obranila je prošlogodišnje prvo mjesto. Za pobjedničku ekipu kuhala je Dubravka Kolarić iz Uprave Hrvatske poštanske banke, Miroslav Marić iz Osijeka, direktor revizije u HPB-u, Drago Pečnik, direktor zadarske podružnice, Marija Benić i drugi poštanski bankari.
Drugo mjesto pripalo je ekipi Nard iz Belišća za koje su kuhali vrhunski i cijenjeni majstor kotlića i osvajač brojnih nagrada i priznanja Zvonko Barić uz asistenciju Nedjeljka Opačka. Iako je Dalmatinca nadasve teško pobijediti u briškuli, Zagorca u beli, a Baranjca i Slavonca u spremanju fišpaprikaša, treće mjesto ipak je osvojila domaća ekipa znakovita imena “Bilo mi je vrime” za koju su kuhali Stipe Jerković i Mate Katuša.
Prve tri ekipe nagrađene su s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, plus kotlić za spremanje fiša, nogari, plamenik i veliko priznanje. Nagrade su dodijelili gradonačelnik Benkovca i Belišća, Branko Kutija i Zvonko Borić, te direktor benkovačke Turističke zajednice Vanja Čvrljak.
Slavonski Benkovac
Pod budnim okom Frane Tokića i Romane Jurjević te djelatnika komunalnog poduzeća Benković u ovom nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga, Benkovac je u petak doživio da ga se petu godinu uzastopno, barem na jednu noć teleportira u Slavoniju. Štoviše, nakon zadarske “Noći punog miseca” i biogradskog “Eko-etno gastro stola” ovaj svojevrsni sudar slavonske i dalmatinske kulture postao je itekako prepoznatljivi brend Zadarske županije. Benkovačka fišijada, kojoj je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire.
Peto natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom trgu, Trgu domovinske zahvalnosti, privuklo je dosad rekordni broj ekipa, čak 43 iz tzv. zelene i plave Hrvatske, odnosno 13 više nego protekle godine. U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i sveobuhvatnog obilježavanja Dana grada Benkovca, 5. Ravnokotarsku fišijadu pod pokroviteljstvom Grada Benkovca organizirala je Turistička zajednica.
Postoje stotine recepata za ovo jelo i svatko će reći da je njegov najbolji! Koliko je kuhara, toliko je i recepata. Postoji i neki standard, ali to je za standardne ljude. Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
Ekipa Zadarskog lista već treću godinu zaredom, vjerovali ili ne, osvaja “tek” četvrto mjesto. Iako je dosad bila brojna ekipa, iz opravdanih razloga ostali smo tek na” tri slova” – Vedran Sitnica, Tomislav Jerak i ovog puta glavni kuhar Velimir Vele Brkić, a lonac od 8-9 litara fišpaprikaša je nakon ocjenjivanja planuo za nekoliko minuta.
Mađarski paprikaš i pečenja
Zbog bogate, besplatne ponude domaćih delicija najviše gužve izazvala je ekipa DVD-a Sv. Mihovil iz Galovca predvođena Antom Raspovićem, Rafaelom Burčulom, Marinom Gulanom i drugima. Dakako i vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca predvođeni Antom Šutom koji su na roštilju pripremali srdele. Pored znanih i neznanih fišpaprikaš majstora dodatnu draž izmamili su gosti iz Mađarske koji su pripremili na stolitre “pravog pravcatog” paprikaša, za prste polizati. Dakako, i delicije koje su pripremila obiteljska gospodarstva s ravnokotarske vinske ceste. Osim janjećih pečenja, pršuta i sira, gastronomska ponuda može se obogatiti i ribom spravljenom po recepturi tradicionalnog ravnokotarskog brudeta koja se temelji na principima fiša.
Dok je 43 ekipe na 43 različita načina spremalo fiš, ulicom i trgom kružili su tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova koji su podgrijavali atmosferu pjesmom i spremali se za veliki finale – proglašenje pobjednika koje je vodio novinar Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić. Tome je prethodilo degustiranje gotovih proizvoda pred očima javnosti, a stručni žiri je posebno vrednovao boju, gustoću i okus fiša te izgled ribe. Degustatori su i ove godine bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda iz mjesta Suza, u srcu Baranje, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom, dvostrukim prvakom Hrvatske u spremanju fišpaprikaša, te Marinom Vuksanićem, sportskim direktorom NK Belišće i Lenhardtom Istvanom, mađarskim fišpaprikaš meštrom.
Uz hvalevrijednu turističku promociju bio je to zaista nezaboravan i neponovljiv doživljaj, ali i pozivnica za iduću godinu svim ljubiteljima fišpaprikaša, slatkovodne ribe i urnebesne, spektakularne zabave na vratima Ravnih kotara i Bukovice.
 


Lešijada ili fišijada


Kontra spremanja fišpaprikaša i 5. Ravnokotarske fišijade u neposrednoj blizini, na gornjem dijelu Šetališta kneza Branimira, istovremeno se odvijala i Druga bukovačko-kotarska lešijada uz degustaciju autentičnog Faraonova vina iz benkovačkog vinogorja. Lešo vruća janjetina i jaretina uz neizostavnu morsku sol i kruh ispod peke pod budnim okom Marjana Bobana degustirala se bez blagoslova Grada Benkovca i Turističke zajednice. Nitko od ovih dviju “zaraćenih” strana zasad ne popušta. Šteta.