Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Preko internata do rađaonica

Autor: Valentina Mlađen

27.06.2010. 22:00
Preko internata do rađaonica

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svoju 35. godišnjicu mature obilježilo je sedam maturantica Medicinske škole primaljskog smjera. Maturantice koje su maturirale 1975. godine jedna su od posljednjih generacija maturantica koje su pohađale internat zatvorenog tipa koji je tada postojao u Zadru. Iako su svoju školu završile u zgradi koja se nalazi preko puta Opće bolnice Zadar, kao mjesto za susret odabrale su Medicinsku školu Ante Kuzmanića gdje su se fotografirale i razgledale laboratorije i kabinete za praktični rad. Njihova razrednica koja se također našla s njima obavila je prozivku iz starog imenika.
Internat u kojem su maturantice živjele bio je zatvorenog tipa i jako strog. Iako je većina učenica bila izvan Zadra, čak i one koje su živjele u Zadru nisu smjele posjećivati roditelje osim u vrijeme izlazaka i nisu smjele spavati kod kuće. Ipak to razdoblje nijedna od njih danas ne bi mijenjala ni za što na svijetu.
– Bilo nam je ludo i nezaboravno. Današnja djeca ne znaju uopće što to znači i kakav je osjećaj te povezanosti i tog dijeljenja dobra i zla kad postajete bolja osoba po ugledu na druge s kojima živite, rekla nam je jedna od maturantica koja je stigla na okupljanje.
Ispred Medicinske škole Ante Kuzmanića našle su se: Dara Ivanišević, Rosanda Ivković, Marina Ivanov koja je stigla iz Zagreba, Joska Kraljev, Lela Longin, Marica Šipuš iz Siska, Slavica Tomić iz Drniša te razrednica Celestina Vuković.
Ova generacija maturantica okuplja se svakih pet godina, no ovaj puta okupile su se u manjem broju što zbog udaljenosti, a što zbog obaveza. Daljnje druženje nastavilo se u jednom od zadarskih restorana gdje su se nekadašnje maturantice, osim prisjećanja na školske klupe, i dobro zabavile.