Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vladimir Kezmić novi-stari predsjednik

Autor: Velimir Brkić

27.06.2010. 22:00
Vladimir Kezmić novi-stari predsjednik

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pored Kezmića i Ferića u Izvršni odbor su izabrani Mira Pavić, Neda Pavić, Drago Smolić, Marko Peić, Andrija Vanjak, Milan Zdravko Brkić i Duška Martinelli. Nadzorni odbor ostao je u prijašnjem sastavu (Zvonko Kutleša, Božo Dijan Makac, Marko Sudinja). Gost sjednice bio je Roko Kamber, aktualni predsjednik Gradske udruge umirovljenika
Velimir Kezmić prvi je predsjednik udruge Matica umirovljenika Općine Sukošan, jednoglasno su odlučili skupštinari na Izbornoj sjednici udruge Matice umirovljenika održane u Domu mladeži.
Za dopredsjednika je izabran Ivan Ferić. Matica umirovljenika Općine Sukošan je pravni sljednik Gradske udruge umirovljenika Zadar, podružnica Sukošan koja broji čak 167 članova.
Pored Kezmića i Ferića u Izvršni odbor su izabrani Mira Pavić, Neda Pavić, Drago Smolić, Marko Peić, Andrija Vanjak, Milan Zdravko Brkić i Duška Martinelli. Nadzorni odbor ostao je u prijašnjem sastavu (Zvonko Kutleša, Božo Dijan Makac, Marko Sudinja). Gost sjednice bio je Roko Kamber, aktualni predsjednik Gradske udruge umirovljenika.
Druženje kao lijek za nedaće
– Udruga matice umirovljenika je samostalna, dobrovoljna, nestranačka, humanitarna i neprofitna udruga umirovljenika koja djeluje na području Općine Sukošan. Udruga matice umirovljenika zalaže se za očuvanje stečenih prava, ostvarivanje boljeg društvenog i materijalnog položaja umirovljenika te zaštite prava i uzajamno ispomaganje, istaknuo je Kezmić uime radnog predsjedništva (Josip Jerak, Marko Krešan, Augustin Dijan Kesa).
Nedavnom odlukom Gradske udruge umirovljenika Grada Zadra osam županijskih podružnica (Kukljica, Galovac, Preko, Bibinje, Obrovac, Tinj, Slivnica, Sukošan) izvan Zadra više nisu članice Gradske udruge umirovljenika. One će nakon odvajanja pripasti županijskoj udruzi, dok će se 11 gradskih podružnica oformiti Maticu umirovljenika Grada Zadra.
– Matica umirovljenika, kao i dosad Podružnica umirovljenika, kroz razne aktivnosti svojim članovima nastoji poboljšati kvalitetu života. Druženja, skrb za prijatelja, izleti, ples, smijeh i pokoja čašica najbolji su lijek za nedaće umirovljenika, govori Kezmić, dok je boravak u njihovu društvu ne samo ugodan, nego i pun novih spoznaja koje su tu, ali o njima se ne razmišlja.
Novi prostor
Eh, kad bi mladi malo više radosti unijeli u svoju svakodnevicu i prestali toliko trčati za novcem i društvenim statusom, vrlo brzo otkrili bi vrijednosti koje krase mladost, obitelj, ljubav i prijateljstvo. Novac je danas u životu prioritet. Težak je današnji umirovljenički život. Zato sukošanski umirovljenici jedva čekaju zabave i izlete.
– Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti. Društveni status i obaziranje tko će što reći, sve je to iza nas. Vjerujte, kako stara poslovica kaže, kad-tad dođe iz pete u glavu, pa će mladi, poput većine nas koji smo danas u mirovini te vrijednosti otkriti prekasno. To je ciklus koji se generacijski ponavlja i gotovo ga je nemoguće prekinuti, kazao je Kezmić, dodajući da zabave održavaju za doček Nove godine, Valentinovo, Dan državnosti i božićne blagdane, dok su na izletima ove godine bili u Samoboru, Dolini kardinala i u Ljubotiću na Velebitu iznad Tribnja Krušćice na izletištu “Vrata Velebita”, poznatom po Mirilima, jedinstvenim posmrtnim obrednim ritualu.
Zahvaljujući susretljivošću općinskog čelništva na čelu s gradonačelnikom Antom Martincem dodijeljen im je novi prostor u jednom od skladišta bivše PZ Sukošanka. Ovih dana započinju radovi, a do potpunog opremanja novih prostorija i dalje će se koristiti prostor tzv. čitaonice na katu bivše Zadruge.
– Sukošanski umirovljenici cijeli svoj radni vijek radili su za dobrobit svoga sela i Općine i zato mislimo da smo zaslužili svoj društveni dom. Uz pomoć Općine, sponzora i vlastitim radom za nadati se da ćemo doček Nove godine upriličiti u novim prostorijama Matice umirovljenika, poželio je Velimir Kezmić.