Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vokalno suzvučje duhovnih skladbi

Autor: Ivo Dominis

27.06.2010. 22:00
Vokalno suzvučje duhovnih skladbi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pod svodovima Donatove rotonde prošle subote smo nazočili jednom lijepom ugođaju ljetne večeri intonirane vokalnim suzvučjem duhovnih skladbi. Na svojoj jadranskoj turneji tu se je zaustavio i podario koncert zadarskim poklonicima glazbe Akademski zbor Bazilike Srca Isusova “Palma” iz Zagreba. Naime, baš tim povodom nadahnuti pod motom “Zadru na dar”, ovi zagrebački pjevači upriličili su svoj koncert u Zadru uz pokroviteljsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Logističku pomoć njihovu nastupu u Donatu su im pružili Arheološki muzej iz Zadra i HKK Zadar.
Ovaj akademski mješoviti pjevački zbor aktivno djeluje i vokalno osmišljava liturgiju pri isusovačkoj crkvi u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Pri svom repertoaru njeguje isključivo duhovnu glazbu u širokom rasponu od gregorijanskog korala do novovjekih sladbi, s posebnim akcentom na hrvatskoj glazbenoj baštini. Zbor trenutno broji 80-ak članova i čine ga sadašnji i bivši studenti Zagrebačkog sveučilišta skupljeni gotovo iz cijele Hrvatske. Zborom ravna mladi i talentirani dirigent,Varaždinac Ivan Josip Skender.
Sonorni vokalizam
Na subotnjem, zadarskom koncertu pod ravnanjem maestra Skendera akademci iz Palmotićeve su podastrli povijesni presjek duhovne vokalne glazbe, od renesansnih i baroknih skladbi Palestrine, Gasparinija, Dugana do novovjekih vokaliza Mendelsohna, Brucknera i njihova zborovođe Skendera. Posebno dojmljiva publici je bila njihova izvedba Aichingerove “Regina coeli”, koju su višekratno ponovili na “bisu”. Savršena akustika interijera Sv. Donata i ovom prlikom je izvrsno reproducirala sonorni vokalizam produciran srazom perfektnih soprana i tenora, uz hvalevrijedno pojačanje altova i sekundacijsku potporu baritona i basova. Uz Parsonsovu i Bieblovu verziju zborskog standarda “Ave Maria”, čuli smo i skladbe nadahnute napjevima pučke liturgije, Duganovu “Molitvu”, Lešćanovu “Zdrava Devica”, “Duhovni stih” Slavka Zlatića.
Akademski zbor “Palma” je osnovan pri Bazilici Srca Isusova kod otaca isusovaca u Zagrebu koncem Drugog svjetskog rata s osnovnom funkcijom glazbenog obogaćenja liturgijskih slavlja u matičnoj crkvi gdje po istoj zadaći djeluje do danas. Uz tu svoju redovitu aktivnost, tijekom posljednjih desetak godina Zbor je ostvario i niz zapaženih nastupa i cjelovečernjih koncerta u sakralnim i koncertnim prostorima diljem hrvatske i inozemstva. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na domaćim i stranim natjecanjima, od kojih izdvajamo: prve nagrade i zlatne plakete na Natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu 1997., 1998., 2001., 2006. i 2008., zatim “Zlatni lav” s Međunarodne smotre zborova 1998. u Lavovu (Ukrajina), te iste godine zlato na Međunarodnom natjecanju zborova “G. P .da Palestrina” u Rimu, druga nagrada (“Srebrna katedrala”) za najbolju izvedbu nove skladbe na 10.Festivalu duhovne glazbe “Cro patria” u Splitu, studeni 2005., proboj u finale “Festivala katedrala” u Saint Quentinu u francuskoj pokrajini Pikardiji, listopad 2006., u kolovozu 2009. zbor je pobjedio u najjačoj kategoriji i osvojio zlatnu plaketu ma međunarodnom festivalu u Ohridu(Makedonija).
Produkcijska suradnja
Ovaj zbor ostvaruje uspješnu produkcijsku suradnju sa brojnim domaćim i inozemnim zborovima. Sa Hrvatskim komornim orkestrom je ostvario zajedničku izvedbu Zajćeve Misse solemnis, a u skupnom ostvarenju Mozartova Requiema nastupio je 1999. sa Varaždinskim komornim orkestrom i 2000. sa Mostarskim simfonijskim orkestrom. 1999. su sa Zagrebačkim solistima i Simfonijskim puhačkim orkestrom HV-a sudjelovali pri ostvarenju Judaša Antonija Vivaldija. Nastupali su sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Akademskim zborom “Ivan Goran Kovačić” 2001. g. (Giuseppe Verdi: Quatro pezzi sacri), zatim sa Hrvatskim baroknim ansamblom (Marc-Antoine Charpentier: Te Deum i Domenico Zipoli: Misa San Ignacio) 2006. te sa Puhačkimansamblom orkestra HNK u Zagrebu (Bruckner: Misa u e-molu) 2007. g.
Godine 2002. u koncertnoj dvorani”Lisinski” u suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a zbor “Palma” izvodi Requiem A. L. Webbera, a veljače 2004. u zagrebačkoj Katedrali u suradnji sa Hrvatskim komornim orkesrom pod ravnanjem mo. Klobučara Mozartov “Requiem”. Te 2004. u matičnoj Bazilici izvode “Requiem” G. Faurea uz orguljsku pratnju Ante Knešaureka, a istog autora izvode u travnju 2005.sa američkim zborom “Main Street Singers”. Višekratno surađuju sa Hrvatskim akademskim zborom iz Beča tijekom božićnih koncerata u bečkoj Votivkirche i Bazilici u zagrebačkoj Palmotićevoj, te sa ansamblom “Ad Gloriam Brass” na božićnim koncertima 2005. i 2008.
Brojne nagrade
Od veljače 2004. zborom “Palma” ravna mladi dirigent Ivan Josip Skender. Maestro Skender je rođen 1981. u Varaždinu, u kom gradu započinje svoje osnovno glazbeno obrazovanje kod Dese Jovanović i Marijana Zubera. Tijekom srednje glazbene škole se počinje baviti kompozicijom pod mentostvom Davora Bobića, da bi 1997. upisao studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Željka Brkanovića, i to kao najmlađi student kompozicije u povijesti te Akademije. 1999. upisuje i paralelni studij dirigiranja u klasi prof. Vjekoslava Šuteja. Skladbe su mu izvođene u Hrvatskoj (Varaždin,Zagreb,Pula), Austriji (Reichenau,Beč), BiH (Mostar), Meksiku (u sklopu Cervantino festivala). Usavršavao se je na seminarima iz dirigiranja i kompozicije u Hrvatskoj, Austriji, Makedoniji i Mađarskoj.
Dobitnik je nagrade za kompoziciju Ljetne Akademije Prag-Wien-Budapest i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu vlastitog djela “Heads and Tails” na Muzičkom Bienallu u Zagrebu. U stalnoj je suradnji sa renomiranim umjetnicima i ansamblima, te se bavi pisanjem glazbe za kazalište. Kao zborovođa dosad je uspješno nastupao sa zborom i orkestrom Muzičke akademije, Varaždinskim komornim orkestrom,Hrvatskim baroknim ansamblom, Hrvatskim komornim orkestrom, Karlovačkim komornim orkestrom, ansamblom CANTUS, akadem. zborom “Ivan Goran Kovačić”, akadem. zborom “Ivan Filipović”, Djevojačkim zborom “Zvjezdice”, te naposljetku 2004. preuzima akadem. zbor “Palma”. Sa ovim posljednjim osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju zborova u Zagrebu 2006. i 2008. te posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu skladbe hrvatskog autora. 2009. na Festivalu zborova u Ohridu osvaja prvu nagradu sa najvišim brojem bodova u kategoriji odraslih zborova. trenutno je zaposlen u Operi HNK Zagreb na mjestu dirigenta opernog zbora, te na Muzičkoj akademiji kao asistent na odjelu dirigiranja.
 


Zbor na misnom slavlju


Akademski zbor Bazilike Srca Isusova iz Zagreba “Palma” jučer je pjevao tijekom misnog slavlja u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Nakon svete mise održan je prigodni koncert duhovne glazbe. Predsjednik zbora je Ivica Pucar, a dirigent Ivan Josip Skender. Za orguljama je svirao Alen Kopunović – Legetin. Misno slavlje predvodio je pater Marijan Steiner, isusovac, ravnatelj Bazilike Srca Isusova u Zagrebu. Sudjelovali su još pater Damir Kočiš, duhovnik zbora te katedralni župnik mons. Ivan Mustać koji se na kraju euharistije zahvalio zboru Bazilike Srca Isusova “Palma”. Ovaj zbor ima oko osamdeset članova, a u njemu pjevaju i Zadrani.