Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zagorska svadba u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: Dragana Glavočić

27.06.2010. 22:00
Zagorska svadba u Sv. Filipu i Jakovu

Foto: Filip BRALA



Na kraju svadbe svi članovi udruga zajedno s gledateljima zaplesali su zagorski cuk
Filipjanska riva u petak navečer bila je prepuna domaćih i inozemnih gostiju, ali i domaćeg “svita” koji su došli vidjeti kako se priprema i održava stara zagorska svadba. Na sceni su nastupili članovi Etno grupe “Zvirek” iz Svetog Križa Začretja, Udruge seljaka Gornja Stubica i Zvona starine.
Direktorica TZ Općine Sv. Filip i Jakov, Klara Eškinja-Glavan, kazala je da je “Zvirek” prije dvije godine gostovala na Sajmu cvijeća koji se tradicionalno održava u travnju te su se članovi sprijateljili s mještankom Biserkom Radanović.
– I njihovo prijateljstvo i nakon Sajma, unatoč velikoj razdaljenosti, se nastavilo. S obzirom da ove tri udruge već ovu subotu, gostuju u mjestu Cista Prova gdje se održava Sajam starih običaja, članovi su odlučili da će se zaustaviti u Sv. Filipu i Jakovu te u cjelosti prikazati kompletni program koji će prikazati na Sajmu što uključuje bogatu narodnu nošnju i tamburaše. Eto, tako je nastavljena suradnja između TZ-a i udruga, kazala je Eškinja-Glavan.
Na pozornici je nastupilo 20-ak članova triju udruga, koji su prikazali kako ide priprema mlade za skorašnje vjenčanje. Voditelj programa bio je Željko Novosel.
– Mlada se u obiteljskom domu priprema za vjenčanje. Djevojke je odijevaju, spremaju joj vjenčani buket i rade za svatove prigodni nakit, a njene joj prijateljice pjevaju, opisala je početak svadbe Đurđica Labaš iz “Zvireka”. Potom pred njenu kuću dolazi mladoženja te mu mladenkina obitelj za suprugu nudi krivu djevojku. Na kraju te komične situacije roditelji mu na kućni prag izvode svoju kćer, pravu mladu.
– Roditelji blagoslivljaju mladence, mladome za suprugu daju svoju kćer te svi zajedno odlaze u crkvu. Nakon vjenčanja, mlada se presvlači i počinje svadba začinjena s mnogo plesa i pjesme. Pred kraj svadbe mlada baca vjenčani buket. Večeras u Sv. Filipu i Jakovu mlada će svoj buket baciti prema publici. Staro je vjerovanje da će se djevojka koja ga uhvati prva udati, kazuje Labaš.
Na kraju svadbe svi članovi udruga zajedno s gledateljima zaplesali su zagorski cuk. Nakon programa nazočnima su ponuđeni svadbeni kolači, autohtone slastice koje su bile neizbježne na svakoj zagorskoj svadbi.
U blizini pozornice, članovi Etno grupe “Zvirek” i Udruge seljaka Gornje Stubice izložili su svoje rukotvorine i suvenire na obližnjem štandu.