Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog gužve na cestama vozili makadamom

Autor: Alenka Festini

27.06.2010. 22:00
Zbog gužve na cestama vozili makadamom


U organizaciji Turističke zajednice grada Paga i udruge “Bicikl” iz Zagreba ovog vikenda održan je 11. Biciklistički maraton. Sudjelovalo je 80 biciklista, a uglavnom se radi o turistima iz Poljske, Češke, Njemačke, Slovenije koji trenutačno ljetuju u Pagu, te nekoliko grupa iz Zagreba, Osijeka i nekoliko njih s Paga.
Biciklisti su vozili na ruti kao i do sada, od centra grada Paga uz Košljunski zaljev do Povljane, a zatim od Povljane do Vlašića i cilj je bio u Pagu na rivi. Ruta je bila duga oko 46 kilometara, koju su biciklisti bez problema odvozili. Organizatori su naveli kako su biciklisti malo kasnili do cilja budući da nisu mogli voziti predviđenom dionicom u povratku od Gorice do Paga po državnoj cesti D-106 zbog velike prometne gužve, stoga su se prebacili na dužu dionicu, po makadamu prema Starome gradu.
Među najmlađim sudionicima bio je 11-godišnji Robert Rurk iz Slovenije koji je na paškom biciklističkom maratonu prvi put. Naime, došao je s ekipom “Yellow rabbit” iz Slovenije koja sudjeluje na maratonu od samog početka, devet godina zaredom. Rutu od 46 kilometara provozio je i 12-godišnji Jere Žunić iz Vlašića na Pagu. Ovaj mali Vlašićanac, inače ljubitelj nogometa i biciklizma, na maratonu sudjeluje šest godina.
– Prvi put sam na paškom maratonu bio s nepunih šest godina. Tada mi je trebala pomoć, budući da nisam mogao odvoziti od starta do cilja. Već iduće godine, od svoje sedme godine vozim cijelu rutu, a tako već pet godina zaredom. Jako mi se sviđa biti s biciklistima, od starijih doznam puno toga o ovom sportu. Ove godine nisam najmlađi sudionik, tu je Robert koji je mlađi od mene svega 6 mjeseci, rekao je Jere.
Nakon što su organizatori sudionicima podijelili priznanja, slijedila je okrepa uz paški sir i girice, te puno osvježavajućeg pića. Darinka Širola, predsjednica udruge “Bicikl” iz Zagreba, navela je kako sada slijedi dogovor oko organizacije sljedećeg desetog po redu biciklističkog maratona u Pagu.
– Moramo dogovoriti točan datum održavanja biciklističkog maratona za iduću godinu, kako bismo ga do sljedećeg ljeta mogli promovirati na našem i europskom tržištu, rekla je Širola te dodala da je ovogodišnji biciklistički maraton po broju sudionika bio najveći dosad.