Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pola hrvatskih otoka nema vodovodnu mrežu

27.06.2011. 22:00
Pola hrvatskih otoka  nema vodovodnu mrežu


Općinu Kukljica odabrali smo kao primjer otočnog mjesta u kojem je sada posve druga priča nego što je to bilo do prije pet godina, kazao je Jerolimov


HDZ Zadarske županije sazvao je jučer  konferenciju za novinare s temom zakon o otocima – provedba strateške razvojne politike i pokretanje razvojnog  potencijala hrvatskih otoka.  Konferencija je održana u Kukljici, a nazočili su članovi  Otočnog vijeća Nevenka Marinović i Ante Jerolimov te  načelnica Općine Kukljice Gorana Poropat.
Jerolimov je istaknuo da  mnoge udruge koje vode brigu  o životu na otocima, često polemiziraju i kritiziraju učinjeno.
– Bilo bi bolje da udruge  nešto konkretno naprave za  otoke, a mi ćemo podsjetiti što  se sve napravilo. Općinu Kukljica odabrali smo kao primjer otočnog mjesta u kojem je  sada posve druga priča nego  što je to bilo do prije pet godina, kazao je Jerolimov.
Potom je Nevenka Marinović dala osvrt na nacionalnoj  razini što se tiče učinjenog na  hrvatskim otocima.
– Republika Hrvatska ima  program održivog razvoja otoka koji je utemeljen 1997. godine. Znamo da je strategija  Vlade očuvati Jadransko more  i njegovo priobalje. Također,  Vlada provodi mjere ekološke  održivosti i razvoja života na  otoku, kazala je Marinović dodavši da su očuvani  resursi otoka. Osim toga, osigurani su  bolji preduvjeti očuvanja života na otocima.
– Sve ovo su rezultati ploda  rada jedinica lokalne samouprave, koje su često kritizirane  zbog njihovog broja. Upravo  su jedinice lokalne samouprave iskreirale razvoj na lokalnoj  razini, istaknula je Marinović.  Vlada Republike Hrvatske je u  razdoblju od 1999. do 2010.  godine, izuzevši razdoblje od  2001. do 2004. kada nije bilo  podnošenja izvještaja o ulaganju, u razvoj otoka uložila 10 i  pol milijardi kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture propisalo je 976 ugovora vrijednih preko milijardu  kuna za izgradnju infrastrukture na otocima.
Za održivost i razvoj života  na otoku iznimno je važna povezanost s kopnom. Marinović  je istaknula da je povećan broj  trajektnih i brodskih veza te su  uvedeni moderni i komforni  brodovi i trajekti. Godine  2010. prevezeno je 3 milijuna  putnika po povlaštenoj karti.  Za otočane je brodski i trajektni prijevoz jeftiniji za 50  posto.
– Pored svih realiziranih projekta, postoji još mjesta za nove kao što su rješavanje katastarskog pitanja i sustava odvodnje. Važan je i problem vodovodizacije. Pola hrvatskih  otoka nema vodovodnu  mrežu, dodala je Marinović.  Ante Jerolimov podsjetio je na  sve što je učinjeno za razvoj  otoka, a nije uočljivo u javnosti.
– Oko 4,4 milijuna kuna  uloženo je u otočni cestovni  prijevoz. Subvencionirana je i  cijena vode s 3,9 milijuna kuna.  Hrvatske telekomunikacije  uložile su 3 milijuna kuna u  elektronsku mrežu. Za sanaciju deponija uloženo je 150  tisuća kuna. Ovo u iznosi preko kojih se olako prelazi, a  značajne su za otočno stanovništvo. Svemu ovom kumovao  je Zakon o otocima zahvaljujući kojem imamo subvenciju  učenika, a time direktno pomažemo njihovim obiteljima,  kazao je Jerolimov dodavši da  je prošle godine s 372 milijuna  kuna subvencioniran prijevoz  učenika.
Nevenka Marinović nadovezala se na Jerolimova kazavši  da je do prije deset godina bilo  nezamislivo da srednjoškolci i  studenti žive na otoku, a obrazuju se na kopnu.
– Ovo je prvi korak da mladi  ljudi ostanu na otoku, dodala  je Marinović.
 


Kukljica sa 650 stanovnika




Načelnica Općine Kukljica Gorana Poropat dala je kratki pregled svega učinjenog u ovom mjestu proteklih nekoliko godina.
– Kukljica prema popisu stanovništva iz 2001. godine broji 650 stanovnika, što je najtužnija brojka kada znamo da je u povijesti bilo čak 1.612 mještana. Prema neslužbenim podacima s posljednjeg popisa stanovništva, stotinjak stanovnika je više nego 2001. godine, kazala je Poropat.
– Od 2007. godine u Kukljici su se dogodile značajne promjene. Uloženo je 20 milijuna kuna i to se vidi. Ništa nam nije palo s neba. Sanacija gata, završetak radova na MMC projekti su koje smo realizirali 2007. godine. U brojnim projektima surađivali smo s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kazala je načelnica. Sanacija divljeg odlagališta, asfaltiranje ceste Put Debra, kao i kanalizacijski sustav na istom pravcu, ribarski gat sa šetnicom projekti su koji su promijenili lice Kukljice.
– Prvi put u povijesti ovo mjesto ima stalni liječnički tim smješten u suvremeno opremljenu ambulantu na što smo iznimno ponosni, dodala je Poropat. Kako bi se smanjili troškovi odvoza smeća iz mjesta, kupljen je kamion vrijedan milijun i 300 tisuća kuna. Također, uređena je šetnica koja vodi do TN Zelena Punta. Mjesna tržnica je dislocirana te uređena sa stiliziranim štandovima. U tijeku je izgradnja lukobrana u koji je do sada uloženo 500 tisuća kuna.
– Sve ovo dogodilo se zadnjih nekoliko godina zahvaljujući dobroj suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Realizirani projekti napravljeni su kako bi poboljšali život stanovništva, zaključila je Poropat.