Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veterani Hajduka odmjerili snage sa Saljanima

27.06.2011. 22:00
Veterani Hajduka odmjerili snage sa Saljanima


Legendarni Hajdukov hram “baluna” nakratko se je ovih dana sa splitskog “placa pod murvom” preselio na saljski teren Finkina briga. Saljska Torcida prošlog vikenda je ugostila veterane Hajduka. Splitski “bili” već više od pola stoljeća imaju svoje “fanove” u Salima i na Dugom otoku, a koji od prije nekoliko godina sustavno djeluju i kroz “Torcidu” koja ovdje ima sva obilježja i institucionalne oblike navijačke udruge. Dovođenjem nekadašnjih prvotimaca splitskog ligaša na otok zaokružili su niz događanja kojima su dali svoj obol proslavi 100. rođendana Hajduka.
 U drugom činu Hajdukove fešte u Salima sudjelovali su nekadašnji igrači Hajduka, većinom pripadnici one šampionske generacije koja je s lakoćom osvajala prvenstvene i kup trofeje ondašnjih liga i natjecanja. Sa Saljanima su se ovog blagdanskog vikenda tako družili Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Nikica Cukrov, Dragan Holcer, Luka Jerolimov i još neke vrijedne kopačke koje su utisnule značajan trag na splitskom “placu”. Odmah po iskrcaju iz “Lare” kojom su se dovezli iz Zadra, ovim nogometnim znalcima na rivi je priređen veličanstven doček kojem je zvukovni “timbar” dala Tovareća mužika, a koreografski ures novoosnovane saljske Torcadele. Po dolasku u Sali hajdukovci su posjetili općinsku knjižnicu gdje ih je ravnatelj Mihić proveo duž njenih polica.
 Sjetili su se i preminulih navijača koji su za života ustrajno pratili kretanje “bubamare” na terenu i uživali u driblinzima i volejima igrača njihovog omiljenog kluba. U ranim popodnevnim satima pohodili su njihova ovozemna počivališta na mjesnom groblju te svježim cvijećem i upaljenom svijećom počastili uspomenu na uvijek vjerne Hajduku i balunu: Šimu Orlića, Marija Marasa, Božu i Srećka Karinja, Antu-Atija Raljevića, Mirka Orlića…
Vrhunac događanja ove fešte baluna na Dugom otoku uslijedio je u večernjim satima kada je na Finkina brigu održana prava revija nogometa. U njoj su snage, znanje i još uvijek lucidne vještine odmjerili veterani Hajduka sa svojim domaćinima, veteranima lokalnog kluba iz Sali. U predigri te središnje utakmice odigran je meč između reprezentacije Sali i reprezentacije ostatka Dugog otoka. U revijalnoj utakmici s veteranima Hajduka su odmjerili snage lokalni nogometni veterani predvođeni Marijom Petešićem-Frka, Tonćijem Kršuljom, Marinom Buturićem…
 Nogometni teren Finkin brig za ovu je prigodu bio posebno uređen pri čemu je na njemu zasađena engleska trava, dovedena struja i postavljena rasvjeta. Za te značajne inovacije na igralištu saljski su “torcidaši” uložili dosta truda zdušno prionuvši udarničkom poslu tijekom posljednjih mjeseci, priredivši time ugodno iznenađenje mještanima i svojim gostima. Štimung u poluvremenu davala je neizbježna Tovareća mužika svojim nenadmašnim žongliranjem s volovskim rogovljem te graciozni ples i mlađahna ritmika otočnih Torcadela.
 Čitav prostor pod maslinama u Saljskom polju bio je u znaku bijele boje, obavijen mnoštvom stijegova, šalova i transparenata, a sve pod motom i geslom saljskih torcidaša “i kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku”.