Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vratit ću se jača nego prije

27.06.2011. 22:00
Vratit ću se jača nego prije


Uvijek sam bila protiv korištenja nedopuštenih sredstava, ovo je najgore što mi se moglo dogoditi. Nikad nisam očekivala da će se moje ime vezati uz doping – kaže Sandra Perković, koja čeka odluku IAAF-a o dužini kazne. U slučaju da ona bude duža od šest mjeseci, ostat će bez Olimpijskih igara u Londonu iduće godine
Sandra Perković  briznula je u plač tijekom izvanredne press konferencije  Hrvatskog atletskog saveza,  sazvane zbog njenog pozitivnog doping testa nakon mitinga Dijamantne lige u Šangaju i Rimu.
– Uvijek sam bila protiv korištenja nedopuštenih sredstava u sportu, ovo je najgore što  mi se moglo dogoditi. Nikad  nisam očekivala da će se moje  ime vezati uz doping. Znam da  ću se vratiti jača nego prije.  Sigurna sam da ću iduće godine bacati na Olimpijskim  igrama – rekla je 21-godišnja  atletičarka kroz suze, svjesna  da joj zbog korištenja preparata za povećanje mišićne mase koji sadrži zabranjenu supstancu metilheksanamina  opasno visi nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.
Uz nju su pred novinare  izašli čelnici HAS-a, predsjednik Luciano Sušanj i direktor  Siniša Ergotić, koji je istaknuo  da je slučaj već obrađen na  nacionalnoj razini.
– Antidopinška Komisija  HAS-a u subotu je održala sjednicu i predložila kaznu koja je  odmah upućena prema  IAAF-u. Međutim, u ovom trenutku ne želimo otkriti o kojem vremenskom roku je riječ.  Dobili smo čvrsto obećanje iz  IAAF-a da će njihovo rješenje  stići u roku od sedam do deset  dana. Uvjeren sam da će se  Sandra vratiti na najbolji mogući način, a u cijeloj priči vrlo  je bitna podrška koju joj daju  HAS i predsjednik Hrvatskog  olimpijskog odbora Zlatko  Mateša – istaknuo je Ergotić.
Šest mjeseci
Iako direktor HAS-a nije htio  otkriti vremenski rok koji je  Antidopinška komisija HAS-a  predložila kao sankciju za Sandru Perković, iz njegovih riječi  dalo se naslutiti da je riječ o  suspenziji na šest mjeseci.
– Kod Olimpijskih igara postoji to famozno pravilo 45 koje  se trenutačno nalazi na Arbitražnom sudu za sport u Lausannei. Konačna odluka trebala  bi biti donesena u rujnu, ali to  pravilo je sada na snazi. Prema  njemu, svim sportašima koji su  zbog dopinga bili suspendirani  na više od šest mjeseci zabranjuje se nastup na Olimpijskim  igrama – kazao je Ergotić, dodavši da neslužbeni kontakti  pokazuju da su čelnici IAAF-a  skloni izricanju kazne koja neće  biti duža od pola godine.
Metilheksanamin je naziv  nedopuštene supstance pronađene u Sandrinom uzorku.  Naime, ni ona ni njen trener  Ivan Ivančić nisu se sjetili poslati sporni preparat za povećanje mišićne mase na analizu u Hrvatski olimpijski odbor kod magistre Mimi Vurdelje.
– U ovoj državi mnoge stvari  ne štimaju, ali u tu kategoriju  definitivno ne spada skrb  HOO-a o vrhunskim sportašima. Taj dodatak prehrani  samo je trebalo poslati magistri Vurdelji koja bi ga analizirala i rekla smije li biti korišten. Na žalost, došlo je do  propusta zbog kojega će sada  ispaštati jedna mlada sportašica u usponu. Inače, metilheksanamin se nedavno pojavio na sceni, a od 2010. nalazi  se na WADA-inoj listi zabranjenih supstanci. Ta, kako je ja  zovem, “šećerna vodica”, nema  apsolutno nikakav utjecaj na  bacačke discipline jer je riječ o  psihostimulansu – objasnio je  direktor HAS-a.
Nepažnja
Sušanj je, pak, podsjetio na  kronologiju ovog slučaja.
– HAS je 1. lipnja dobio obavijest da je Sandra u Šangaju  bila pozitivna na metilheksanamin. Olakotnu okolnost svakako predstavlja činjenica da je  Sandra odmah priznala krivnju  i rekla da će i doping test iz  Rima vjerojatno biti pozitivan,  iako taj nalaz još nije bio gotov.  Osim toga, Sandra se pisanim  putem odrekla saslušanja i  analize B uzorka. Ljudi iz  IAAF-a su nam rekli da ne  nalaze nikakve zdravstvene razloge zbog kojih bi Sandra trebala koristiti taj dodatak. Izrazito mi je žao zbog ovoga što se  dogodilo. Jedna mlada sportašica, pred kojom je velika  karijera, iz nepažnje je okaljala  sve svoje dosadašnje rezultate –  rekao je predsjednik HAS-a.
Optimizam budi i činjenica  da je Sandra nedavno u Varaždinu bacila disk do 69,99  metara, što je najbolji ženski rezultat u posljednjih 12  godina.
– I tamo je provođena doping kontrola. Sandra je bila  čista kada je izvela taj rekordni hitac. Dakle, to je još  jedan dokaz da taj psihostimulans nije imao utjecaja  na njene rezultate. Zanimljivo je da se metilheksanamin  ne računa kao doping tijekom trenažnog procesa.  Međutim, upotreba tog preparata na natjecanjima je zabranjena – zaključio je  Sušanj.
 


Fučkar optimističan


Vodeći hrvatski stručnjak na području dopinga,  doktor Božidar Fučkar, koji je ujedno i član Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, procijenio je da je u ovom slučaju riječ o nepažnji.
– Vrhunski sportaši ne bi smjeli ništa stavljati u usta bez  konzultiranja sa stručnim osobama koje se bave tim poslom.  Na žalost, ovdje je napravljena pogreška zbog koje će ispaštati  jedna mlada sportašica. Srećom, u ovom slučaju postoji puno  olakotnih okolnosti koje nam daju pravo na optimizam. Sandra  je priznala svoju krivnju i zbog toga se smijemo nadati da  njezina kazna neće biti veća od šest mjeseci. Osobno sam  uvjeren da će Sandra imati pravo nastupa na Olimpijskim  igrama u Londonu – istaknuo je Fučkar, koji je na press  konferenciji HAS-a također bio samo gost.




 


Ivančić: Smatrali smo da ovu “limunadu” ne treba kontrolirati


Na HAS-ovoj press konferenciji pojavio se i Sandrin trener Ivan  Ivančić, ali njegovo obraćanje predstavnicima medija nije bilo predviđeno. Ipak, na samom kraju Ivančić je uzeo riječ, iako ga je Sušanj u  nekoliko navrata zamolio da to ne čini.
– Do prošle godine koristili smo jedan drugi preparat za povećanje  mišićne mase. Kada su njega prestali proizvoditi, prebacili smo se na  ovaj novi. Znamo da takve stvari treba slati na analizu u HOO, ali smatrali  smo da ovu “limunadu” ne treba kontrolirati. Na popisu sastojaka ne  spominje se metilheksanamin. Nismo znali da se on može pojaviti pod  drugim imenima, a trebali smo – rekao je Ivančić koji je potom iz torbe  izvadio kutiju sa spornim preparatom za povećanje mišićne mase.
Sandrinog trenera najviše smeta što se njegovo ime već godinama  veže uz korištenje nedopuštenih supstanci. Naime, u atletskim kuloarima  već dugo se priča da je Ivančić tijekom karijere koristio doping.
– Zbog toga sam pokrenuo sudski spor koji sam na kraju i dobio.  Vezivanje dopinga uz moje ime je, u najmanju ruku, bezobrazno. Tijekom  karijere bio sam na 45 kontrola i nikada nisam bio pozitivan. Iz tog razloga  ne želim da se moje ime veže uz doping – zaključio je Ivančić.
D. KOVAČEVIĆ