Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bez radnog iskustva teško do posla

27.06.2012. 22:00
Bez radnog iskustva teško do posla


Prema najavljenim promjenama ministra rada Miranda Mrsića vezanima uz reorganizaciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnosno modela poticaja za zapošljavanje mladih sve više se spominje uvođenje novih odjela pri HZZ-u, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta u sklopu HZZ-a koji bi bili navodna potpora pri zapošljavanju mladih osoba.
Općepoznata činjenica je kako je Republika Hrvatska treća u Europi po trendu rasta nezaposlenosti mladih. S obzirom na te podatke Mrsić je dao zakonski prijedlog kojemu je cilj bio da se mladim nezaposlenim osobama omogući da se zaposle na godinu dana, tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi i osigurana mjesečna naknada u visini studentske stipendije, odnosno 1.600 kuna.
Željko Marić, ravnatelj zadarskog HZZ-a istaknuo je kako se sve organizacijske promjene rade sa svrhom povećanja efikasnosti rada HZZ-a, a na osnovi analize postojećeg stanja.
– HZZ je organizacija namijenjena posredovanju pri zapošljavanju svih nezaposlenih socijalnih skupina. Problem nezaposlenosti mladih koji zbog smanjenog ili odsustva bilo kakvog radnog iskustva bivaju u znatno težoj poziciji u tržišnoj utakmici u odnosu na druge nezaposlene skupine koje nemaju taj problem zaslužuje posebnu pažnju. Najave ministra Mrsića vezane uz reorganizaciju rada s mladima i pružanje šansi mladima da steknu radno iskustvo te na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada iznimno je vrijedan pokušaj rješavanja aktualnog problema. Na takav način će se zasigurno dijelu mladih olakšati mogućnost dolaženja do zaposlenja.
Prema evidenciji zadarske Područne službe Zavoda za zapošljavanje do 31. svibnja 2012. godine mladih nezaposlenih osoba bez dana radnog iskustva bilo je 679, što je prema statističkim procjenama 6,7 posto od ukupno nezaposlenih osoba i 50 posto od osoba bez radnog iskustva.