Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Do vrha je još malo

27.06.2012. 22:00
Do vrha je još malo


Poznavatelji prilika u hrvatskom biciklizmu ističu kako je Ugrinić na stazi na kojoj mu se jedino ozljede mogu ispriječiti


Nova potvrda da je Juraj Ugrinić jedan od najvećih potencijala domaćeg biciklizma stigla je iz Varaždina, s Prvenstva Hrvatske za discipline kronometar i cesta. Zadranin koji je odnedavno prestao biti članom Loborike te obukao dres BK Rijeka na državnoj se smotri dva puta penjao na postolje za U-23 vozače: do titule prvaka stigao je odlično odradivši kronometar, dok je zahtjevnu cestovnu dionicu svladao izborivši se za srebro. Tako je u kratkom razdoblju zlatu s Brdskog PH dodao još dva vrijedna odličja.
Na kronometar utrci sudjelovalo je 122 natjecateljica i natjecatelja u svim kategorijama, od najmlađih početnika koji su bili i najbrojniji do najstarijih veterana. Vozilo se od najkraćih 10 km za početnike do 30 km koliko su trebali prevaliti Elite i U-23 predstavnici (točnije 27.5 km). U najjačoj, Elite kategoriji, državni je prvak postao Vladimir Miholjević (Acqua Sapone) koji je stazu prošao za 35:17 minuta, vozeći prosječnom brzinom od 46,75 km/h. U istom razredu drugi je bio Kristijan Đurasek (Adria Mobil) sa zaostatkom od nešto više od jedne minute, a treći Matija Kvasina (Tusnad) koji je od Đuraseka bio sporiji za 14 sekundi.
U kategoriji U-23 seniora Ugrinić je stazu svladao za najbržih 39:04, drugi je bio Domagoj Breznik (Hemus Tojan), a treći Pavel Potočki (Meridiana). U Elite kategoriji kod žena je slavila Mia Radotić (Sloga) ispred Antonele Ferenčić (Meridiana Kamen) i Mire Moćan (Sokol 1887).
Počevši s petkom kada je vožen kronometar, natjecanja su nastavljena u subotu Cestovnim PH za žene, juniore, kadete i početnike, dok su u nedjelju nacionalno prvenstvo odradili seniori (Elite i U-23).
Posljednja utrka održana je na brdovitom dijelu oko Lepoglave, a organizator kao da se trudio izabrati najstrmije uspone i spustove u okolici. Veterani su vozili tri kruga (62.4 km), a seniori dvostruko dužu stazu, ukupno 125 km.
Na startu Elite utrke našlo se 23 biciklista, a ciljem ih je prošlo deset manje. Iznimno sparan dan i teška staza za neke su očito bili previše. Nakon tri sata, 17 minuta i 40 sekundi prvi je ciljem prošao Vladimir Miholjević (Acqua Sapone), sa četiri sekunde zaostatka drugi je bio Kristijan Đurasek (Adria Mobil), dok je treće mjesto pripalo Robertu Kišerlovskom (PRO Team Astana) koji je stigao šest sekundi iza pobjednika. Naš drugi olimpijac Radoslav Rogina (uz Kišerlovskog) ciljem je prošao četvrti. U kategoriji U-23 najviše se istakao Pavel Potočki (Meridiana), srebro je oko vrata objesio Juraj Ugrinić, a broncu Endi Širol (Meridiana).
Dva naslova prvaka i jedan viceprvaka Hrvatske najavljuju još blistaviju budućnost zadarskog asa. Poznavatelji prilika u hrvatskom biciklizmu ističu kako je Ugrinić na stazi na kojoj mu se jedino ozljede mogu ispriječiti.