Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tomić: “Želim probati ide li mi i fikcija”

27.06.2012. 22:00
Tomić: “Želim probati ide li mi i fikcija”


Trenutno u glavi imam dobru priču na kojoj radim i želim probati ide li mi i fikcija
Dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman “Naročito ljeti” te dobitnica nagrade Društva hrvatskih književnika za najbolji debitantski roman Ankica Tomić svojim gostovanjem u Kneževoj palači zatvorila je treću književnu sezonu ZaPisa.
Udruga zadarskih pisaca “ZaPis” u Zadru djeluje već tri godine u cilju promicanja domaće književne scene organizacijom različitih društvenih događanja te ugošćivanjem suvremenih hrvatskih pisaca. Svake godine za kraj sezone ZaPisovci u Zadar dovedu zvučna imena hrvatske književne i kulturne scene. Prošle godine bio je to Zoran Ferić, a ove Ankica Tomić čiji roman je na V.B.Z.-ovu natječaju pobijedio u dosad najvećoj konkurenciji od čak 112 romana.
Završna književna večer treće sezone organizirana je u ugodnom prostoru Kneževe palače, a otvorio ju je pričom “Kako se na gumnu vrši žito” laureat ZaPisa, dobitnik nagrade Lapis Histriae Želimir Periš.
Dugogodišnja redaktorica Globusa Ankica Tomić rođena je u Makarskoj 1972. godine. Kao dijete često se selila s roditeljima te odrastala svugdje pomalo zbog čega se teško uklapala u škole koje je pohađala. U Zagrebu je završila studij kroatistike nadajući se da će postati novinar. Pisac je postala sasvim slučajno nakon što je napisala sada već poznatu knjigu. Ipak, knjiga za koju joj neki zamjeraju jer je priznala kako ju je napisala u svega 20 dana, nastajala je 30 godina, gotovo za vrijeme čitava Ankičina života.
– Roman “Naročito ljeti” kuhao se u mojoj glavi 30 godina, trebalo mi je samo da sjednem i napišem ono o čemu sam tako dugo razmišljala i to je bilo tih 20 dana, rekla je Ankica priznajući da je u tih 20 dana dok je roman nastajao samo o njemu razmišljala pišući bez prestanka. Kako se tad našla i u nezavidnoj financijskoj situaciji pisanje romana bilo joj je kao hobi, odmak od svakodnevnih problema. Iako nije nastao planirano za natječaj ipak ga je odlučila poslati.
Roman “Naročito ljeti” autobiografski je roman pisan iz perspektive spisateljice kad je bila djevojčica. Gotovo sva imena u romanu su autentična, kao i događaji. Spisateljica kaže kako su čak i dijalozi uglavnom vjerno reproducirani po sjećanju. Unatoč velikom uspjehu, nastavak, barem za sada, ne treba očekivati.
– Ne želim pisati nastavak priče. U ovom romanu otkrila sam puno o svojoj obitelji, a da prethodno nisam nikoga pitala. Jednoga dana donijela sam im rukopis na čitanje. Tu želim stati, barem za sada. Trenutno u glavi imam dobru priču na kojoj radim i želim probati ide li mi i fikcija, otkrila je spisateljica u Zadru.
Tomić je pročitala i ulomak iz svog romana te odgovarala na pitanja iz publike. Za kraj večeri moderator Robert Nezirović pozvao je Igora Eškinju da pročita svoju duhovitu priču “Trebunal” koja je nasmijala i gošću i publiku i tako završila još jednu uspješnu sezonu ZaPisa.