Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Fanteli i Mareniću zlato, Ninčević i Župan srebrne

Autor: Zrinka Grancarić

27.06.2013. 22:00
Fanteli i Mareniću zlato, Ninčević i Župan srebrne


Nikad dosad hrvatsko jedrenje nije imalo zlato na Mediteranskim igrama. Nikad Hrvatska nije imala četiri odličja i nikad nije bila najuspješnija nacija u jedrenju na MI. Sve to napravila je ovoga puta hrvatska reprezentacija.
– Jako smo zadovoljni. Očekivali smo naravno da ćemo u Mersinu jedriti za odličja, ali ovakvo slavlje, pobjede u skoro svim disciplinama… Mogli smo se nadati, ali nismo mogli staviti ruku u vatru. Mediteranske igre su vrlo specifična regata, male su flote, uvijek je tijesno i napeto, zahtjevno i psihički. Tako je bilo i ovoga puta, ali naši jedriličari su pokazali zrelost, mirnu glavu i ruku, pokazali su da su zreli za ovakve pritiske. Četiri odličja, tri zlata, najuspješnija nacija… Doista, visoko dignute glave se vraćamo kući iz Mersina – kazao je izbornik Edo Fantela.
I dok su Tonči Stipanović i Tina Mihelić još prekjučer osigurali zlatne medalje, u dvojcima je bilo značajno napetije, naročito u muškoj konkurenciji, gdje su Šime Fantela i Igor Marenić mogli biti i četvrti u nekim kombinacijama, međutim, oni su posao odradili upravo onako kako smo od njih to i naviknuli vidjeti. Odjedrili su taktički zahtjevnu regatu, ušli peti u cilj, mjesto iza Grka Mantisa i Kagialisa, što im je bilo taman dovoljno da uzmu zlato, s istim brojem bodova kao Grci, ali s boljim prosjekom ulaza u pojedinačnim plovovima.
– Polovicu plova smo bili ispred Grka, kontrolirali smo situaciju, međutim, u jednom trenutku smo se razdvojili, Mantis i Kagialis su nas uspjeli proći. Napadala nas je i druga grčka posada, odnosno morali smo paziti i na Francuze i Talijane koji su, također mogli do zlata. U svim tim kombinacijama ostali smo hladne glave, zadržali se jedno mjesto iza glavnih protivnika, što smo znali da nam donosi zlato. Bilo je napeto, ali zar može nekako drugačije kad smo mi u pitanju? – nasmijao se Šime Fantela.
Odlično su zadnji plov odjedrile i Enia Ninčević i Romana Župan, koje su tako zadržale drugo mjesto među ženskim dvojcima i prvi put stale na pobjedničko postolje Mediteranskih igara, na drugu stepenicu.
– Presretne smo, jedan od naših najboljih rezultata dosad, nadamo se tek prva medalja na natjecanjima ove razine, puno toga nas još čeka, još puno teškog rada da dođemo u vrh ženske flote klase 470, ali ovakvi rezultati su motiv da nastavimo dalje, da nam ništa ne bude teško – širokog osmijeha rekla je Enia Ninčević.
Hrvatska jedriličarska reprezentacija se sutra vraća u Hrvatsku, u jutarnjim satima slijeće u Zagreb, do 12 sati bi trebali biti u svojim matičnim gradovima, u Splitu i Zadru.