Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Borbu za život dječaka pamtit ću do kraja života

27.06.2017. 22:00
Borbu za život dječaka pamtit ću do kraja života


Čuvši poziv za pomoć prvi je u more skočio dječakov otac i odmah potom i ostali. Pozvana je Hitna pomoć koja je u kolima putem mobilnog telefona davala upute za reanimaciju
Borba za život osmogodišnjeg dječaka, utopljenika iz Bibinja, srećom završila je uspješno. Mali Bibinjac, koji će u rujnu krenuti u treći razred lokalne OŠ Stjepan Radić, reanimiran je i izvan životne opasnosti. Cijelo Bibinje u mislima je s osmogodišnjakom i njegovim roditeljima.
– Nisam ja utopljeniku jedina pomagala. Bili su tu dječakov otac i majka, osoblje konobe Ribar Jere i još ljudi s plaže na Frnaži koji su odmah priskočili, izvukli ga iz mora i pomogli reanimirati, ispričala nam je hrabra i odvažna Bibinjka, koja je čitav dan nakon ovog podviga odbijala primiti zasluge za spašavanje i zato nemamo njezinu fotografiju. 
Dječak je s još dvije djevojčice s obale na Frnaži, nasuprot konobe Ribar Jere, u utorak oko 17.15 sati ušao u more doplivavši do plutajuće zaštitne ograde od pluta za zaštitu kupača, oko 20 metara od obale. Plutajuća zaštitna ograda se preko bova sidri za betonski blok položen na morsko dno.
– Došavši do bove dječak je na dnu mora ugledao losturu. Nesreću ne treba zvati, dođe sasvim neočekivano. Vrlo vjerojatno, da što brže zaroni po losturu pomagao se konopom s kojim se sidri bova. Na povratku mu se za nogu zapleo konop, uspio je uhvatiti jednu od djevojčica koja je odmah vikala – upomoć, upomoć, objašnjava sugovornica.
Čuvši poziv za pomoć prvi je u more skočio dječakov otac i odmah potom i ostali. Pozvana je Hitna pomoć koja je u kolima putem mobilnog telefona davala upute za reanimaciju. 
– Oživljavanje dječaka je započeto već u moru, reanimiran je na obali. Kad se zakašljao shvatila sam da smo uspjeli. Ubrzo je stigla i hitna pomoć koja je dječaka zbrinula u Općoj bolnici u Zadru, objašnjava hrabra Bibinjka, te nastavlja:
– Roditelji, osoblje konobe, više odvažnih kupača i smireno i znalačko medicinsko osoblje su junaci, ne ja. Ovo borbu za život dječaka pamtit ću do kraja života, ne ponovilo se ni u snu, poručila je bibinjska junakinja dok smo razgovarali na plaži Frnaža. 


Dr. Karuc: Dječak se oporavlja


Zamjenik Opće bolnice Zadar, dr. Edi Karuc potvrdio nam je jučer kako je dječak u zadarsku bolnicu dovezen bez svijesti i životno ugrožen, no sada je van životne opasnosti.
– Smješten je na Jedinici intenzivnog liječenja i odmah po dolasku stavljen na mehaničku ventilaciju. Tijekom noći stanje mu se poboljšalo i vratila mu se plućna funkcija, tako da je jutros odvojen od respiratora i polako se oporavlja. Stanje mu je stabilno i nadamo se da neće biti nikakvih posljedica za zdravlje dječaka – rekao je dr. Karuc. (M.V.)