Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iranski put u Europu preko luke Gaženica!?

27.06.2017. 22:00
Iranski put u Europu preko luke Gaženica!?


Iranci su iznijeli službeni stav da su hrvatske luke najbolji izbor za njihov ulazak u Europu. U tome i luka Gaženica može vidjeti izvrsnu priliku
Hrvatsko-iranski gospodarski forum je prava poslastica u poslovnoj zajednici, Iran je nakon dugog niza godina izolacije, zbog nametnutih sankcija, pravi hit. No, ovaj zagrebački forum je nadmašio sva očekivanja i iznenadio čak i organizatore velikim odazivom hrvatskih poduzetnika – kaže David Lekaj, jedini Zadranin na tome Forumu koji je u utorak održan u zagrebačkom hotelu Westin.
Milijun radnih mjesta
Nova vlada iranskog predsjednika dr. Ruhania je tek izabrana i ima vrlo ambiciozne planove koje nam je prezentirao ministar poduzetništva i rada, gosp. Ali Rabiei. Naime, njihova vlada želi otvoriti milijun novih radnih mjesta godišnje kako bi se nadoknadila izgubljena radna mjesta u razdoblju provedenom pod sankcijama. To podrazumijeva i privlačenje golemih stranih investicija u svoje zapušteno gospodarstvo, naftne kompanije, poljoprivrednu proizvodnju i infrastrukturu – govori Lekaj koji je na Forumu nazočio u svojstvu predsjednika Hrvatsko-kineske poslovne asocijacije.
Iranska delegacija na Forumu je doista reprezentativno predstavljala ključne sektore s kojima naše tvrtke mogu uspostaviti suradnju: bili su predstavnici farmaceutskih tvrtki, građevinske industrije, energetike, željeznice i transporta koji su kroz B2B susrete imali priliku razgovarati s hrvatskim biznismenima, a političku elitu im je predstavljala jedina dama u delegaciji, zastupnica u iranskom parlamentu – pojašnjava Lekaj, te nastavlja:
– Forum je jednostavno došao u pravo vrijeme, iako je bilo pokušaja da se dogodi i znatno prije, ali sve nije išlo tako glatko. No, zahvaljujući gorljivoj upornosti veleposlanika Irana u Hrvatskoj, Njegove Ekscelencije Mohammada Reza Sadegh, Forum ne samo da se dogodio, nego je ispunio sva očekivanja. S hrvatske strane, na Forumu su uvodno izlaganje imali ministar rada Marko Pavić i predsjednik HGK Luka Burilović.
Tijekom Foruma se dogodila i jedna zanimljiva priča. Naime, dok je trajalo prigodno izlaganje gostiju, stigla je i lijepa vijest iz Irana koju nam je, inače smireni veleposlanik, odmah objavio s neskrivenim oduševljenjem, a vijest glasi da su službeno ukinute i sve sankcije prema Iranu u pogledu platnog prometa i od sada se platni promet s ovom zemljom konačno može odvijati direktno, što će svakako olakšati suradnju između naših gospodarstava.
Šansa za Zadar?
Iako na Forumu nisam bio nazočan kao Zadranin, ali me kao Zadranina ipak dojmila činjenica da su članovi iranske delegacije zaduženi za suradnju na projektima infrastrukture vidno istaknuli da je iranska strana pozorno pratila razvoj infrastrukture u Hrvatskoj, te su iznijeli službeni stav da su hrvatske luke najbolji izbor za iranski ulazak u Europu. U tome je, naravno, nemoguće ne vidjeti izvrsnu priliku i za našu luku Gaženica – zaključuje Lekaj.