Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FOTOGALERIJA: U Benkovcu se skupilo 40-ak majstora fiša i više od 1000 ljubitelja slatkovodne ribe

28.06.2018. 10:10
FOTOGALERIJA: U Benkovcu se skupilo 40-ak majstora fiša i više od 1000 ljubitelja slatkovodne ribe


Trinaesta po redu Ravnokotarska fišijada donijela je najviše sreće majstorima fiša iz Belišća. Titulom šampiona okitio se Romano Klanjšček, koji je predvodio kuharsku ekipu Turističke zajednice iz Belišća. Drugo mjesto pripalo je momčadi restorana Lovački Rog iz Stobreča koju je predvodio Dinko Šetka, a treće natjecatelju Milanu Mići Zamaklaru i njegovoj ekipi iz TZ Belišća.
Uz priznanje i diplome trojici najbolje plasiranih pripali su i riblji kotlići, dar organizatora.
– Mi smo Slavonci, a autohtono jelo Slavonije i Baranje je fišpaprikaš. Belišće je na tri rijeke: Karašici, Vučici i trećoj, najvećoj Dravi. U rijekama ima puno ribe. Znamo je uloviti i pripremiti, kratko je pojasnio Mićo zašto Belišćani pobjeđuju "gdje kod se pojave" pa i u Benkovcu.


Od 11 do 40 kotlića
– Belišćani su još jednom potvrdili visoku klasu, kaže Vanja Čvrljak direktor benkovačke Turističke zajednice koja je zajedno s Gradom Benkovcem i ove godine za Dan državnoti 25. lipnja organizirala ovu, već tradicionalnu turističku i gastronomsku priredbu.
Vanja nije krio zadavoljstvo odzivom natjecatelja, ali i posjetitelja. Prije 13 godina počelo se sa 11 natjecatelja, a otkad je on na čelu TZ. benkovačka fišijada postala je jedno od najmasovnijih okupljališta poklonika fiša i zaljubljenika u slatkovodnu ribu.
– Ponudili smo nešto novo. Drukčije. Rijetke su fišijade i u Slavoniji koje okupe ovoliko natjecatelja, kaže Čvrljak dodajući da se i ove godine fiš u Benkovcu kuhao u 40-ak kotlića, a manifestacija je u središte grada na Trg Domovinske zahvalnosti privukla više od 1.000 posjetitelja, koji su osim fišpaprikaša mogli kušati i srdele s gradela, ali i čvarke od šarana, specijalitet kojega su za ovu prigodu pripremili majstori restorana „Kovač Čarda" iz Suze u Baranji.
Feštalo se isto kao lani, samo je ovaj put ranije završilo zbog, za ovo doba godine, neuobičajeno jake bure, kaže Vanja.
Da se radi o iznimno posjećenoj manifestaciji potvrđuju i sudionici iz Slavonije i Baranje.


Tajna šampionskog fiša
– Rado dolazimo u Benkovac. Ovo je jedinstvena manifestacija u Dalmaciji, kaže i ovogodišnji šampion Romano Klanjšček, koji je predvodio kuharsku ekipu Turističke zajednice iz Belišća. On je dosad više puta osvajao drugo mjesto, tri puta je bio treći… Lijepo je pobjeđivati, ali jednako važno je i druženje. Razmjena iskustava. Prijateljstvo koje se u međuvremenu razvilo između Belišća i Benkovca. Tako, dječaci iz Benkovca koji treniraju nogomet dolaze svake godine oko blagdana Tri kralja na turnir u Belišće, a naši mali nogometaši na turnir u Bankovac koji se održava tjedan dana nakon blagdana svetog Ante, otkriva Klanjšček. Razvile su se i druge veze između slavonskih i ravnokotarskih mjesta tako da možemo služiti kao praktičan primjer povezivanja zelenog i plavog, govori Romano Klanjšek.
Kad smo ga upitali koja je tajna šampionskog fiša, odgovorio je duhovito: – Ako kažem onda to više nije tajna, rekao je uz karakterističan osmijeh Romano. Ipak, uz kvalitetnu ribu on kaže da je iznimno važna paprika. – Osobno koristim Kišovu paprika iz Bezdana, mjesta s onu stranu Dunava , na tromeđi srpsko- hrvatsko-mađarske granice. Proizvođač je mađarska obitelj Kiss po kojoj je paprika dobila ime. Ona fišu daje specifičan okus i crvenu boju, dodaje Romano.




Prijedlog Arpada Šipeca
O “čudotvornoj” paprici iz Bezdana slušali smo i od drugih natjecatelja iz Slavonije i Baranje pa i od Arpada Šipeca, predsjednika Ocjenjivačkog suda ovogodišnje Ravnokotarske fišijade. Ocijenjivalo se isto kao na državnom prvenstvu: boja, gustoća, izgled i okus ribe.
Arpad, koji ima vlastiti, već spomenuti riblji restoran “Kovač Čarda” u mjestu Suza u Baranji kod Kneževih vinograda, od početka sudjeluje na fišijadi u Benkovcu. Pomaže. Prve dvije godine on je za natjecatelje donosio ribu, papriku, recepte… Ali, kad je riječ o pripremanju fiša malo toga se promijenilo. Svatko radi na svoj način. Dalmatinci i dalje pripremaju fiš kao brudet s puno kapule i raznih mirodija, a neki jelo naprave kao riblju juhu s rajčicama, govori Arpad. A, u fiš ide riba, paprika, luk, sol i eventualno začin za riblju juhu. Drugo ništa. On misli da bi trebalo uvesti dvi kategorije pripremanja fiša za natjecatelje: kontinentalni i mediteranski, odnosno slavonski i dalmatinski. U žiri uključiti i članove iz Dalmacije tako da ocjenjivanje bude primjerenije, a natjecanje još zanimljivije. Da uvjek ne pobjeđuju samo Slavonci i Baranjci, kaže Arpad Šipec.
Ideja se dopala i Vanji Čvrljku pa dogodine valja očekivati još zanimljiviju Ravnkotarsku fišijadu. Valja očekivati da će konačno turističke agencije kao i hotelske kuće prepoznati ovaj eno i gastro događaj i na njega uputiti strane turiste koji ljetuju na području Zadarske županije i šire. Kad jednom dođu dolazit će uvjek , kaže Čvrljak, pa se s vremenom na fišijadi može očekivati puno više ljudi. Posjetitelja i gostiju kao na Benkovačkom sajmu?!


BAGE: Svaki fiš ima svoj gušt
Među brojnim posjetiteljima fišijade u Benkovcu našao se i poznati sveučilišni profesor Ante Kolega Bage koji je na svoj način ocijenio ponuđena jela od slatkovodne ribe:
– Za mene je najbolji fiš od šarana, štuke i smuđa. Ali i ovi u Benkovcu od kvalitetnog šarana su bili na visini. Oduševio me šampionski fiš, mirisna riblja svježina koja veže nadasve uspjelu okusno-mirisnu rapsodiju riječne flore i faune. Mirisima koji se tope u oporom umaku meko-oštre baranjske crvene paprike s domaćim začinskim travama koje ne oduzimaju ribljoj fantaziji moj istinski doživljaj dugotrajnog savršenog okusnog blaženstva, razbuđenih okusnih pupoljčica. Gušticiri su u Benkovcu mogli uživati i u drugih 40-ak fiševa, među kojima nije bilo slabih. Svaki ima svoj gušt, rekao je profešur Ante Kolega Bage.


Privlačenje gostiju u Ravne kotare i Bukovicu
Gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić nije ove godine bio na fišijadi. Bio je na primanju kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Svečanostima obilježavanja Dana državnosti u Benkovcu nazočili su zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica i predsjednik Gradskog vijeća Bore Erceg. Oni su sudjelovali i u dodjeljivanju priznanja najuspješnim mjstorima fiš.
– Tradicija ovih prostora je konzumiranje morske, a ne slatkovodne ribe. Ideja fišijade je promocija slatkovodne ribe. Time se promoviraju i lokaliteti koji njome obiluju, a u našoj neposrednoj blizini to su Vransko jezero, ribogojilište Donja Suvaja te rijeke Zrmanja i Krka, rekao je Vanja Čvrljak, dodajući da je Ravnokotarska fišijada pravi događaj za privlačenje gostiju u Ravne kotare i Bukovicu. Osim janjećih pečenja, pršuta i sira, gastronomska ponuda može se obogatiti i ribom spravljenom po recepturi tradicionalnog ravnokotarskog brudeta koja se temelji na principima fiša, rekao je Vanja Čvrljak.
 


Pobjednici
1. MJESTO
Romano Klanjšček
Turistička zajednica Grada Belišća 1
2. MJESTO
Dinko Šetka
Restoran Lovački Rog – Stobreč
 3. MJESTO
Milan Zamaklar
Turistička zajednica Grada Belišća 2


Svi sudionici 13. Ravnokotarske fišijade 
Vukovi, Veprovi, ČUDOMIX, HVIDRA Benkovac, UHBO PTSP-a Zadarske županije, Restoran Lovački Rog – Stobreč, Bira i Galebi, OPG Brato Vulelija, NK “Belišče”, Smak, Lavanda, Trgovinski savez Zadarske županije, UDRUGA “Crne Mambe”, Klub 2 OMB “Crne Mambe”, UDRUGA RATNIH VETERANA 9. Gbr. “Vukovi” – Benkovac, VETERANI URV 9. Gbr “Vukovi” PGŽ, Udruga “Zadarski tenkisti”, UHDDR Benkovac, Tri kume bez tri kuma, Benkovačke lole, ŠRD Iglica, JADERA, Caffe Bar Bunarić, Klarice, SIPA 1, SIPA 2, Radio Benkovac, NK VELEBIT Benkovac – Veterani, Nikola Šutija, Mirko Mijac, Ivica Delić, Gnjili kumpir, Lovačka udruga Benkovac, ŠALIĆ- BOBAN, BEL-VEL 81, Turistička zajednica Grada Belišča 1, Udruga “Mali koraci”- Benkovac, Turistička zajednica Grada Belišča 2, Tenkisti Brodsko – Posavske županije