Marko Ostarčević - najsvestraniji sportaš i najveći playboy zadarske košarke

Slika korisnika valentinam
40 GODINA JAZINA
Tih, nenametljiv, nikada vam ništa neće reći, ako ga ne upitate, smiren, lagani osmjeh, uvijek preplanuo od sunca, duga kosa, nekad crna, danas srebrna. Jedan od najljepših mladića Zadra, ikad, za kojim su već tada uzdisala mnoga ženska srca

Zamislite, poštovani čitatelji Zadarskog lista, slijedeći prizor. Šetate  Kalelargom, dođete ispod zvonika sv. Stošije i ugledate mladića od kojih  16, 17 godina, kako se penje prema anđelu na zvoniku. Ali ne s unutarnje  strane, skalinama, već po vanjskom bridu zvonika i gromobranskoj žici!!!  I tako, do vrha, do anđela, objesit će se rukama za njegova krila i istim će  se putem vratiti natrag. U današnje vrijeme, okupilo bi se veliko  mnoštvo ljudi, stotine mobitela bilo bi uključeno i snimalo, foto-aparati,  TV kamere i ovaj bi prizor, sigurno, osvanuo na TV postajama, sutra u tisku, možda i kao vrhunska atrakcija na CNN-u. 

Da, ali kakve to ima veze sa našom pričom "40 godina Jazina", pitate  se vi. Itekakve, jer na gromobranskoj žici je košarkaš Zadra, Marko Ostarčević. Kakva hrabrost, kakvo srce, neustrašivost i lucidnost, kakva inteligencija!

Atleta s neviđenim odrazom

To je Marko. Tih, nenametljiv, nikada vam ništa neće reći, ako ga ne  upitate, smiren, lagani osmjeh, uvijek preplanuo od sunca, duga kosa,  nekad crna, danas srebrna. Jedan od najljepših mladića Zadra, ikad, za  kojim su već tada uzdisala mnoga ženska srca.

Košarku igra od 1958. godine. U prvoj momčadi Zadra je od 1959.  Nevjerovatan atleta, s neviđenim odrazom. Usporedno s košarkom, bavi se i  atletikom, skače u vis i, sa tada, izvanrednih 202 cm, skače u atletskoj reprezentaciji Jugoslavije. Mogao je bez problema preskočiti i Fiću (za Coctu). 

Odlazi u Beograd, u Crvenu zvezdu, upisat će Pravni fakultet, trenirat  će i dalje, košarku i atletiku.

"Dobro sam prošao u Beogradu", za sezonu i pol koliko je bio gore,  kaže, jer ima hotelski smještaj, hranu a la carte, dobio je stipendiju i sve  ono o čemu je u Zadru mogao samo sanjati. Vraća se u Zadar, priključuje  se momčadi i daje veliki doprinos prvom osvajanju naslova prvaka,  1965. godine.

Ipak, u 24. godini, shvaća da mora dalje. Život ga vodi u Francusku, Pariz. Igra u Racingu, od 1966. do 1983. g., dakle, do svoje 43. godine. Jedan  je od najboljih igrača Racinga svih vremena, i njegov je dres sa brojem 7,  podignut pod krov dvorane "Pierre de Coubertain". Njihov je najbolji  strijelac, najprije sa 64, a zatim sa 74 koša na utakmici. Radi kao dizajner  u unutarnjem dekoraterstvu, vrlo brzo otvara svoju firmu, koju uspješno,  godinama vodi. Ženi se Francuskinjom, Claudine i imaju 3 sina. Supruga  radi u francuskom Senatu, pa će tako imati priliku upoznati francuske  predsjednike: Charles de Gaulla, Giscard d'Estainga, te Jacquesa Chiracha. Ulazi u noćni svijet Pariza. Kao izimno talentiran i svestran sportaš,  predstavljat će Francusku Super Starsu, natjecanju vrhunskih sportskih  zvijezda iz cijele Europe u desetoboju. Protivnici su Franz Klammer,  olimpijski pobjednik u skijanju, Kevin Keegan, vrhunski nogometaš, Ole  Ritter, biciklist, Van Inpst, nizozemski atletičar, Hoffman, boksač teške  kategorije, Rudi Kroll nogometaš, Bengston stolni tenis, itd..Zauzet će vrlo visoko četvrto mjesto (nekoliko grupa, na ispadanje), a spektakl će  prenositi BBC. Sportovi u kojima se natječu: 600 m zapreke, kanu kajak,  nogomet (dvije discipline), bicikl na pisti, stolni tenis, 100 m sprint, 50 m  plivanje, zračni pištolj i sklekovi na razboju.

Dogodit će se nova ljubav i Marko seli u Madrid. Ona je prekrasna  Španjolka, Norma Duval, najveća zvijezda španjolske televizije, ikad.  Ona pjeva, pleše i vodi spektakle, šou programe. Osnovat će zajedničku  firmu "Nor - Mark" i preko nje imaju vlastitu produkciju. Marko je generalni menadžer, vodi brigu o kompletnoj logistici, scenografiji, kostimografiji, pjevačkim i ostalim zvijezdama, koji sudjeluju u tom šou. Imaju  50 ljudi u timu. I s Normom ima 3 sina, Marko, Željko i Kristijan. Žive u  prekrasnoj palači, u rezidencijalnom dijelu Madrida, njihov život je bajka. Za mnoge od nas nezamislivo...nedodirljivo.

Konkurencija Juliu Iglesiasu

Ekstremnu popularnost, u Španjolskoj, steći će u vrlo popularnoj TV  seriji "Survivor" koja se 2003. snimala u Dominikanskoj Republici 87 dana. Preživjeti u teškim uvjetima – kiša, komarci, igre, borbe, tražiš hranu,  bez liječnika (Robinson Crusoe). Mora se trčati, skakati i roniti. Poslije  pobjede i nevjerovatne popularnosti, život ga vodi prema svjetskom jet- setu i Marko postaje apsolutno najveći playboy u povijesti zadarske  košarke. Konkurencija je Julio Iglesias. Treba li, ovome, što više dodati.  Njegova kolekcija od 1200 kravata, najbolje svjedoči o tome. Ostalo neću  nabrajati. 

Bilo je i drugih muškardina u klubu, čak i nekih koji su prekoračili uobičajene norme ponašanja, bili procesuirani, ali neću no tome.
Kakav život, Markov!

Malo mi je, ova jedna stranica, jer, o Marku, bi se mogla napisati knjiga.

Marko na Kalelargi 60-ih. Priča Rato Laura: "Marko i ja, šetamo Kalelargom, i di ćemo, ajmo kod Enza u butigu". Enzo zna da nešto trebamo,  a Marko, pomalo tužno, gleda u čokoladu. "Ali, Marko, drvena je", kaže  Enzo. "Ma, neka, isto mi je dajte". Uzimaju drvenu i odlaze u drugi  dućan i traže čokoladu. Trgovac daje Marku. "A pošto je ona druga", pita  Marko, trgovac se okreće, Marko, velikom brzinom, zamjenjuje s Ratom,  pravu za drvenu. Kad se trgovac okrene, Marko će: "Ali, šjor, dali ste mi  drvenu". "Ajme, oprosti, evo tebi prava" i tako Marko i Rato, prijatelji iz  kluba i s Kalelarge, iziđu iz dućana sa dvije čokolade, i to prave. Kud ćeš  lipše?!

S Markom igram tenis, Boris Babić, Mladen Mišković i Davor Mašina,  su društvo. Nije više brz (kao, uostalom, ni ja), ali sve što dobije na reket,  izvanredno posprema. Vidimo se i na bazenu, jer Marko može propustiti  puno toga, ali ne i sunčanje i tamnu, bakrenu boju. Puno više sam vezan  s njegovim mlađim bratom Mišom, s kojim ću, puno desetljeće, igrati u  Zadru. 

I, eto, moram polako zatvoriti priču o Marku. Iako sam svjestan da to  nije ni "kvarat" ove prelijepe priče.

P.s. zahvaljujem se grupi umirovljenika, njih 28, koji su mi napisali jako  lijepo pismo na sedam stranica o tome, kako sam ih, svojim pisanjem,  vratio u njihovu mladost i uzburkao emocije vezane za košarku i klub.

U sljedećem nastavku: Kup europskih prvaka 67./68. i treći naslov prvaka 1968.

Fotografije:
Mogao je Marko bez problema preskočiti i Fiću
Predstavljao je Francusku u Super Starsu - Marko Ostarčević
Jedan je od najboljih igrača Racinga svih vremena
Norma Duval, najveća zvijezda španjolske televizije bila mu je  druga ljubav
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (6 glasova)

Komentari

Slika korisnika senka wassmer
A di je bija Michelangelo kad se snimala ova perfekcija?!