Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NOVA VIZURA Obnovom obalnog pojasa uljepšan Sukošan

28.06.2019. 11:05
NOVA VIZURA Obnovom  obalnog  pojasa  uljepšan  Sukošan


Prije nekoliko dana prestali su radovi na sanaciji i rekonstrukciji dijela obale od lokalne prometnice L63108 do središnjeg gata,  odnosno od mula u Miškovom jazu na Ruševcu koji obuhvaća obalu na  Donjem moru, sve do Rive. Radi se o dužini obalnog pojasa od oko 350  metara, između sjeveroistočnog ruba zahvata i mora na jugozapadnom  rubu.


Cvjetna obalna oaza
Shodno provedenom javnom natječaju, radove izvode djelatnici tvrtke  Sarađen d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisnog, vodeće građevinske tvrtke na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. 
– Svaka čast i hvala izvođaču, radovi prema glavnom projektu kojeg je  izradila projektantska tvrtka Via factum d.o.o. iz Biograda na Moru su se  odvijali znatno prije rokova, dosad je završeno oko 90 posto radova. Iako  je rok kraj godine preostali su obrtnički radovi, djelomično asfaltiranje i  hortikulturno uređenje, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica).
Novoobnovljena riva u potpunosti je promijenila vizuru Sukošana. Iako je na početku radova bilo kritika mještana, zašto ovako, a ne onako, i  iako se čeka završna glazura te sadnja cvijeća i drveća na brojnim cvjetnim otocima, već je zovu sukošanskom ljepoticom, cvjetnom oazom.
– Radovi su u vrijednosti od pet milijuna kuna. Riječ je o dugoročnom  kreditnom zaduženju Općine Sukošan kod Privredne banke Zagreb, iz  sredstava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), prema uvjetima  Programa kreditiranja. Sukladno Zakonu o proračunu ishođena je suglasnost od Vlade RH, rekao je Martinac, dodavši kako je godišnja kamatna stopa fiksna i iznosi dva posto, a rok otplate do 30. lipnja 2034. godine.


Tko bi svima ugodio
Kako je na obali bilo tek neznatnih nasipanja pojedini mještani su  mišljenja da se propustila prigoda da se obala proširi prema moru. Drugi  mještani su bili protiv nasipanja, usprkos tome što je zbog brojnih zelenih otoka znatno manji broj parkirališnih mjesta. Kako kaže narodna poslovica, "tko bi kome ugodio".
– Izgradila se šetnica, parkirališta, zeleni otoci te novi Krasonjin mul i  veliki mul nasuprot Mrava s kanalima za cirkulaciju mora. Najznačajnije  nasipanje mora bilo je u Miškovom jazu na Ruševcu gdje za vrijeme plima brojna vozila završavaju u moru, ističe Martinac dodavši kako je 30- ak tamarisa s Donjeg mora posađeno na obalu Tratice u zaseoku Makarska.
Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu djelomično je tek nasuta  uvala, Miškov jaz na Ruševcu.
– Zbog zaštite obale od Rudine do Donjeg mora, odnosno od Rive do  Krasonjinog mula izgradit će se školjera koja je zbog čestih udara vjetrova i valova s vremenom znatno oštećena, objašnjava Martinac.
Zbog manjeg broja parkirnih mjesta na Trgu Ruševac, na mjestu  "bivšeg" košarkaškog igrališta, sad se parkiraju motorna vozila, automobili.




Od Rive do Keranovog mula 200 parkirnih mjesta
– Parkiralište na Ruševcu je privremeno. Košarkaško igralište će se dislocirati i tu će se izgraditi novi trg, čim se iduće godine obnovi obala od  Rive do Keranovog mula na kojoj će biti oko 200 parkirnih mjesta, najavio je Martinac.
Naime, Općina je financirala i prvu fazu uređenja obalnog pojasa od  Sportskog centra do Ruševca. Međutim, za treću fazu, sanaciju obale od  Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, investitor je Županijska lučka  uprava Zadar koja radi projektnu dokumentaciju. Radovi bi se trebali izvoditi iduće godine.
– Misao vodilja UPU-a dijela obalnog pojasa od Sportskog centra i  početka Punte do Marine Dalmacija, koji obuhvaća površinu između crte obale i crte privatnih parcela u dužini od oko 1.800 metara, je bila vrlo  jednostavna, zapravo logična – da Sukošan bude Sukošan, kazao je Martinac.
Projekt obnove obalnog pojasa već sada je uljepšao, oplemenio  Ruševac i Donje more uz obalu mirne luke Zlatna luka. Ovaj za turističke  potrebe izuzetno važan projekat pridonijet će razvoju općinskog središta  šireg područja općine te poboljšati život mještana.
– Razvedena sukošanska obala od Marine Dalmacija do Tustice duga  je preko sedam kilometara. Svima nama je cilj ljepši i uređeniji Sukošan.  Štoviše, općinskoj vlasti je primarni cilj osiguranje komunalne infrastrukture uz obalu i u zaobalju kako zbog boljih uvjeta života tako i za  unapređenje gospodarstva, posebice turističke djelatnosti, zaključio je  Ante Martinac.