Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

RAŽANAČKO LJETO Ponosni na regatu i ribarske feštice, gostima nude okus Dalmacije

28.06.2019. 11:17
RAŽANAČKO LJETO Ponosni na regatu i ribarske feštice, gostima nude okus Dalmacije


Iako je otvorenje turističke sezone na području TZO Ražanac obilježeno 13. lipnja 2019. proslavom blagdana sv. Ante i nastupom Ivice Sikirića Iće i klape Bibinje, Općinu u narednim danima i mjesecima tek očekuje vrhunac događanja.
U periodu od 29. lipnja do 31. kolovoza 2019. TZO Ražanac bit će poprište 20 gastro, kulturno-zabavnih i sportskih događanja, najavljuje direktor TZO Ražanac, Ante Miletić dodajući kako je nositelj programskih aktivnosti TZO Ražanac, uz pomoć Općine Ražanac, Mjesnih odbora (Ražanac, Rtina, Ljubač, Ljubački Stanovi), Udruge mladih Ražanac, Udruga hrvatski ljiljani sv. Ante, KUU Fortuna Ražanac, KUD Sv. Šime Rtina, ŠRD Arbun Ražanac, Lovačko društvo Kobac Ražanac.


„Zeleno na plavo“, regata…
– Ideja nam je prezentirati gostima koji dolaze na područje TZO Ražanac kulturne i gastro običaje našeg područja kroz organizaciju ribarskih feštica. Stoga će se gotovo svaki vikend u jednom od naših priobalnih mjesta, Ražanac, Rtina, Ljubač i Ljubački Stanovi održavati ribarske feštice gdje će se moći „okusiti“ Dalmacija, najavljuje Miletić.
Što se tiče noviteta, sigurno je to 2. Festival OPG-ova „Zeleno na plavo“, nastavio je Miletić.
– Na navedenoj manifestaciji prezentiraju se proizvodi kako lokalnih OPG-ova, tako i ostalih s područja Zadarske županije. Upravo je ove godine TZO Ražanac ostvarila financijsku potporu za organizaciju navedene manifestacije od strane Zadarske županije, otkriva Miletić dodajući kako će se, već tradicionalno, u periodu od 31. srpnja do 2. kolovoza, održati 6. Ljetne igre namijenjene najmlađoj populaciji, a već dan nakon posjetitelje očekuje 5. Ražanačka alka – zabavna manifestacija na kojoj se zna okupiti i preko 20 ekipa.
Miletić je posebno ponosan i na Ražanačku regatu koja se odražava 5. kolovoza u jutarnjem terminu.
– Riječ je o manifestaciji koja je gostima jedna od najdražih i po kojoj smo prepoznatljivi među novopridošlim gostima. Nakon regate, sve sudionike nagradimo bogatim dalmatinskim doručkom, a zabavni dio se odvija u večernjim satima. Ove godine nastupit će Trio Gušt, najavljuje Miletić.


Za događanja izdvojeno oko 130 tisuća kuna
Vrhunac ljeta, dodaje Miletić, predstavlja „Ražanačka noć“ koja će se održati 14. kolovoza 2019. uz nastup grupe Dalmatino.
Turistička zajednica Općine Ražanac, u praksi, kroz financijsku godinu potroši od 20-23 % financijskih sredstava na manifestacije kojima je organizator ili suorganizator, što je od 100.000 do 130.000 kuna. Što se tiče pomaka, Miletić je pohvalio pozitivan odmak u vidu ponude sportsko-avanturističkog turizma.
– Tako su mogući safari obilasci šireg područja, prirodnih uvala u Podvelebitskom kanalu, Tulove grede, Kanjon rijeke Zrmanje (quad, kayak, gliser, jet ski ) te adrenalinski skokovi s padobranom (jedna od rijetkih TZO u Hrvatskoj na čijem se području izvode komercijalni skokovi iz padobrana), kaže Miletić. Također, treba naglasiti da je TZO Ražanac od ove godine krenuo s obilježavanjem biciklističkih puteva.
– Obilježeno je preko 150 km pješačko-biciklističkih puteva na našem području te smo za taj projekt u 2019. godini ostvarili potporu od strane Hrvatske turističke zajednice u iznosu od 20.000 kuna. Za razvoj širokopojasnog interneta na području općine Ražanac smo kao partner s Općinom Ražanac ostvarili financijsku potporu od strane Europske komisije u iznosu od 15.000 eura, navodi Miletić.




Prošla godina rekordna!
Prošla godina, otkriva Miletić, za TZO Ražanac bila je rekordna.
– Zabilježili smo 22.397 dolazaka i 213.846 noćenja. Ove godine bilježimo manje dolazaka u svibnju (13 %) i manje noćenja (4 %). Za pohvalu je podatak da u lipnju ostvarujemo rast stranih noćenja od 7,96 % što daje optimizam da će i ova turistička sezona biti na tragu prošlogodišnje, govori Miletić dodajući kako su široka ponuda prirodnih plaža u svim mjestima, ugodna „obiteljska“ atmosfera s domaćinima, kvalitetna gastronomska ponuda sigurno jedni od glavnih razloga dolaska gostiju na područje TZO Ražanac.
– Mjesta za napredak sigurno ima. Najviše u vidu valorizacije kulturno-povijesne baštine kojom je naše područje jako bogato, ističe Miletić.
 


Najviše gostiju iz Njemačke
Glavnina gostiju već tradicionalno dolazi iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije  i Češke.
– Prema podacima sustava eVisitor, čak 56 % više gostiju iz Njemačke je do sada  došlo na naše područje naspram 2018. godine. U 2018. godini prosječno trajanje  boravka na području TZO Ražanac iznosilo je 9,55 dana, navodi Miletić.