Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ŠTRAJK KOMUNALACA Vrkić: “Nastavljamo štrajk, nisu nam povećali plaće”

28.06.2019. 08:48
ŠTRAJK KOMUNALACA Vrkić: “Nastavljamo štrajk, nisu nam povećali plaće”


Radnici obrovačke komunalne tvrtke Infra-grad jučer nisu uspjeli postići dogovor sa direktorom Matom Karamarkom te se razgovori nastavljaju i danas. Kako  nam je kazao predsjednik Šrajkaškog odbora, Mario Vrkić, uprava ne želi udovoljiti njihovim uvjetima, a za "bijednu plaću od 3.300 kuna više ne žele raditi". Ogorčeni su, napominje Vrkić, što tvrtku vodi čovjek u mirovini, star 73 godine, i to samo na pola radnog vremena. Po njemu se sve to odrazilo i na poslovanje tvrtke:
– Naš direktor radi samo četiri sata na dan i ima službeno vozilo na raspolaganju 24 sata dnevno. To mu je očito dozvolio gradonačelnik, i to u vrijeme kada bi trebao ovdje biti osam sati i povlačiti novce iz europskih fondova. Ali, on to za četiri sata ne može da je ne znam kakav ekspert. Ima 73 godine i mirovinu, a na četiri je sata kod nas. Njega nije briga ni za radnike ni za mjesto, čovjek je nezainteresiran, vozi službeni auto, ima primanja za četiri sata rada i mirovinu. Njemu je dobro i on ne može razumjeti radnike koji rade za 3.300 kuna – pojašnjava Vrkić, a na pitanje jesu li zbog ove situacije pokušali kontaktirati gradonačelnika Antu Župana, odgovara da jesu:


Nemogući tehnički uvjeti rada
– Kada sam mu napisao dopis prije šest mjeseci da želim s njim razgovarati, rekao mi je da se stvar rješava na Nadzornom odboru. Odbor se sastoji od četiri člana i ja sam predstavnik radnika, poslali smo dopis o jednodnevnom štrajku upozorenja, ali nas i dalje ignoriraju i ne žele razgovarati. Sada ponovno štrajkamo od ponedjeljka i od tada nas nitko nije kontaktirao. Tehnički uvjeti u kojima moji radnici rade spada u domenu nemogućeg – ogorčeno će predsjednik Štrajkaškog odbora, izražavajući nezadovoljstvo jučerašnjim razgovorm sa direktorom Karamarkom:
– Svoje smo stavove iznijeli kristalno jasno, tražimo povećanje boda za što smo zahtjev podnijeli još 19. travnja kako bi nam se plaća povećala na oko 4.000 kuna. To je minimum i od toga nećemo odustati jer smatramo da ljudi zaslužuju tu mrvicu s obzirom da rade više vrsta poslova. Direktor pokušava progurati svoju sistematizaciju i neke pravilnike koji su upitni te odugovlači. Na današnjem sastanku on jednostavno nije želio razgovarati, a ni gradonačelnik nije imenovao nekog svog predstavnika, njega nije briga – kaže Vrkić, ogorčen činjenicom da ni jučer nije postignut dogovor.


Osjećamo se kao nitko i ništa
– Osjećamo se kao nitko i ništa, smatraju nas za stoku sitnog zuba koju svake godine zovnu kada nas trebaju za izbore ili kada imaju neki problem. Nitko iz Gradske uprave nije bio, nitko od predstavnika Grada kao vlasnika firme. Ne znamo što direktor tu pokušava, je li on uistinu sposoban jer mi želimo riješiti problem, ali on i dalje baca ljudima kost da glođu kao psi na način "evo vam prihvatite 200, 300 kuna", ali mi to nećemo. Direktor je tražio da odredimo datum novog sastanka, a ja sam mu rekao da može i danas, samo da riješimo problem. Idemo raditi, a vi potpišite s vašim nalogodavcima da ove ljude riješimo muka – kazao nam je Vrkić nakon sastanka, najavljujući nastavak štrajka "do ispunjenja uvjeta":
– Je li ovo stvar direktora ili gradonačelnika, ne znam, samo znam da nas smatraju za smeće, a ako ih nije briga za ove ljude, zašto ih nije briga za narod koji nam daje podršku i na čemu im se zahvaljujemo – ističe Vrkić, poručujući na kraju zašto će nastaviti sa štrajkom:




Ignoriraju nas
– Ignorira nas se i smatra doslovno smećem. To pokazuju i sadašnji gradonačelnik i dogradonačelnik jer ne žele sjesti a nama – ističe Vrkić.
Danas slijedi novi sastanak radnika sa direktorom, nakon čega će se znati hoće li uprava omogućiti radnicima povećanje plaća. Sudeći prema Karamarkovoj izjavi našem listu, to se ipak neeć dogoditi, barem ne u omjeru kojega traže radnici. 
No, nastavak štrajka znači i katastrofalne posljedice za Obrovac i okolna mjesta, pogotovo Karin koji posljednjih godina sve više razvija turizam. Smrad smeća neodveženog već peti dan mještanima i njihovim gostima postaje nepodnošljiv, pa ostaje vidjeti hoće li se na kraju Grad i radnici ipak uspjeti dogovoriti.
– Ispričavamo se svim građanima i njihovim gostima koji imaju neugodnosti zbog neodvoženja komunalnog otpada, no po svemu sudeći ovo je jedini način da upozorimo na probleme u Infra-gradu – poručuju na kraju iz Štrajkaškog odbora.
S obzirom da je Infra-grad u vlasništvu Grada Obrovca te da su radnici rekli da se niti gradonačelnik niti itko od njegovih pomoćnika ne pojavljuje na sastancima, za komentar smo se obratili i gradonačelniku Anti Županu. Međutim, odgovor nismo dobili.
 


Radnici direktora prijavili ŽDO-u
Mario Vrkić kaže nam da se u ovom trentuku protiv njihova direktora Mate Karamarka na Županijskom državnom odvjentištvu vode dva postupka te da je jedna optužnica protiv njega već pravomoćna:
– Kao član Nadzornog odbora prijavio sam direktora Karamarka za zlouporabu položaja i ovlasti izvlačenjem novca, pa čekamo početak suđenja.
 


Karamarko: Razgovori se nastavljaju
Nakon razgovora sa predsjednikom Štrajkaškog odbora, obratili smo se i direktoru  Infra-grada, Mati Karamarku, koji pak o zahtjevu svojih radnika za povećanjem  plaće kaže da se "razgovori nastavljaju", a na pitanje hoće li im povećati plaće i kada  odgovara:
– Prijedlog o povećanju bodova postoji, usvojen je. Nadzorni odbor je usvojio predloženu bodovnu listu. Plaću ćemo povećati kada se oni slože sa tim, treba vidjeti  koliko je to financijski moguće napraviti. Ne može netko tražiti ja hoću toliko, a nije  ga briga može li to firma dati – kaže Karamarko, ne želeći komentirati optužnice protiv na ŽDO-u :
– Radnici vama mogu kazati što god hoće, to je njihovo pravo, ali to nije tema ovog  razgovora – kaže Karamarko.
 


ŽDO: Predmet je u obradi
Želeći provjeriti navode radnika Infra-grada o dva postupka koja se vode protiv direktora Mate Karamarka, obratili smo se Županijskom državnom odvjetništvu. Oni  su nam pak potvrdili izjavu predsjednika Štarjkaškog odbora, Marija Vrkića:
– Predmet za koji ste postavili upit je u obradi u ovome državnom odvjetništvu –  kaže glasnogovornik ŽDO-a, Duško Berović.