Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lokalni radio obradili na kreativan i zabavan način

28.06.2020. 16:00


Iako u jednoj od najneobičnijih školskih godina svjetlo dana ugledao je novi broj »Spužve«, popularnog školskog lista Gimnazije Vladimira Nazora. List koji su pokrenuli učenici ove škole s tadašnjom profesoricom Jasenkom Vežić još daleke 1978. godine, prestao je na prijelomu stoljeća nakratko izlaziti, da bi ga Nazorovci ponovno pokrenuli 2017. godine od kada list izlazi redovito. Tako i ovaj najnoviji broj donosi pregršt raznovrsnog štiva i mnoge zanimljive teme od učeničkog interesa.


Zaokret u izričaju
– Novi 17. broj Spužve ugledao je svjetlo dana pred sam završetak ove kaotične školske godine, kaže Ante Prtenjača, odgovorni urednik »Spužve« i diplomirani knjižničar u Gimnaziji Vladimira Nazora Zadar.
– Želja nam je bila ispratiti maturante koji su sudjelovali u kreiranju novog broja i koji su zauzeli stranice »Spužve« svojim fotografijama i komentarima s ekskurzije. Nažalost, zbog korona krize »Spužva« do daljnjega ostaje bez promocije, ali vesele pozitivne reakcije svih koji su je imali u svojim rukama, kaže dalje Prtenjača i objašnjava da su za novi broj »Spužve« zbog smjene generacija ostali bez uhodane ekipe.
– Relativno novoj ekipi predložio sam da bismo za temu ovog 17. broja mogli odabrati Radio 057, naš lokalni radio s kultnim statusom i omiljenom radio stanicom mnogih Zadrana. Ta tema učinila mi se prikladnom da na kreativan i zabavan način obradimo glavnu temu lista, te da istovremeno približimo taj humoristični, zanimljivi i glazbeno kvalitetni radio svima koji nisu bili upoznati s njime, ali i onima koji jesu da još više približimo likove koji stoje iza glasova koji nas svakodnevno nasmijavaju, objašnjava urednik »Spužve« zašto su se odlučili za ovu temu, te dodaje da su zadanu temu obradili na sebi svojstven i kreativan način.
Novi broj »Spužve«, doznajemo dalje, ima jedan mali zaokret u izričaju, te je urednički tim nastojao skrenuti s utabanih staza prijašnjih brojeva.


Maturalac, crtanje, poezija
– Nismo htjeli postati dosadni samima sebi, pa je već kod same naslovnice vidljivo da smo je ovog puta napravili nešto drugačije, »novinarskije.« Fotografije su nam jako kvalitetne i to je podignulo naš list na višu razinu, a zasluga je to ponajviše našeg prvaša Vijeke Fantine, koji je zaslužan za fotografiju s naslovnice, ali i za mnoštvo drugih fotografija u časopisu, navodi dalje Ante Prtenjača i dodaje da »Spužvi« ni u novom broju ne nedostaje zafrkancije jer su maturanti na sebi svojstven način odabrali i iskomentirali provod na maturalnom putovanju u Barceloni. Crtanje i poezija također su već tradicionalno pronašli svoje mjesto u »Spužvi.« A 17. broj je, kao i svake godine, zaokružio veliki intervju s velikim glazbenim imenom, ovog puta s Elementalom.
Prtenjača još ističe da se tema broja pokazala punim pogotkom.
– Bilo je to izvrsno iskustvo za učenike koji su odlazili raditi intervjue do radio postaje 057-ice ili anketu na Poluotoku, a s druge strane dobili smo kvalitetan broj koji će ostaviti trag u vremenu, kaže Ante Prtenjača o najnovijoj »Spužvi« koja će usprkos epidemijskim uvjetima kvalitetnim sadržajem oduševiti mnoge i zasigurno pronaći put do učenika i profesora.




DUGOGODIŠNJA TRADICIJA
List koji su pokrenuli učenici ove škole s tadašnjom profesoricom Jasenkom Vežić još daleke 1978. godine, prestao je na prijelomu stoljeća nakratko izlaziti, da bi ga Nazorovci ponovno pokrenuli 2017. godine od kada list izlazi redovito


»Bilo je to izvrsno iskustvo za učenike koji su odlazili raditi intervjue do radio postaje 057-ice ili anketu na Poluotoku, a s druge strane dobili smo kvalitetan broj koji će ostaviti trag u vremenu
Ante Prtenjača