Majstori baluna - prvi strip o HNK Hajduku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Julije Jelaska: Hajduk živi vječno, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020.
Uz našega sugrađanina autora stripa Julija Jelasku toliko toga HNK Hajduk veže uz grad Zadar. Naime 13. veljače 1911., upisan je pod rednim brojem VIII – 534., u Kneževoj palači u Zadru u Carsko kraljevskom namjesništvu, u glavnom gradu Dalmacije – Zadru
Naslovnica stripa

Izuzetan umjetnički pothvat, strip, i strip je dakako umjetnost - strip - od engl. comic strip: komična vrpca, tj. strip, slijed crteža prikazuje priču, najčešće popraćen tekstom u oblačićima na crtežima, a katkad u podnaslovima ispod crteža u kvadratu, pothvat likovnjaka, likovnoga umjetnika iz Zadra, Julija Jelaske, strip o HNK Hajduk, prvi strip o HNK Hajduku. Još riječ dvije o stripu. Pri recepciji stripa odvija se svojevrsna intelektualna montaža slična filmskoj, tj. čitatelj sam, u svijesti, »montira film« iz slijeda nacrtanih sličica, tj. kadrova stripa. U odnosu pak prema drugim umjetnostima strip je, osim s filmom, s kojim ga povezuje kognitivno-logički temelj te medijski kontekst i doba nastanka, povezan s književnošću, u prvom redu kao fikcionalna i narativna forma. Znano je iz znanosti o stripu.

Svijet crteža i ilustracije

Strip se u Hrvatskoj kao umjetnički i komercijalni medij razvio relativno rano, a njegovi su početci povezani, kao i u svijetu, s karikaturama koje su se pojavile u nizu satiričnih listova potkraj XIX. i početkom XX. st., pogotovo u novinama Koprive (od 1906).
Bez i malo pretjerivanja možemo reći kako je i ovaj strip – izbrušeni dragulj u hrvatskoj strip ogrlici. Julije Jelaska je Bogom Dan strip crtač. Izuzetan i rijedak talent fine estetike, znalačkog izražavanja svoga talenta. Kroz crteže, portrete, ilustracije, karikaturu, uspješno se ogledao Julije. Ako se za roman kaže da je kruna u svijetu književnog stvaralaštva, onda se za strip jednako tako može reći isto u svijetu crteža, portreta, ilustracije, karikature. U svemu navedenome Jelaska je ostavio zapažen i vidan trag. Ne treba zanemariti ni u kom slučaju ni to da je Julije Jelaska pjesnik, poetski časopisi širom regije objavljivali su njegove pjesme, a ja sam ga često znao nazvati i pjesnikom crteža. Strip o HNK Hajduk na ponos je i njemu i nama. Mene osobno toliko toga veže uz HNK Hajduk. Po Bernardu Vukasu sinu sam dao ime. Moj predak hajdučki arambaša Andrica Šimić kad je pušten iz zatvora u Kopru cio Split izašao je dočekati Hajduka. Bila je to fešta koja se pamtila. Po nekima i povod za ime Hajduk.

Hajduk i Zadar

Uz našega sugrađanina autora stripa Julija Jelasku toliko toga HNK Hajduk veže uz grad Zadar. Naime 13. veljače 1911., upisan je pod rednim brojem VIII – 534., u Kneževoj palači u Zadru u Carsko kraljevskom namjesništvu, u glavnom gradu Dalmacije – Zadru.
Hrvatski nogometni klub Hajduk trebao je biti registriran 1909., pa 1910., … problem je bio hrvatska trobojnica kao grb Hajduka, koje se Hajduk ni u kom slučaju nije htio odreći ustrajući na tome. Ustrajali su na hrvatskom predznaku kluba osnivači: Fabjan Kaliterna, Ivan Šakić, Josip Barač, Lucijan Stella, Vladimir Šore, Vjekoslav Ivanišević oko kojih se i vrti priča stripa, što se kroz strip ukazalo na vizionarstvo i veličinu tih ljudi i za to hvala autoru stripa Juliju Jelaski.
Na Kneževoj palači u Zadru postavit će se spomen ploča HNK Hajduku. I drugi se nogometni klubovi vole. I za druge se nogometne klubove navija. Samo se Hrvatski nogometni klub Hajduk živi. Jer Hajduk živi vječno, srcima pređa, u našim srcima, našim srcima, srcima navijača koji dolaze… srcem. Jer kako pjesma kaže: Tuđi čovik nikad neće znati što to veže Dalmatinske Ljude – uz Hajduk. I ne samo Dalmatinske Ljude.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.2 (5 glasova)