Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

O poduzetništvu među mladima te reformi lokalne samouprave

28.06.2020. 17:15


U sklopu 7. Kongresa savjeta mladih RH, koji se od petka do danas održava u Zadru, u organizaciji Koordinacije savjeta mladih RH, jučer su u Kneževoj palači održana dva tematska predizborna sučeljavanja. riječ je o panel raspravama »Gospodarstvo, poduzetništvo i regionalni razvoj« te »Reforma lokalne i regionalne samouprave«.
Smatramo da je javni prostor pun nepotrebnih ideoloških prepucavanja te smo na ovaj način htjeli skrenuti pozornost na ono bitno – gospodarstvo i reformu javne uprave, istaknuli su organizatori koji su na Kongresu okupili predstavnike iz 20 općinskih, gradskih i županijskih savjeta mladih iz svih krajeva Hrvatske, a na panel raspravama zanimljive i relevatnte sudionike.
Tako su u prvoj raspravi sudjelovali Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, Grozdana Perić, dosadašnja zastupnica u Hrvatskom saboru (HDZ), izv. prof. dr. sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju na Sveučilištu Sjever (DOMOVINSKI POKRET) te Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac (FOKUS), dok je mnoderator obje rasprave bio Damir Granić.


Sinergija znanosti i gospodarstva
Čast da otvori panel raspravu pripala je kao jedinoj dami Grozdani Perić koja je odgovarala na pitanje – trebaju li se mladi bojati poduzetništva, istaknuvši da to nipošto nije sučaj
-Mladi se ne trebaju bojati poduzetništva. Majka sam dvoje odrasle djece koji rade kao poduzetnici, svako u svome resoru i kada sam im spominjala bi li željeli nešto drugo u nekim drugim institucijama, nisu htjeli, istaknula je Perić ustvrdivši da mladi žele poduzetništvo, da su fleksibilni i da imaju pouzdanje u vlastite kompetencije te je pozvala da to svi trebaju poštovati i stvarati uvjete da mladi mogu što lakše ulaziti u svijet poduzetništva.
Prof. dr. sc. Rončević složio se sa stavom da mladi žele poduzetništvo, ali se založio i da je stoga potrebno osigurati odgovarajuću infrastrukturu da bi se tako nešto moglo i ostvariti.
-Nužno je napraviti sinergiju između istraživanja i gospodarstva i da mladi uključeni u to preko sveučilišta mogu generirati tu svoje ideje i postati globalni igrači, istaknuo je Rončević.


Što će biti u listopadu?
-Poduzetništvo nije sad u dobroj fazi i kako će biti u desetom mjesecu zapravo nitko ne zna, upozorio je Hrvoje Bujas, koji je kritizirao kako je kazao »prenaglo otvaranje granica« zbog kojeg se ponovno moraju vraćati mjere izolacije i distance. On je također kazao da je poduzetništvo lani u Hrvatskoj doživjelo svojevrsni vrhunac i sad je trebalo učiniti daljnji iskorak, ali sve ono što se dogodilo nas je, kako kaže bacilo opet na koljena.
Ivan Gulam pozvao je da država kad je poduzetništvo u pitanju prestane biti svrha samoj sebi i da u Hrvatskoj konačno »završi socijalizam«, za koji je rekao da je još uvijek vidljiv.
U panel raspravi »Reforma lokalne i regionalne samouprave« sudjelovali su prof. dr. sc. Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije (HDZ), Igor Skoko, vijećnik u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije (PAMETNO) i Ante Rubeša, vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije (AKCIJA MLADIH).




»Mladi se ne trebaju bojati poduzetništva. Majka sam dvoje odrasle djece koji rade kao poduzetnici, svako u svome resoru i kada sam im spominjala bi li željeli nešto drugo u nekim drugim institucijama, nisu htjeli
Grozdana Perić


DA ZAVRŠI SOCIJALIZAM
Ivan Gulam pozvao je da država kad je poduzetništvo u pitanju prestane biti svrha samoj sebi i da u Hrvatskoj konačno »završi socijalizam«, za koji je rekao da je još uvijek vidljiv